banner564

Bilinçli tüketelim

Bakan Dinçyürek, “22 Mart Dünya Su Günü” dolayısıyla çağrı yaptı:

Bilinçli tüketelim
banner598
Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hakan Dinçyürek, bakanlığın su tasarrufu ve daha iyi su yönetimi için çalışmalar sürdürdüğünü belirtti, daha bilinçli tüketim için çağrıda bulundu. Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dinçyürek, 22 Şubat Dünya Su Günü vesilesiyle yaptığı yazılı açıklamada, “Bakanlık olarak suyun sürdürülebilir kalkınmanın en önemli araçlarından biri olduğunu hatırlatır, suyu tasarruflu kullanmak, daha iyi yönetmek için var gücümüzle çalıştığımızı belirtmek isterim. Su için temel ilkemiz, daha bilinçli tüketim ve daha iyi yönetimdir” dedi.

“Gelecek nesillere yaşanılabilir bir dünya için…”
Gelecek nesillere temiz, sağlıklı, yeterli ve ulaşılabilir su kaynakları ve her yönden daha yaşanılabilir bir dünya bırakmanın evrensel bir hedef olması gerektiğini vurgulayan Dinçyürek, Bakanlık tarafından yürütülen en önemli projenin, Anamur-Dragon Çayı üzerinde inşa edilecek Alaköprü Barajı’ndan sabit debi esasına göre KKTC’ye yılda 75 metreküp su sağlayacak KKTC Su Temin Projesi olduğunu belirtti.

“5 bin hektarda sulu tarım”
Projeyle, yeraltı ve yüzeysel tatlı su kaynakları kısıtlı olan KKTC’ye 50 yıllık bir perspektifte içme, kullanma ve sulama suyu temin edileceğini hatırlatan Dinçyürek, “Adanın en büyük ovalarından biri olan, ancak kuraklıktan verimli kullanılamayan Mesarya ovasında 4 bin 824 hektarlık alanda yapılacak sulu tarım ile yüksek gelir artışları sağlanacaktır” dedi. Dünyada benzeri bulunmayan KKTC Su Temini Projesi çerçevesinde 2 baraj, 107 kilometrelik boru hattı ile 2 terfi merkezi inşa edileceğini kaydeden Diçyürek, suyun KKTC’ye 2015 yılı içerisinde temin edilmeye başlanacağını belirtti.

“Su saflığını kaybediyor”
Suyun, sanayi ve evsel atıklar, tarım ilaçları ve yanlış kullanım gibi nedenlerle her geçen gün temizliğini, saflığını kaybetmekte olduğunu belirten Dinçyürek, hızlı nüfus artışı, suyun israf edilerek kullanımı, küresel ısınma, iklim değişiklikleri, ormanların azalması gibi nedenlerle de su kaynaklarının her geçen gün azalmakta, sulak ve verimli toprakların kuraklaşmakta olduğuna dikkat çekti.

Güncelleme Tarihi: 22 Mart 2015, 10:12
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474