banner564

“Bu maç berabere bitmeyecek”

2. Cumhurbaşkanı Talat, Kıbrıs Türk tarafının çözüm için elinden geleni yapması halinde ilerleme olabileceği görüşünde

“Bu maç berabere bitmeyecek”
banner598
2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, BRT’de katıldığı bir TV programında çeşitli konuları değerlendirdi. İsrail’in Filistin’e karşı saldırılarını değerlendiren Talat, İsrail’e atılan roketlerin neredeyse hiçbir etkisinin olmadığını, bunu vesile bilen İsrail’in ise günlerce bomba yağdırdığını belirterek, İsrail’in çocuklar dahil yüzlerce insan öldüğünü, şimdi de kara harekatı başlatarak yıkımı korkunç boyutlara vardırdığını, bunu vahşet olarak nitelemenin bile zayıf kalacağını söyledi. İsrail’in saldırgan bir devlet olduğunu ifade eden Talat, bugünkü dünya düzeninin acı verdiğini vurguladı. 

“Sivil uçağın düşürülmesi suç”
Ukrayna’da düşürülen yolcu uçağıyla ilgili bir soruyu da yanıtlayan Talat, sivil bir uçağın düşürülmesinin büyük bir suç olduğunu, taraflar birbirini suçlasa da yapanın mutlaka tespit edileceğine inandığını ifade etti. Ukrayna ve Rusya arasındaki olaylar nedeni ile kan aktığına dikkat çeken Talat, bunda Rusya’nın sorumluluğunun büyük olduğunu görüşünü dile getirdi. 

“Statüko kalıcı olmayacak”
Kıbrıs sorunu ile ilgili değerlendirmelerde de bulunan Talat, 15 Temmuz darbesi ve 20 Temmuz Barış Harekatı’nın Kıbrıs sorununu başka bir aşamaya taşıdığını, bunun da federasyon arayışında görüş birliği olduğunu söyledi.  Federasyon arayışının yıllarca sürdüğünü, ancak başarılamadığını anımsatan Talat, bütün bu yıllarda Kıbrıs Türk tarafının sadece bir dönem çözüm için canla başla çalıştığını savundu. Talat, 2004-2010 yılları arasında ortaya konan çabanın önemine işaret ederek, “Tüm gayretimize rağmen barış anlaşmasını zamanı içerisinde sonuçlandıramadık” dedi. Kıbrıs Türk tarafının çözüm için elinden geleni yapması halinde ilerleme olabileceği görüşünü tekrarlayan Talat, çözümün öncülüğünün Kıbrıs Türk tarafına düştüğünü söyledi. “Bu maçın berabere bitmeyeceğini” ve bu statükonun kalıcı olamayacağını, mutlaka değişeceğini söyleyen Talat, bunun müzakere yolu ile sağlanması halinde hiçbir tarafın zararına olmayacağını, ancak tek taraflı adımların Türk tarafının aleyhine olabileceğini kaydetti. 

Beş adımlık öneri
Türk tarafının Rum tarafına beş adımlık öneri sunduğunun hatırlatılması üzerine Talat, daha önce de üç adımlık öneri sunulduğunu belirterek, esas ihtiyacın siyasi irade olduğunu söyledi.

Referandum

Beşinci adım olarak önerilen referandum konusunda “hiçbir yakınlaşmanın kayıt altına alınmadığı bir ortamda neyin referandumuna gidileceğini” soran Talat, referanduma gitmek için önce anlaşmanın hazırlanması gerektiğini belirtti. Talat, bugüne kadar hangi konularda anlaşıldığını sorarak, önerilerin sadece “öneri yapmış olmak için” yapılmaması gerektiğini vurguladı.  Rum tarafının bütün konuların masada olması halinde al verin yapılabileceğini öne sürdüğünü anımsatan Talat, ancak Türk tarafı açısından haritanın konuşulması halinde büyük sıkıntılar doğacağının bilindiğini savundu.  Harita konusunun mülkiyetten çok daha fazla huzursuzluk yaratacağını belirten Talat, bunu bilmeyen yabancıların meseleye balıklama daldığını, Rum tarafının da bundan yararlandığını ifade etti. 

Güncelleme Tarihi: 24 Temmuz 2014, 09:39
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474