banner564

Bir milyon dolar lazım

Bol yağışlı geçen kışın ardından otların kurumasıyla ormanlarda yangın tehlikesi artıyor, 4 aylığına helikopter kiralamak için bütçe aranıyor

Bir milyon dolar lazım
banner598

 Özgül Gürkut MUTLUYAKALI

Bol yağmurlu geçen kışın ardından hava sıcaklığının artacağı yaz mevsimine yaklaşılırken, ormanların, kuruyacak otlar yüzünden bu yıl daha büyük yangın tehlikesiyle karşı karşıya kalacağı belirtiliyor. Bu yıl yangın helikopteri kiralamak için, 4 ay için 1 milyon dolar gibi kiralama bedeli gerektiğini ifade ediliyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Orman Dairesi, bu tehlikeyi göz önünde tutarak bu yıl yangın önlemlerini erkenden aldı. Bir yandan ülkedeki ilgili birimlerle koordinasyon içinde olası yangınlara karşı müdahale için gerekli organizasyon yapılırken, bir yandan da Türkiye’deki 5 istasyondakiler yanında Kıbrıs’taki BM Barış Gücü’ne ve İngiliz Üslerine ait yangın söndürme helikopterlerinin daha hızlı müdahalesi için de girişimde bulunuldu.
Devlet birimleri, geçmişte büyük hasara yol açan orman yangınlarının bu yıl yaşanmaması için gerekli önlemleri alırken, vatandaşlara da sorumluluklarını hatırlatıyor.
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali ile Orman Dairesi Müdürü Ercan Poyraz, orman yangınlarına karşı bu yıl alınan önlemler ve ormanlardaki durum konusunda TAK muhabirinin sorularını yanıtladı.

Şahali: Gerekli girişimler başladı
Bakan Erkut Şahali, yangın helikopterinin her zaman gündemlerinde olduğunu ancak zorunlu olarak ülkenin bütçe kabiliyetleri çerçevesinde ele alınabileceğini söyledi.
Şahali, helikopter müdahalesini daha mümkün kılacak bazı arayışlarda bulunduklarını ifade ederek Türkiye’nin KKTC’ye en yakın 5 istasyonundan gelecek helikopterlerin teyit edildiğini ancak müdahale imkanlarının zaman zaman aksayabileceğini öngörerek BM’nin ve İngiliz Üslerindeki helikopterlerin direkt müdahalesi için Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla girişim yaptıklarını açıkladı.
BM ve İngiliz Üsleri ile anlık iletişim köprüsünün kurulduğunu bildiren Bakan Şahali, “Umarım hiçbir şekilde ihtiyaç duyulmaz. Gerçekten yangın riski yüksektir ve Orman Dairemiz alarm pozisyonundadır. Yağışların devam ettiği bu dönemde bile yangına hazırlıklı olma önlemleri geçmişe oranla çok daha erken alındı” diye konuştu.

Poyraz: Orman varlığımız 76 bin hektar 
Orman Dairesi Müdürü Ercan Poyraz, KKTC’nin orman açısından kötü durumda olmadığı görüşünde…
“Dünya standartlarında ülke yüzölçümünün yüzde 30’u orman olursa orman varlığı yönünden zengin sayılabilirsiniz. Biz şu anda yüzde 23,1’deyiz” diyen Poyraz, 1974’te orman varlığı 38 bin hektar civarındayken yapılan master planlarla yürütülen ağaçlandırma çalışmaları sayesinde bugünkü orman varlığının 76 bin hektara ulaştığını açıkladı.
Poyraz, “Dolayısıyla yüzde 100’lük bir artışımız var ve yüzde 23.1’e ulaştık. Hedefimiz yüzde 30’a ulaştırmaktır” dedi.
Poyraz, orman yangınlarının olumsuzluklarını “Orman yangınından çok korkuyoruz, çünkü yanan sadece orman, ağaç değil… Bitki örtüsü, toprak, toprakta yaşayan canlılar, ormandaki tüm canlılar, doğadaki tüm hayvanlar bir yangın çıktığı zaman hem yaşam alanlarını hem beslenecekleri ortamı kaybederler” ifadeleriyle vurguladı.
Yangınlara karşı önlemler çerçevesinde, 125 mevsimlik işçi istihdam ettiklerini, bu yıl istihdamda kura yöntemi uygulandığını hatırlatan Poyraz, bu kişilerin nisan-kasım döneminde görev yapacağını belirtti.

12 gözlem kulesinde 24 saat görev
Poyraz, ülke genelindeki 12 istasyonda kule gözlemcilerinin 24 saat esasında görev yapacağını kaydederek 12 ayrı noktada konuşlanan yangın müdahale ekipleri, Lefkoşa merkezde 24 saat esasında çalışan Alo 177 orman yangını ihbar hattının da bağlı olduğu yangın harekat merkezi bulunduğunu söyledi.
Kameraları da hayata geçirmeye çalıştıklarını belirten Orman Dairesi Müdürü Ercan Poyraz, 9 iş aracı, 13 itfaiye ve 4x4 pick-up araçlardan oluşan ve 300 litre su taşıyarak yangına hızlı müdahale imkanı sağlayan ilk müdahale araçları bulunduğunu anlattı.

4 ayda 1 milyon dolar kira
Bu yıl yangın helikopterinin kiralanıp kiralanmayacağı sorularına karşı Poyraz, bunun bütçe meselesi olduğunu, 4 ay için 1 milyon dolar gibi kiralama bedeli gerektiğini ifade etti.
Türkiye’den 4 merkezden yangın helikopterlerinin gelmesi için iş birliği protokolü bulunduğunu ayrıca bu yıl Dışişleri Bakanlığı’nın girişimiyle İngiliz üslerinden gelecek yangın söndürme helikopterleriyle ilgili prosedürü hızlandırıp kısaltacak girişim yapıldığını belirtti.
“Yangına karşı önlemler konusunda içiniz rahat mı?” sorusunu da yanıtlayan Ercan Poyraz, “Tabi ki yüzde yüz değil. Burada bir helikopter konuşlanmasını biz de isteriz ama bu bir bütçe meselesi” diye konuştu.

Çam kese böceğiyle mücadele… 
Orman Dairesi Müdürü Poyraz, çam kese böceğiyle mücadele konusundaki soru üzerine, doğal denge bozulduğu, çam kese böceğiyle beslenen kuşlar azaldığı için hastalığın arttığını söyledi.
Tüm belediyelere gerekli ilaçların dağıtıldığını, son üç yılda, ibibik ve baştankara gibi çam kese böceğiyle beslenen kuşların artması için ormanlara kuş yuvaları asıldığını, bunun işe yaradığını ve beklentinin üzerinde sonuçlar alındığını kaydeden Ercan Poyraz, havadan bakteri atarak böceği öldürme uygulamasının da üçüncü yılına gelindiğini bildirdi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473