banner564

Boris Johnson nabız yokladı

Akıncı ve Anastasiadis ile görüşen İngiliz Bakan, Kıbrıs sorununun çözümüne yardımcı olmak istediklerini belirtti

Boris Johnson  nabız yokladı
banner598
Özlem Güran AKKORLU
Kıbrıs’ta temaslarda bulunan İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, dün Kıbrıs Türk toplumu lideri Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Kıbrıs Rum toplumu lideri Nikos Anastasiadis ile ayrı ayrı görüştü.
Johnson, Cumhurbaşkanı Akıncı ile yaklaşık 1 saat süren görüşme sonrasında basına kısa bir açıklama yaptı.
Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile olduğu gibi Cumhurbaşkanı Akıncı ile de iyi bir görüşme gerçekleştirdiklerini kaydeden Johnson, müzakerelerde büyük ilerlemeler elde edildiğini kaydetti ve Akıncı’yı gösterdiği çabadan dolayı kutladı. 
Daha yapılacak çok şey olduğunu da ifade eden Johnson, iyimser olunmasının önemine işaret etti ve İngiltere’nin elinden geldiğince Kıbrıs sorununun çözülmesi için yardımcı olmaya yönelik taahhüdü bulunduğunu ancak bunun Kıbrıs insanına bağlı olduğunu belirtti.
Johnson, İngiltere’nin, elinden geldiğince Kıbrıs sorununun çözümü yönünde yardımcı olma arzusu içinde olduğunu kaydetti

Akıncı: Johnson durumu çok iyi anladı
Cumhurbaşkanı Akıncı da İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson’u kabulünden sonra yaptığı açıklamada, Johnson’la yararlı bir görüşme yaptıklarını kaydetti ve kendisine bugüne kadar gelinen süreç ile Mont Pelerin’de neler olduğunu anlattıklarını kaydetti.
Akıncı, konunun sadece rakamlar arasındaki bir fark olmadığını Johnson’un çok iyi anladığına inandığını dile getirdi.
Akıncı, diğer başlıklar gibi toprak başlığını da ele almak ve bir yere kadar ilerletme hedefiyle gittiklerini ama giderken kesinlikle final haritayı Mont Pelerin’de ortaya çıkaracak bir durumun olmayacağını da bildiklerini kaydetti. 

5’li konferans
5’li konferans derken ne demek istediklerini de anlatan Akıncı, 3 tane garantör ülke bulunduğunu, onları kendi masalarına dahil etme arayışları olmadığını kaydetti. 
Akıncı, şunları kaydetti: 
“Biz Kıbrıslılar oturalım toprak dahil geriye ne kaldıysa onları konuşalım ama hemen paralel bir masada Türkiye, Yunanistan ve İngiltere güvenlik ve garantiler başlığını konuşsun.”
Cumhurbaşkanlığına seçilirken halka kendi neslinin son denemesini yapmakta olduğunun bilinci içerisinde hareket edeceğinin sözünü verdiğini kaydeden Akıncı, gerçekten bunun tarihi bir fırsat olduğunu ve bu fırsatın yitirilmemesi için elinden geleni yaptığına inandığını kaydetti. 

Türkiye ve Yunanistan görüşmesi 4 Aralık’ta
Akıncı Türkiye ile Yunanistan arasındaki görüşme tarihinin sorulması üzerine 4 Aralık’ın konuşulduğunu ancak bunun teyit edilmemiş bir tarih olduğunu, fakat görüşmenin gerçekleşecek gibi görüldüğünü belirtti.
Akıncı, bir diğer soru üzerine, 5’li müzakere tarihi açıklanmadıktan sonra müzakere masası kurulsa da bu güne kadar bir sonuç çıkmayacağını, kendilerinin müzakere masasının kurulmasıyla bundan bir sonuç alınmasını istediklerini, kendisinin göreve 5 yıl müzakere etmek için değil sonuç almak için geldiğini söyledi.

Johnson: Gelecekte de Kıbrıs’tayız
Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, adada temaslarda bulunan İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson’la görüştü.

Britanya Hükümeti’nin Kıbrıs sorununda gösterdiği liderlikten ötürü Anastasiadis’i kutladığını söyleyen Johnson, “Kıbrıs halkını” ilgilendiren bir konunun söz konusu olduğuna işaret ederken, kaydedilen ilerlemeden etkilendiğini sözlerine ekledi. 
Konuşmasında AB’yi terk edebileceklerini, ancak hiçbir durumda Avrupa’yı terk etmeyeceklerini söyleyen Johnson, Kıbrıs’a olan taahhütlerinin çok güçlü olduğundan söz ederek, “Kıbrıs için şimdi de, gelecekte de buradayız” şekilde konuştu.

Güncelleme Tarihi: 01 Aralık 2016, 08:43
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473