banner564

Süre bugün doluyor

Guterres’in her iki liderden de ‘taahhüt mektupları’ istediği iddia edildi

Süre bugün doluyor
banner598

  Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’in, BM Güvenlik Konseyine yönelik raporunu hazırlayacağı zaman, önünde içerik açısından önemli belgeler bulunacağı ifade edildi.

   Fileleftheros gazetesi “Bağlayıcı Mektuplar… Guterres’in Güvenlik Konseyine Yönelik Raporunda Yer Alacaklar” başlıklı haberinde, bu belgelerin Kıbrıs’taki iki liderden istenen mektuplar olduğunu ve bunların içinde Kıbrıs sorunundaki eylemler ve taahhütlerin yer alacağını yazdı.
   “Elde edinilen bilgilere göre”, bu mektupların BM Genel Sekreterine 24 saat içerisinde gönderilmesinin beklendiğini kaydeden gazete, BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Temsilcisi Elizabeth Spehar’ın liderlerden mektuplarını 26 Ekim tarihine kadar hazırlamalarını istediğini belirtti.
Elindeki bilgilere göre, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in mektubunun hazır olduğunu ve bunun 24 saat içerisinde BM Genel Sekreterine gönderilmesinin beklendiğini kaydeden gazete, mektupların bizzat BM Güvenlik Konseyi tarafından istendiğini anımsattı.

Üç ayrı bölüm

   BM Güvenlik Konseyinin ilgili kararında, BM Genel Sekreteri Guterres’in, bu mektupları iyi niyet misyonuyla ilgili raporuna dâhil etmeye çağrıldığını da anımsatan gazete, elde edinilen bilgilere göre, liderlerin mektuplarının 3 kısma ayrıldığını belirtti ve bunları kısaca şöyle sıraladı;
   1. Liderler, Crans Montana’dan bu yana geçen sürede ve akabinde, Kıbrıs sorununun çözümü gidişatına yönelik kendi açısından ne yaptı? 
   2. Güven Yaratıcı Önlemlerin (GYÖ) ileriye götürülmesine yönelik hangi faaliyetlerde bulundu 
   3. Liderler sürecin nasıl gittiğini görüyor?”
   Mektubun hazırlanmasına yönelik üç boyutlu taleplerden, BM’nin liderden Kıbrıs sorunundaki çabaların sürmesine yönelik somut önerilerde bulunmalarını istediğinin açık olduğunu yazan gazete, teklif ve önerilerin yalnızca BM Genel Sekreterinin ellerinde kalmayacağına işaret etti.
“Elde edinilen bilgilere göre”, bu mektupların BM Genel Sekreterinin Güvenlik Konseyi'ne yönelik raporuna ek olarak dâhil edileceklerini yazan gazete, BM Genel Sekreterinin Güvenlik Konseyi'ne yönelik raporu kamuoyuna açıklandığı üzere, benzer şeyin mektupların durumunda da gerçekleşeceğinin kesin olarak addedildiğini ifade etti.
BM’nin bu inisiyatifinin “yeterince risk” içerdiğini de kaydeden gazete, “bir yandan, mektupların içeriğinin her liderin BM Güvenlik Konseyine yönelik bağlayıcı bir metni olarak kullanılabileceğini, diğer yandan da bunların, BM Genel Sekreteriyle yapılacak olan kritik görüşmelerin arifesinde, iki taraf arasında yeni tartışmaların kaynağını teşkil edebileceğine” işaret etti. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474