banner564

Buna çare bulmalıyız

Gülgün Vaiz, “Akdeniz’de, Sardunya’da insanlar 100 yaşına kadar yaşarken, biz neden Kıbrıs’ta 40-50 yaşında kalpten ölelim” diye sordu

Buna çare  bulmalıyız
banner598
Rahme ÇİFTÇİOĞLU
KKTC’deki uzmanlar, Dünya Kalp Günü nedeniyle düzenlenen basın toplantısında, hem dünyada, hem de KKTC’de ölüm sebeplerinin en başında gelen kalp ve damar hastalıklarının geldiğine işaret ederek, kalp sağlığı konusunda devlet politikası oluşturulmasının şart olduğunu vurguladı.
Her eylül ayının son pazar gününde kutlanan “Dünya Kalp” günü nedeniyle Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği’nde dün basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda, Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Dr. Filiz Besim, Kıbrıs Türk Kalp Derneği Başkanı Dt. Öner Özerdem, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniği’nden Dr. Hasan Birtan ve Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Kardiyoloji Kliniği Şefi Dr. Gülgün Vaiz konuşma yaptı.

Vaiz: Kalbimiz feryat ediyor…
Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Kardiyoloji Kliniği Şefi Dr. Gülgün Vaiz, ülkedeki kalp krizi yaşının 30’lara kadar indiğini belirterek, “Kalp ve damar hastalıkları ülkede birinci sırada ölüm sebebiyse, kalbimiz feryat ediyor, ağlıyor, ölüyorsa buna çare bulmak zorundayız” dedi.
Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’ne yılda ortalama 350 kişinin, Gazimağusa Devlet Hastanesi’ne 100 civarında kişinin kalp krizi şikâyetiyle başvurduğunu söyleyen Vaiz, yılda 2 bin 500 kişinin Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Kardiyoloji Bölümü’nde kalp ve damar hastalıkları şikayeti nedeniyle müşahede altına alındığını aktardı.
Akdeniz’de, Sardunya adasında insanların 100 yaşına kadar yaşadığını belirten ve “Biz neden Kıbrıs’ta 40-50 yaşında kalpten ölelim?” diye soran Vaiz, insanlara “Yaşam tarzınızı değiştirin, hareket edin. Kalp ve damar hastalıkları önlenebilir” çağrısında bulundu.


Besim: Sağlık merkezlerinde ciddi sıkıntı var
Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Dr. Filiz Besim ise konuşmasında, ülkedeki birinci basamak sağlık ocaklarının ve sağlık merkezlerinin hizmet imkanlarında ciddi sıkıntılar olduğunu belirterek, bu merkezlerin ivedi şekilde ve bütün halinde ele alınması, hekim, personel ve ekipman yönünden güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.
KKTC’deki kalp hastalıklarının tedavisine de değinen Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Dr. Filiz Besim, kardiyolojide, kalp ve damar cerrahisinde sağlıktaki sorunlara rağmen yüz güldüren gelişmeler yaşandığını söyledi.


Özerdem: Demeç vererek yol alamıyoruz
Kıbrıs Türk Kalp Derneği Başkanı Dt. Öner Özerdem de basın toplantısındaki konuşmasında, “Demeçler vererek, belli günlerde basın toplantıları yaparak sağlıkta yol alamıyoruz, yönetenlerin harekete geçmesi, ciddi yasal ve idari tedbirleri alması gerek ” dedi.
Özerdem, şöyle devam etti:
“Ülke insanımızın yüzde 35’inde hipertansiyon, yüzde 60’ında yüksek kan yağı değeri var. Bunların önüne geçmemiz lazım.”

“Çocukların yüzde 30’a yakını obez…”
Temel sağlık ile koruyucu hekimlik hizmetlerinin öne çıkarıldığı takdirde kalp ve damar hastalıklarının azaltılacağını belirten Özerdem, “Beslenmemizde ciddi yanlışlıklar var, kalbimize gerekli özeni göstermiyoruz. Bugün yüzde 10 civarında çocuk diyabet, yüzde 30’una yakını obez” ifadesine yer verdi.

Güncelleme Tarihi: 27 Eylül 2016, 09:41
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474