banner564

Barbet’i kutladılar

Cumhurbaşkanı Eroğlu ile Meclis Başkanı Siber, Muhtarlar Birliği’nin 11’inci Olağan Genel Kurulu’nda buluştu

Barbet’i kutladılar
banner598
Melin DOBRAN
KKTC Muhtarlar Birliği’nin 11’inci Olağan Genel Kurulu dün, Lefkoşa Kırıkkale Mücahitler Evi’nde yapıldı. Muhtarlar Birliği Başkanlığı’na yeniden Hüseyin Barbet seçildi. Katılımın yoğun olduğu genel kurulda, açılışın ardından saygı duruşu yapıldı. Olağan Genel Kurula; Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Meclis Başkanı Sibel Siber, Meclis Başkan yardımcısı Ünal Üstel, İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay, TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, UBP Milletvekilleri Ersin Tatar, Faiz Sucuoğlu ve Lefkoşa Kaymakamı Alkan Değirmencioğlu da katıldı. Davetlilerin konuşmasının ardından başkanlık seçimi yapıldı. Muhtarlar Birliği Başkanlığı’na 124 oyla yeniden, Yukarı Dikmen Muhtarı Hüseyin Barbet seçildi. Gazetemize konuşan Barbet, muhtarlara gereken önemin verilmediğini söyleyerek, hükümetin muhtarlarla daha çok ilgilenmesi gerektiğini söyledi.

Her bölgenin farklı sorunu var
Genel kurul öncesi Diyalog’a konuşan muhtarların çoğu, fatura konusunda sıkıntı yaşadıklarını söyledi. Bazı bölgede başıboş hayvan sorunu, bazı bölgelerde trafik, su ve alt yapı sorunları ön plana çıktı.

Muhtarlar ne dedi?

Nidai Keleş (Lapta-Sakarya Mahallesi Muhtarı)
“1989 yılında muhtar azası olarak başladım ve 1993 yılında bölgeye muhtar seçildim. Bölgedeki tek sorun belediyenin 13 işçiyi işten çıkarmasıdır. Bu oldukça sorun yaratan bir durumdur. Gizli de olsa köyde işsizlik sorunu sürmektedir. Bir de su sorunu vardır. Lapta dağında bulunan artezyen kuyusundaki suyun Alsancak ve Lapta gibi köylere dağıtılırsa, bölgedeki su sorunu çözülmüş olacak. Muhtar olarak bir şikâyetim daha var. Muhtarların makbuz fatura konusunda çok zorluk çektiğini belirtmek istiyorum. Bundan muhtarların kurtulması şarttır. Çünkü yarı asgari ücreti gider olarak gösteriyoruz. Örneğin köydeki kahvede ikramda bulunduğumuzda, fatura alamıyoruz. Çünkü kahvecinin faturası yoktur. Bu büyük bir eksikliktir. Güney Kıbrıs’ta ve Türkiye’de böyle bir durum yoktur.”

Ömer Meraklı (Kalavaç Köyü Muhtarı)
“3 dönemden beridir Kalavaç Köyünde muhtarlık yapıyorum. Köyümüzün hiçbir sorunu yok. Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, Türkiye Cumhuriyeti, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri, Değirmenlik Belediyesi, KKTC Vakıflar İdaresi,  Ege Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Amerika ve İngiltereli bilim adamlarıyla, bilimsel projeler hazırlayarak, Kıbrıs Türk Kültürü’nün örf ve adetlerinin uluslararası alanda tanıtılmasına öncülük yaptık. Yaklaşık 15 ülke televizyonu da köye gelerek belgesel hazırladı.”

Raşit Özsağlam (Yiğitler Köyü Muhtarı)
“1994 yılından beridir muhtarlık yapıyorum. 6 yıl önce Değirmenlik Belediyesine bağlandık. Aydınlatma konusunda bazı sorunlar var. 4 aydan beridir ağıllar bölgesinde lambalar yanmıyor. Elektrik kurumu her ay para almasına rağmen, ilgilenmiyor köye gidip bakmıyor. 2000 yılında askeri bölgede ağaçlandırma yaptım. Orman dairesinin ilaçlamaması yüzünden çam ağaçlarını böcekler sardı. Bu yüzden çok ağaç kurudu. Köyümüz Mesarya’nın en kenarda kalan köyüdür. Hükümetin daha fazla ilgi göstermesini istiyoruz.”

Gülçin Ersoy (Değirmenlik Bahçeli Evler Muhtarı)
“Muhtarlık görevimde 4. dönemdeyim. Bölgedeki tek sorun, hayvancıların dışarıya çıkmamasıdır. Ağıllar bölgesi olmasına rağmen, hayvancı büyükbaş hayvanlarını evinin bahçesinde besliyor. ‘Tilkiler koruma altındadır’ diyorlar ama bölgede tilki, kedi ve köpek gibi birçok başıboş hayvan var. Tilkiler komşunun 64, oğlumun ise 15 tane tavuğunu boğdu. Bayan muhtar olmanın zorlukları var ama yine de görevimizden memnunuz. Muhtarlar 24 saat hizmet veriyor. Her an kapımız çalınıyor. Bu mesleğin zamanı yok. Yine de mesleğimi severek yapıyorum.”

Selçuk Oday (Yukarı Girne Muhtarı)
“1994’ten beri muhtarlık yapıyorum. Girne turistik bölge olduğu için nüfus çok. Bundan dolayı trafik ciddi bir sorun. Yani trafikte alt yapı yetersiz. Muhtarlar bir miktar ödenek alıyor ve bunun karşılığında fatura isteniyor. Bu konu tüm muhtarlar için sıkıntı yaratıyor. Konu komitede onay bekliyor.”

Güncelleme Tarihi: 08 Mart 2015, 10:35
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474