banner564

Bitsin bu çile

Alsancak Belediye Başkanı Fırat Ataser, tüm bölge halkı adına yeni hükümete çağrıda bulunarak yarım kalan yolun tamamlanmasını istedi

Bitsin bu çile
banner598
Sonuç CEVİZCİ
Alsancak Belediye Başkanı Fırat Ataser, bölgenin sürekli geliştiğini, fakat yıllar önce yapımına başlanan ve yarım kalan çift şerit yol nedeniyle büyük sıkıntıların yaşadığını söyledi.
Alsancak ile Girne arasında 8 kilometrelik mesafeye araba ile 45 dakikada ulaşabildiklerini belirten Ataser, yeni hükümete seslenerek “Artık bu çilenin sona ermesini istiyoruz”dedi.
   Alsancak, Lapta ve Karşıyaka bölgesinde nüfusun 20 binin üzerine çıktığını vurgulayan Ataser, bölgede çok sayıda trafik kazasının yaşandğını belirterek, bunun önüne geçebilmek için yarım kalmış yolun tamamlanması gerektiğini söyledi. Bölge sakinlerinden yol yapımı konusunda çok sayıda mektup topladığını anlatan Alsancak Belediye Başkanı, finansmanı karşılayacak olan Türkiye Büyükelçiliği ile görüşme yaptığını, gerekirse belediye üzerinden ihaleye çıkılacağını vurguladı.
    Diyalog TV’nin 71’inci Halk Meclisi toplantısı geçtiğimiz hafta Alsancak’ta yapıldı. Alsancak Belediye Başkanı Fırat Ataser’in ev sahipliğinde Gökay Boğaçhan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen programa TDP milletvekili, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Zeki Çeler, CTP Milletvekili Biray Hamzaoğulları, HP Milletvekilleri Jale Refik Rogers ile Erek Çağatay da katıldı.   
Programda söz alan konuşmacılar şunları aktardı:

Fırat Ataser (Alsancak Belediye Başkanı): 
Bölgemizde hızlı bir büyüme var. İmar büyümesinden dolayı bölgemizde nüfus yapısı da araba sayısı da arttı. Bunlarla birlikte alt yapı sorunları büyümeye başladı. Girne’den Alsancak’a 40 dakikada gidiyoruz, 6 ay sonra bu süre 1,5 saat olacak. Belediye ve vatandaşlar olarak yol konusunda gerekeni üsteleniyoruz. Girne’nin artık yoğunluğu kaldıramamasından dolayı bizim tarafa doğru yoğunlaşma oluyor. Bölgemizi yaşanabilir bir yerden çıkarmamak için gerek alt yapı gerekse imar konusunda güzel idare etmeye çalışıyoruz. Drenaj sistemimizi çift şerit yoldan dolayı taşıyamıyoruz. Alt yapı çalışmalarında bağlayacağımız noktalar belli değil. İhaleye çıkılması, istimlakların çözülmesi, alt yapı ile ilgili belediye olarak yardıma hazırız. 50 milyon TL’lik bir istimlak parasının yeni kurulacak hükümette hazır olduğu ve ayda 4 milyon TL’nin ödenebileceği söylendi. TC Yardım Heyetine başvuruda bulunduk yardım için, istimlak sorunu çözülürse altı ayda yolun yapılabileceği söylendi. Yeni hükümetinde bu konuya el atmasını bekliyoruz. İnşallah iş bilen adamları gerekli yerlere koyarlar da işler yapılır. Turizm bölgesi olduğumuz için sanayi bölgesi izni verilmiyor. Kapalı Spor Salonu projemiz var ancak bütçe olarak belediyeyi zorlayacak bir proje Spor Dairesi’ne çağrımız var destek için. İmar yetkisinin Belediyelere verilmesini istiyoruz bölgemizde.
Redif Nurel ( Merit Alsancak Yeşilova Spor Kulübü Başkanı): 
Bölgemizde gelişmeler olmaya başladı. Bölge otellerinin gelişmesi de konut ihtiyacını artırıyor. Girne yoğunluğundan dolayı bölgemize akış başladı. Alt yapı sorunları, drenaj, telefon elektrik hatlarının yer altına alınması gibi sorunlarımız var. Çift şerit yol sorunu bölgenin kanseri oldu. Yolun yapılması kaçınılmazdır, daha büyük eylemler yapacağız. Ortadoğu ile ilgili planlar var bölgemizin etrafı sarılıyor. Türk askerinin adadaki varlığı Kıbrıs Türkü için güvencedir. Avrupa ve Amerika Türkiye’yi buradan çekerek Kıbrıs Türkü’nü yalnız bırakmayı planlıyor. Anavatan garantörlüğünde yolumuza devam etmeliyiz. Lambousa bölgesinde yerde mevcut mozaikler görüldü bölgeye sahip çıkılması gerekiyor. Gemiler pisliklerini bırakıyor denizimize.
Kazım Sakinoğlu: 
Bölgemiz ve adamız turizm bölgesi olduğu söyleniyor. Uygulanan turimz modelleri yetersizdir, Akdeniz bölgesinde daha iyi bir turizm yapılabilirdi. Alt yapı, eğitim ve ara elemanımız yok. Küçük tatil köyleri lojman olmaya başladı. Tek tip turizmden uzaklaşmalıyız. Antika Lambousa bölgemiz var ancak atıl durumda turizme kazandıramadık, turist götüremiyoruz oraya. Müşavirlerden sıkıldık ve ciddi ekonomik kayıp oluyor. Yeni hükümetten bu sistemin durdurulmasını istiyorum. Özellikle eğitim tam gün olursa çocuklarımızı özel okula göndermek zorunda kalmayacağız. Ve çocuğumuzun ilkokulda harcadığımız eğitim masrafını üniversite yılları için saklayabilirdik.
Oğuz Karaçay: 
Hükümet görevini yapanlar iş bilenlere verilmeli aksi takdirde bir adım ileri gidilemez. Bölgemizde bir tane sağlık ocağı mevcut, 1974’ten itibaren aynı durumda. Bir tetanos iğnesi yapılamıyor. Sağlık merkezimizin en az yataklı hale getirilmesi ve hizmetlerin geliştirilmesi gerekiyor. Alsancak’ta nüfus artışı ile birlikte sorunlarda artıyor. En büyük sorunlardan biri kirli suların akıtılması. Açılan kuyular, yapılan küçük arıtmalara yetersiz kalıyor. Denizlerimize nereden geldiği bilinmeyen kirli sular içerisinde insanlarımız yüzüyordu ve insanlarımız denize gitmekten vazgeçti. Alt yapı üzerinde ciddi bir çözüme gidilmesi gerekiyor. Durmaksızın inşaatlar yapılıyor, moloz maddeleri boş alanlara dökülüyor. Arklar dereler var planlama daireleri bentler yapabilir. Akan sularımız gölet haline gelir yol olarak kullanılabilir ancak iş bilene görev verilmiyor. Ara eleman yetiştirilecek okullar açılması lazım. Teknik bir yüksek okula ihtiyacımız var. Bölgemizde sanayi bölgesi yok. Küçük çapta köy içerisinde hayvan besliyor gelir elde etme hakları var ancak diğer insanlar kokudan rahatsız oluyor. Modern bir çapta hayvancılarımız için yer istiyoruz. Hükümet politikaları, ekmek, hizmeti iş üzerine kurulsun.
İsmet Çakır: 
Bu ülkede deniz olmadığı iddiasındayım. 30 yıldır Kayalar köyüne mendirek yapmak için uğraşıyorum ancak bir sonuç alamadım. Sınırlarımızın 3/2’si deniz fakat 42 yıldır bu ülkeyi yöneten insanlar göremiyorsa bence deniz yok. Köyümüzdeki balıkçıların geçimlerini sağlaması için ihtiyaç olan mendirek konusunda çalmadığım kapı, gitmediğim yetkili kalmadı. KKTC’deki yetkililerden umudu kestim Türkiye’ye mektup yazdım. Bizim köyümüzdeki mendirek sorunu çözülürse gençlere yeni ekmek kapısı açılır. İstediğimiz milyon dolarlık bir yatırım değildir. Kayalar Köyünün bu isteğini yeni hükümetin dikkate almasını istiyoruz. 
Erhan Günhanlar: 
Alsancak köy olmaktan çıktı ve şehir halini alıyor. Tahminen 8-9 bin arasında nüfus olduğunu düşünüyoruz. Bölgemizdeki en önemli sorun Karşıyaka Girne yolu çile olmuştur. Köyden Girne’ye 45 dakikada gidiyoruz. Sağlık Ocağında 12.30’dan sonra doktor bulunmuyor iki tane hemşire ile durum idare ediliyor ve verilen hizmetler yetersizdir. İlkokullarda okuyan öğrenci sayısı fazla, sınıflarda olması gereken öğrenci sayısı artıyor bu eğitimimizi geriye itiyor. Büyüyen gelişen bir bölge olduğumuz için bir itfaiye kurulması kanaatindeyim. Alsancak Belediyesi olarak yaklaşık 200 gencimize halk dansları, basketbol, ve hentbol gibi faaliyetlerle sporda tutmaya çalışıyoruz. Ancak kapalı bir spor salonu eksikliği var.
Salih Ataser: 
Kurumsallaşma devletten başlar. 1974’te göç ettik bir yapı oluşturduk ancak bu yapıyı kurumsallaştıramadık. Partizanlık diz boyu, nasıl bir yere ulaşacağız. Kurumsal yapının ayakları üzerinde durabilen bir yapı haline getirilmeli ciddi devlet anlayışı ile.
İsmail Karatepe:
Bölgemiz gelişiyor, esnaf ayak uydurmaya çalışıyor ancak bizi idare edecek bir hükümet bulamıyoruz. İzin almaya gidiyoruz bakan, müsteşar kaymakam yerinde yok. Ya başkanlık sistemi getirilsin ya da yerel yönetimlere yetki verilsin. Kredi alıyoruz esnaf olarak kredilerde gelen giden farklı uygulama yapıyor.  Sanayi sitesine ihtiyacımız var aksi halde Girne bölgesi çöplük haline döner. Suni gündemlerle önümüzü kapatıp uyalamasınlar.
Yiğitcan Topal: 
Yeni hükümetten gençlerin büyük beklentisi var. Eski hükümet çoğu kişiye vatandaşlık verdi 13-14 yıldır buradayız biz. 2-3 yıl burada yaşayan kişiler vatandaşlık alması hoş değil. Çocukluğunu burada geçirip vatandaş olamayan kişiler var. Vatandaşlıkları usulüne uygun yapılır umarım. Hak etmeyen vatandaş olmasın. Yeni hükümet bu konuya gereken önemi verir inşallah
Seral Çetindal: 
Yıllardır sorun olan Çift şerit yol konusu gençlerimizin ölümüne de neden olmuştur. Bunun sorumlusu da gelmiş geçmiş hükümetlerdir. En büyük sorunlarımızdan biri gençlerimizin göçü ve işsizlik. Üniversite bitiren gençler umut ve gelecek göremediği için göç ediyor. Yeni hükümetten beklentim gençlerimizin göç etmeyeceği göç edenlerinden geri dönmesini sağlayabilecek politikalar üretmesidir. Gençlerimizi oy olarak gördüler. Bölgemizde lüks oteller yapıldı ancak otellere giden yollar berbat, çukur içerisinde. Okullarda 1974 sonrası bizim kullandığımız tuvaletler kullanılıyor ayıp. Sağlık Ocağında ilaç, doktor yok. 
Zeki Çeler (TDP Milletvekili): 
Beldeye gözle görülen hizmetler verdi. Geçmişe birlikte bakmalıyız, şikayetler bugüne kadar gelebiliyorsa neden bu hale geldiğini sormalıyız. Şu anda Türkiye’de uygulanan sağlık programı KKTC hazırlandı ancak değişen hükümetler buna yanaşmadığı için bizde hayat bulmadı. Milli duygularımız ile bizi korkutan anıları önümüze atarak kendi kendimizi korkuttuk ve kendimizi idare edecek insanları seçmekte öteledik. Yol yapılmadı diye bölge halkı eylem yaptı. Bu yolu 42 yıldır yapmayan parti yüzde 36 oy aldı. Birbirimize saygıyı öğrenmeliyiz. Ben değil biz olmayı öğrendiğimiz gün bu ülke çok daha güzel günlere gelecek. 
Jale Refik Rogers (HP Milletvekili):
Toplumsal olarak hepimiz zor günlerden geçiyoruz ve daha uzlaştırıcı birleştirici elele vermesi gerekiyor. Yıllardır aynı sorunları konuşuyoruz çoğumuz pes etme noktasına geldi. Dörtlü koalisyon hükümetinin yaptığı anlaşmalardan biri müşavirlerin kaldırılmasıdır. Vatandaşlık politikası değişmeli. İmar planlarının yapılması ve yürürlüğe konulması gerekiyor. Girne de nüfusla sağlık hizmetlerinin dağılımı arasında mesafe var. 
Biray Hamzaoğlulları (CTP Milletvekili):
Ben Yenierenköy’den eskiden 1 saat 20 dakikada gelirdim buraya.  Bu yolda mesai bitimine denk gelirseniz Acapulco’dan buraya gelene kadar bir buçuk saate ihtiyaç duyarsınız. Buradan büyük bir sıkıntı var. 2010’da bitmesi gereken yol 2017’ye sarkarsa o makamda bulunan sayın Bakanlar, müsteşarlar, müdürler, ne yaptılar? Yasal formülü nedir bu işin. Mehmetçik Köyünde de benzer bir konuda tıkanıklık yaşandı, gittim o dönemdeki ihale kurulu başkanına ne yapmam gerekir diye sordum. Meclis’te yazılı soruya çevirdim, ben daha Karpaz’a gidemeden ertesi gün kamyonlar oradaydı çalışmaya başlamışlardır. 
Mustafa Naimoğlulları (Hayvan Üreticileri Birliği Başkanı):
Burada bir inisiyatif kurulacağı söylendi ve yol için mücadele edilecek. Mücadele edilmezse, eylem yapılmazsa olmaz. 2010’da yapılması gereken yol yapılmadıysa 10 yıl daha yapılmaz. O nedenle eylem yapmak şart. Bana diyorlar ki yolları kapıyorsun, kaparız eylemsiz olmuyor maalesef. 3 aydır seçim nedeniyle hiçbir şey yapılmıyor. Hükümet bir an önce halkın sorunlarına çare bulmak zorundadır.

Güncelleme Tarihi: 06 Şubat 2018, 11:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474