banner564

Burcu: “Hedef mayıstan önce referandum”

Barış Burcu, bulunacak çözümde Kıbrıs Türkünün kendi bölgesinde nüfus ve mülkiyette sarih çoğunluğa sahip olacağını savundu

Burcu: “Hedef mayıstan önce referandum”
banner598
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, 11 Şubat Ortak Açıklama metnine göre hareket ettiklerini ve bulunacak çözümle Kıbrıs Türkü’nün kendi bölgesinde nüfus ve mülkiyette sarih çoğunluğuna sahip olacağını söyledi.
Burcu, halkın referandumda oy vermeden önce, tüm konular hakkında yeterli bilgiye ve tartışma için yeterli zamana sahip olacağını belirtti.
Barış Burcu, katıldığı bir televizyon programında müzakerelerle ilgili açıklamalarda bulundu.
Cumhurbaşkanı Akıncı’nın göreve geldikten kısa bir süre sonra müzakerelere başladığını anımsatan Burcu, 15 Mayıs’ta ilk liderler toplantısının gerçekleştiğini belirtti.
Kıbrıs’ta çözüm arayışlarının 50 yıldan beridir sürdüğünü ifade eden Barış Burcu, “Zaman zaman umudun arttığı, kimi zaman da azaldığı dönemler oldu. Cumhurbaşkanımız göreve gelir gelmez bir kıpırdanma oldu. Çünkü bu alt yapı kendi siyasi yaşamında hep vardı” dedi.

“Rumları heyecanlandıran…”
Burcu, “Kıbrıslı Rumları da heyecanlandıran bir seçim oldu. Sizce, Kıbrıslı Rumları heyecanlandıran ne idi?” şeklindeki soruya şöyle yanıt verdi:
“Kıbrıslı Rumları heyecanlandıran, kendi beklentilerinin karşılanabileceği yeni bir durum ortaya çıktığı meselesi değildir. Onları heyecanlandıran empati ve kullanılan jargondur. Sayın Cumhurbaşkanımız defalarca, iki toplumun birbirlerini düşman değil, geleceğin ortakları olarak görmeleri gerektiğinin altını defalarca çizmiştir. İki toplumun bir şekilde yaşadığı acıların üzüntüsünü birlikte hissetmelerinin altını çizmiştir. Bunun farkındalığına varan ve bunu da kullandığı jargonla ifade eden bir şahsiyete duyulan sempatisi şeklinde yorumlayabilirsiniz.”

“Halk, neyi oylayacağını çok iyi bilecek…”
“Mayısa kadar yetişmezse, sonrasında bu atmosferin kaybolabileceğini düşünüyor musunuz?” yönündeki soruya Barış Burcu, ekip olarak hedeflerinin mayıstan önce referandum olduğunu belirtti.
Halka da referandum konusunda çeşitli odaklarca yalan ve de yanlış bilgiler verildiğine dikkat çeken Sözcü Burcu, bir referanduma gitmeden önce Kıbrıs Türk halkının neye evet, neye hayır diyeceğini çok iyi bileceğinin altını çizdi. 

Mülkiyette hangi noktadayız?
Barış Burcu, mülkiyette hangi noktada olunduğunun sorulması üzerine de, sorunun mülkiyet üzerinde çözüleceği yönünde yaratılan algının yanlış olduğunu belirtti.
Kıbrıs Türk halkını bir kaosa sürükleyecek anlaşmanın altına imza atmayacaklarına dikkat çeken Burcu, “İnsanımız, referanduma evet dedikten sonra, ertesi günkü hayatı, bir öncekinden daha iyi olabileceği koşulları yarattığımız zaman referanduma gideriz. Sayın Cumhurbaşkanı’nın anlayışı budur” dedi.
Mülkiyet konusunun görüşüldüğünü, yakınlaşmalar olduğu gibi tartışmaların da bulunduğunun altını çizen Burcu, uzlaşıya varılan konuları şöyle ifade etti:
“Mülkiyetin tanımının yapılabileceği kategoriler üzerinde bir anlaşmaya varılmıştır. 22 kategori var. Etkilenmiş mülkler çeşitli kategorilere ayrıldı. Mesela bir mülk, bugüne kadar herhangi birine tahsis edildi mi? Edilmemişse bu bir kategoridir. Kamu yararına istimlak edilen bir mülk mü? Bu başka bir kategoridir.” 

Güç paylaşımı…
Müzakere masasındaki 6 başlıktan biri olan Güç Paylaşımı’na da değinen Barış Burcu, şunları söyledi:
“Rum tarafında başkanlık sistemi, bizde de parlamenter sistem var. Hangisi olacak? Yoksa ikisi arası mı olacak? Bu bizim tartıştığımız husustur. Ama ne olursa olsun, bütün hâl ve şartlarda, biz başkanlık müessesinin mutlaka dönüşümlü olmasını istiyoruz. Bu bizim için psikolojik bir eşiktir. Dönüşümlü başkanlık bizim için olmazsa olmaz bir taleptir. Bunun altında yasama var. Nasıl bir yasama olacak? Üst meclis ya da alt meclis olacak mı? Her ikisi olur ise, bunların kompozisyonu nasıl olacak? Toplumlar hangi oranda bunların içinde temsil edilecek? Alt meclisi hangi seçmen yapısı seçecek? Üst meclisi hangi seçmen seçecek? Bütün bunlar hep tartıştığımız konulardır. Örneğin üst mecliste ya da alt mecliste bir tıkanıklık olursa bunun nasıl çözeceğiz? Bunlar hep bizim tartıştığımız ve bir noktaya gelmeye çalıştığımız konulardır.” 

Güncelleme Tarihi: 26 Eylül 2015, 10:42
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474