banner564

Bitsin artık bu çile

Narenciye cenneti Güzelyurt’ta kuyulardan çıkan su tuzlandı, Gazimağusa Belediyesi denizden arıtma yöntemiyle tonu 1,5 dolardan su satın alıyor; Geçirköy’e kadar gelen su ise halka dağıtılmıyor

 Bitsin artık bu çile
banner598
Çiğdem AYDIN 
   Anamur’dan gelen içilebilecek kalitedeki su Geçitköy barajından denize akıtılırken, KKTC genelindeki su sıkıntısının giderek arttığı belirtiliyor. Diyalog’a konuşan Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar, aküferide büyük kayıpların olduğunu, kuyulardan çekilen suyun tuzlandığını ve ciddi sıkıntıların yaşanabileceğini söyledi.
   Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter ise, günlük 10 bin ton olan su ihtiyacının 4 bin tonunu Su Dairesi’nden, gerisini denizden arıtma yapan şirketten karşıladıklarını söyledi. Arter, Su Dairesi’ne ton başına 1, 25 kuruş, arıtma suyuna ise tonu 1,5 dolar (Yaklaşık 5 TL) ödediklerini belirterek “Türkiye’den gelen suyun dağıtımı konusundaki sorun çözülmelidir”dedi.
   Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar, bugün itibarıyla bölgesindeki su sorununu şöyle anlattı: 
   “Biz belediye olarak kendi sınırlarımız içerisinde su dağıtımını yapıyoruz. Gazi Mağusa’ya kadar dağıtan su dairesidir. Geçmiş yıllara oranla ciddi bir düşüş var su kaynaklarında. Tuzlanma oranı da giderek yükseliyor. Bu yıl için gerekli tedbirleri aldık bir sıkıntı olmayacak ama bu şekilde giderse yağışlara bağlı olarak ileride çok ciddi sorunlar yaşayabiliriz. Olası sıkıntılara karşı gerekli tüm tedbirleri aldık. Gerekirse ek kuyular açacağız ama vatandaşı, üreticiyi sıkıntıya düşürmeyeceğiz. Öte yandan bizim su kaynağız ilk olarak yağacak yağmurlar ve Trodoslar’dan karların erimesiyle gelen sudur. Aküferide büyük kayıplarımız vardır. Bu kapsamda evet ciddi bir kaynak sıkıntımız vardır.”

Akter: Sorun çözülmeli
   Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter ise, Türkiye’den gelen suyun dağıtımı ve işletmesi konusundaki sıkıntının aşılması gerektiğini söyledi. Akter şöyle dedi: 
   “Mağusa’da günlük 10 bin ton kadar suya ihtiyacımız vardır. İki günlük rakamlara göre ki bu değişken bir rakamdır günlük olarak örneğin pazartesi günü 4 bin ton geldi Mağusa’ya Güzelyurt üzerinden ama bu suyu Su Dairesi dağıtıyor. 5 bin ton suyu da denizden arıtıyoruz ve kuyulardan da 500 ile bin ton arası çıkarıyoruz. 
   Şimdi özellikle Türkiye’den gelen suyun dağıtımı ve işletimi noktasındaki sorunun süratle çözülerek halledilmesi gerekli. Çünkü bu ülkenin suya ihtiyacı vardır. 
    Biz arıtma şirketinden su alıyoruz benden önceki dönemde yapılan sözleşmede günlük 5 bin ile 6 bin ton arası alım garantisi vardır. Tonunu 1.5 dolardan alıyoruz ama TL olunca değişken olabilir. Devletten aldığımız suyun tonu da 1.25 kuruştur. Ayda arıtma için ödediğimiz rakam ortalama 360 bin, 400 bin TL arasındadır.Fakat arada kur farkı da olduğu zaman bunu bizler elektrik faturasında ödüyoruz. Yani şirkete ödediğimiz su dışında kur farkını şirket hesaplar ve bunu da elektrik faturası üzerinden yansıtıyorlar. 
   Daha önce devlet elektrik konusunda.ilgili şirkete teşvik veriyordu bu fark bizden alınmıyordu ne olduysa Ocak ayında kesildi bizim maliyet arttı biz üç ayda 19 bin dolar fark ödedik. Daha sonra bakanlıklara gerekli istişareleri yaptık ama iki bakanlık arasında yazışmalar devam ediyor henüz elimize resmi bir belge gelmemekle birlikte geriye dönük olarak düşülmeye başlandı fakat resmi yazı henüz elimize ulaşmış değil bu nedenle net konuşamıyorum bu konuda. Elektrik dilim fiyatı 3.55 Tl olarak ödüyoruz.” 

Güncelleme Tarihi: 21 Ocak 2016, 13:14
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474