banner564

Buruk sevinç

Eski KTHY çalışanları, üç yıldır bekledikleri paralarını aldı, kimisi miktarı az buldu, kimisi verilene şükretti

Buruk sevinç
banner598

Çiğdem AYDIN

Haziran 2010’da tasviye edilen eski Kıbrıs Türk Hava Yolları’nın (KTHY) personelinin,

ödenmeyen maaş, ikramiye, barem farklarıyla birikmiş izinlerinin karşılığı olan para dün ödendi.

Yetkililerden alınan bilgiye göre, Lefkoşa’daki Vakıflar Bankası merkez şubesinde, KTHY’nin 547 personeline toplam 8 milyon 357 bin 647 TL’lik tazminat ödendi.

Eski KTHY personeli, havayolunun kapanmasının üçüncü yılında tazminatlarını alabilmenin sevincini yaşarken, bazı çalışanlar, beklentilerinin altında bir ödeme yapıldığını ifade ederek, rahatsızlıklarını aktardı.

 

Alacağımız rakamı Diyalog’tan öğrendik

Bazı çalışanlar, verilen ücrete itiraz edeceğini  belirtirken,  bazılar ise, “Buna da şükür, itiraz etmeyeceğim, hem nereye, kime  itiraz edeceğiz ki” dedi.

KTHY çalışanlarının ne kadar ücret alacağını yayınlayan Diyalog Gazetesi’ne de teşekkür eden bazı çalışanlar,  “Ne kadar alacağımızı önce orda gördük” dedi.  Eski KTHY çalışanları duygularını Diyalog’a şöyle aktardı:

 

Eski KTHY çalışanları ne dedi?

 

Halil Uzunkaya

“16 yıl boyunca emek verdim. 16 yıl çalıştım, 54 bin liranın 11 binini veriyorlar bana şimdi. Başkası sekiz yıl çalıştı o 14 bin lira alıyor, bu nasıl bir hesaptır anlamadım. Kıdem tazminatında CAS’a giren herkesin hakkını yediler.  CAS çalışanlarının 1 trilyon 700 bin TL alacakları var bize gelmediğine göre devlet çalışanlarına gitti. Benim hesabıma göre yüzdeliğe vurduğumda biz yüzde 20 aldık bu paradan yüzde 30’nu da devlete giren eski KTHY çalışanları almış oluyor. İtiraz edeceğim. Şikayetim var ama para bitti neyi şikayet edeyim ben de bilmiyorum.”

 

Muhammet Özata

“Tabi ki böyle bir günde memnun olmak isterdim ama ne yazık ki memnun değilim. Rezil ettiler bizi bu eziyetten başka bir şey değil. 17 yıl çalıştım, benden sağlık raporu istediler, aldım. Beş yılda bu işte bel fıtığı oldum, iki kez ameliyat geçirdim. Çürüğe çıktım. CAS’a girmiştim oradan da ayrıldım. Şimdi Kıdem Tazminatı almaya gelmişiz, geldik ne oldu, hayal kırıklığı içindeyim, çıkarıp bana 10 bin TL verdiler. Ne yapılır bugün bu para ile?”

 

Ayşe Akay Kavaz

“24 yıl emek erdim. Ercan istasyonunda ekip şefiydim, 17 bin TL alacağım. 2010 yılından beridir bu parayı almayı bekliyordum. Şu anda işsizim. İrsen Küçük, tasviyeden sonra bir tek beni işe almadı, onun da sebebini bilmiyorum. 2010 yılından bu yana işsiz kaldım. Bu rakam beklediğim değil elbette. 2010 yılına göre benim 75 bin TL Kıdem Tazminatı almam gerekiyordu. Eksiklerimizin tamamlanmasını ümit ediyorum.”

 

Yusuf Akbaş

“19 yıl boyunca aşçı olarak çalıştım. Kendi hesabıma göre bugün bana 20-25 bin TL vermeleri gerekiyor. Ama az da olsa itiraz edebilecek bir durumda değilim. Buna da şükür. Şu anda Dipkarpaz’da  Temel Sağlık Dairesi’nde çalışıyorum. İşin komik Holiganbet tarafı da 50 yaşımızdan sonra memur olmamız oldu. KKTC’de 50 yaşından sonra memur da olunabiliyormuş bunu da gördük yaşadık.”

 

Ahmet Beyazyüz

“16 yıl boyunca şoför olarak çalıştım KTHY’de. Son bir yıldır da CAS’da çalışıyordum, istifa ettim çıktım. 12 bin 400 alacağım var ama verilen rakam bu değil, itiraz edeceğim. Böyle hesap olmaz.”

 

İclal Öztören

“KTHY’de 12 yıl çalıştım. Kabin amiri olarak görev yaptım. 20 bin 282 TL aldım, ama ben itiraz etmeyeceğim, buna da şükürler olsun diyorum. 62 bin TL alacağım var, inşallah süreç içerisinde geriye kalanı da öderler. Uzun bir zamandır bu parayı bekliyorduk. “

 

Hava –Sen Ercan Temsilcisi Osman Yücelen

“KTHY’den giden CAS personelinin aldığı Kıdem Tazminatları kabul ediyorum ki olması gerekenin çok altındadır. Fakat bu bağlamda hata sendikamızda değil Başbakanlıktadır. Listeler bizden değil Başbakanlık ve Mukayitlik’ten çıkmıştır. İtiraz hakkımız elbette ki vardır ve ben Hava-Sen Ercan Temsilcisi olarak 123 eski KTHY ve şimdi  CAS çalışanı olan arkadaşlarım adına bu itirazı gerekli yerlere yapacağım. Örneğin 1992 girişli bir çalışan ve şu anda CAS’da posta çalışanı olarak görev yapan bir arkadaş alacağının yüzde 15’ini alabildi, bunu biz de doğru bulmadık ve bunun gibi bir çok örnek var, itiraz hakkımız vardır ve kullanacağız.”

 

Talih Kuşu Derya Duru

Bu arada kalabalığı fırsata çevirmek isteyen seyyar milli piyangocular da Kıbrıs Vakıflar Bankası’nın önünde “şans” dağıttı.

Milli Piyanog Bayi Derya Duru, Diyalog’a yaptığı açıklamada, “Kalabalığı gördüm geldim. Sonuçta onlar bugünü yıllardır bekliyorlardı.Yeni yıldan sonra bizim işler de durdu. Onların da bugün şanslı günleri. Şanslarını  bir de benden denesinler diye geldim” dedi. 

Güncelleme Tarihi: 18 Ocak 2014, 11:31
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474