banner564

Büyük acı

Hava Sporları Federasyonuna ait Ultralight tipi uçak, eğitim uçuşu sırasında henüz belirlenemeyen bir nedenle Geçitkale’ye düştü, 2 pilot feci şekilde can verdi

Büyük acı
banner598

Hüseyin ÇİÇEK-Ömer KADİROĞLU
KKTC Hava Sporları Federasyonu’na ait Ultralight tipi uçağın dün Geçitkale Havaalanı’nda düşmesi sonucu iki pilotun hayatını kaybetmesi ülkeyi yasa boğdu. Kurumun deneyimli pilotlarından 46 yaşındaki Serkan Özcezarlı ile 46 yaşındaki Hakan Çetinkaya’nın yaşamını yitirdiği kazayı duyan aile yakınları Geçitkale’ye akın etti.
Uzun süre enkaza uzaktan bakan yaslı aileler, saatlerce polis kordonu önünde gözyaşı döktü. Kazada yaşamını yitiren pilotların cansız bedenlerinin kaldırılmasının ardından basının da enkazdan görüntü alınmasına izin verildi. Kazanın nedeni bugün yapılacak incelemelerin ardından açıklanacak.

Yarım saat sonra düştü
Havacılığa uzun yıllar hizmet veren iki pilotun yaşamını yitirdiği kaza dün saat 12.50 sıralarında gerçekleşti. 
İki pilotun içerisinde bulunduğu Hava sporları Federasyonu’na ait ultralight tipi, icp ventura marka eğitim uçağı havalandıktan yarım saat sonra henüz tespit edilemeyen bir nedenden dolayı Geçitkale Havaalanı pisti yakınlarına düştü.
Uçağın yere çakılmasıyla birlikte motor kısmında yangın çıktı. 
Kazanın hemen ardından polis, itfaiye, sivil savunma ve sağlık ekipleri olay yerine intikal etti. 
Sağlık ekipleri tarafından yapılan incelemede iki pilotun da olay yerinde yaşamını yitirdiği tespit edildi.
Sivil vatandaşlar ve basın mensupları kaza mahalline uzun süre alınmazken, olay yerinde yapılan incelemelerin ardından pilotların cesedi Gazimağusa Hastanesi morguna kaldırıldı.

Ailesi yıkıldı
Kaza haberi kısa sürede duyulurken, Serkan Özcezarlı’nın yakınları havaalanına akın etti. Özcezarlı’nın eşi Aysan Özcezarlı, olay yerinde gözyaşı dökerken, arkadaşları tarafından teselli edildi.
Olay yerinde yapılan incelemelerin ardından uçağın enkazı basına gösterildi. Düşen uçağın kokpiti tamamen yanarken,  Türkiye Cumhuriyetinden bugün gelecek teknik ekibin incelemelerinin ardından kazanın sebebi belli olacağı kaydedildi.

Atakan: Ekip gelecek
Olay yerinde incelemelerde bulunan Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan, iki pilotun yaşamını yitirdiği uçak kazasının kesin sebebinin Türkiye’den gelecek ekibin yapacağı incelemenin ardından belli olacağını söyledi. 
Atakan, kazanın meydana geldiği Geçitkale Havalimanında yaptığı incelemenin ardından basına açıklama yaptı. 
"Son derece üzücü bir olay" diyen Atakan, İki tecrübeli havacının eğitim uçuşu sırasında yaşamını yitirdiğini ve Türkiye'den gelecek yetkili kaza ekibinin yapacağı inceleme sonrası kaza nedeninin detaylı öğrenileceğini kaydetti.

Uçak 3 haftalık
Atakan, uçağın yeni olduğunu ve yaklaşık üç hafta önce  Hava Sporları Federasyon bünyesine katıldığını belirtti.
Kaza yapan uçağın yeni bir uçak olduğunu, pilotların deneyimli pilotlar olduğunu, hava şartlarının da iyi olduğunu, ayrıca yeni uçağın motor dursa bile planör gibi süzülebilen bir uçak olduğunu belirten Atakan, "Kaza raporu ortaya çıkınca gerçek sebep belli olacak. Şimdi ne söylesek yanlış olur. Kaza yeri korunuyor kimse kaza yerine giremez. Havada ateşlenme yok, biz de ilk incelemede öyle bir tespitte bulunamadık" diye konuştu. 
Atakan, bir soru üzerine Ercan'a uçuş ile ilgili bilgi verildiğini ancak alçak irtifa olduğu için sürekli kule ile irtibat yapılmadığını söyledi. 

Ziya: Heyet bulacak
Hava Sporları Federasyonu Başkanı Zeki Ziya da uçağın ultralight tipi, icp ventura marka ve 3 haftalık bir uçak olduğunu kaydetti. 
İki kişilik uçağın İtalyan yapımı olduğunu söyleyen Ziya, her amaç için kullanılabildiğini, hafif olmasından dolayı genelde amatör pilotların kullandığı bir araç olduğunu belirtti.
Kaybedilen iki pilotun da deneyimli olduğunu dile getirerek, ailelerine başsağlığı dileyen Ziya, bu aşamada kimsenin kaza sebebine dair açıklama yapmaması gerektiğini, heyetin beklenmesini kaydetti. 

Tek tutkuları uçmaktı
Kazada yaşamını yitiren Özcezarlı, KKTC’de uzun yıllardır sportif havacılığın sevilmesi için çaba gösteriyordu. Evli ve iki kız babası olan KKTC Hava Sporları eğitim sorumlusu Serkan Özcezarlı, 21 yıllık öğretmen pilot ve 2 bin 500 saatten fazla uçuşu vardı. Asıl mesleği eczacılık olan Hakan Çetinkaya da, 7 yıllık öğretmen pilot ve İzmir Alaçatı’da eczane sahibiydi. Çetinkaya, gyrocopter ile bin 800 saat uçuş tecrübesine ulaşmasıyla yurt dışında da tanınır hale gelmişti.
İstanbul’dan KKTC’ye gyrocopter ile uçmuşlardı
Eğitim pilotları Serkan Özcezarlı ile Hakan Çetinkaya, deneyimli iki uçuş eğitmeni olmalarının yanı sıra geçmişte yine bir arada gerçekleştirdikleri ve tarihe geçtikleri uçuşla hafızalara kazınmıştı.
İkili, Türkiye ile Kıbrıs arasını ilk defa “gyrocopterlerle” geçmişlerdi.
Özcezarlı ile Çetinkaya, 19 Temmuz 2015 tarihinde, helikopter şeklinde çalışan bir hava aracı olan “gyrocopter” ile İstanbul’dan KKTC’ye uçmuşlardı.
İlk defa gerçekleştirilen bu uçuşla pilotlar Hakan Çetinkaya ve Serkan Özcezarlı adlarını havacılık tarihine yazdırmışlardı.

Siyasiler olay yerine akın etti
Bu arada Meclis Başkanı Teberrüken Uluçay, CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, Lefkoşa Kaymakamı Kemal Deniz Dana, Geçitkale Belediye Başkanı Hasan Öztaş, Geçitkale Havaalanına giderek, olayı yakından gördü.  
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Özersay da yazılı açıklama yaparak, yaşanan üzüntüyü dile getirdi.

Akıncı: Büyük üzüntüsü içerisindeyim
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, kazanın ardından başsağlığı ve taziye mesajı yayımladı.
Akıncı, "Eğitim uçuşu sırasında uçağın piste düşmesi sonucu iki gencimizi kaybetmiş olmanın büyük üzüntüsü içerisindeyim. Bu beklenmedik kazada yaşamını yitiren gençlere Tanrı'dan rahmet, kederli aileler ve sevenleri ile toplumumuza başsağlığı dilerim" ifadelerini kullandı.

Tatar: Başımız sağolsun
Başbakan Ersin Tatar da olay yerinde yaptığı paylaşımda, "Geçitkale Havalimanı üzerinde bir eğitim uçağının düşmesi sonucu iki kardeşimizi kaybettiğimizi üzüntü ile öğrenmiş bulunuyorum. Ölenlere Allah’tan rahmet, sevenlerine, ailelerine ve halkımıza başsağlığı diliyorum." ifadesine yer verdi.

Özersay: Araştırma yapılacak
Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Geçitkale Havaalanı'ndaki uçak kazasında iki kıymetli insanın yaşamını yitirdiğini belirterek,  hayatını kaybeden Serkan  Özcezarlı ve Hakan Çetinkaya'nın ailelerine, yakınlarına ve havacılık camiasına  başsağlığı ve taziyelerini bildirdi. Özersay, “Ailelerinin, yakınlarının, havacılık camiasının ve ülkemizin başı sağolsun” dedi.Özersay, kazayla ilgili araştırma yapılacağını da söyledi. 

Uluçay: Üzücü bir olay
Meclis Başkanı Uluçay, kazanın olduğu Geçitkale Havalimanında incelemelerde bulundu. Cumhuriyet Meclisi Başkanı Teberrüken Uluçay, iki kişinin yaşamını yitirdiği uçak kazasından duyduğu üzüntüyü dile getirerek, "Vahim bir kaza, eğitim uçuşu sırasında yaşanan bir kaza. Başımız sağ olsun. Kaza nedeni bundan sonra belli olacak. Ülkemiz açısından üzücü bir gün başımız sağ olsun" dedi.

Sofi: Memleketin başı sağ olsun
Sivil Havacılık Dairesi Müdürü Mustafa Sofi, uçağın, henüz belirlenemeyen bir sebeple düştüğünü, düşmeden önce, pilotlardan; hava trafik kontrolörlerine herhangi bir bildirimde bulunulmadığını söyledi. “Pilotlar, hava trafik kontrolörlerine ‘zor durumdayız’ ya da ‘yardım edin’ gibi bir bildirimde bulunmadı” diyen Sofi, “memleketin başı sağ olsun” şeklinde konuştu. 

Öztaş: Patlamış halde bulundu
Geçitkale Belediye Başkanı Hasan Öztaş, uçağı ilk gördüklerinde patlamış halde olduğunu belirtti. Öztaş, eğitim uçağının ayrıca yarım saat havada kaldıktan sonra düştüğünü söyledi.

Taçoy ile Sucuoğlu taziye mesajı yayımladı
Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy,  eğitim uçuşu sırasında düşen uçakta hayatlarını kaybeden Serkan Özcezarlı ve Hakan Çetinkaya için başsağlığı mesajı yayımladı.
Taçoy mesajında, “Eğitim uçuşu sırasında düşen uçakta hayatlarını kaybeden KKTC Hava Sporları Federasyonu'nda çalışan deneyimli pilot Serkan Özcezarlı ve Hakan Çetinkaya'ya Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum” İfadelerini kullandı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faiz Sucuoğlu da mesajında “Geçitkale Havaalanı pist yakınlarında eğitim uçuşu yaptığı esnada uçağın düşmesiyle sonuçlanan kazayı üzüntü ile öğrenmiş bulunuyorum. Kazada hayatını kaybeden Serkan Özcezarlı ve Hakan Çetinkaya'ya Allah’tan rahmet  yakınlarına ve sevenlerine başsağlığı diliyorum” ifadelerine yer verdi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473