banner564

‘Büyük fırsat var’

Akdağ, KKTC’de kişi başına düşen geliri 25 bin dolara çıkarmanın zor olmadığını söyledi

‘Büyük fırsat var’
banner598

 Türkiye Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ dün Kuzey Kıbrıs’a düzenlediği günü birlik ziyarette üst düzey temaslarda bulundu.

Temaslarındaki açıklamasında, “Pırıl pırıl bir toplumun pırıl pırıl insanlarına elimizden geldiği kadar hizmet edeceğiz” diyen Akdağ, her yeni hükümetin “yeni bir umut” ve “yeni bir enerji” anlamına geldiğini söyleyerek, birlikte zaman kaybetmeden ve sıkı çalışmanın, huzur, refah ve kalkınmanın elde edilmesini sağlayacağını kaydetti.
Kendisi için oluşturduğu gelenekte ayda bir defa KKTC’yi ziyaret etmek olduğunu, ancak seçimler ve yeni hükümetin kurulması sürecinin bunu biraz ertelediğini belirten Akdağ, bundan sonra ayda bir kere KKTC’yi ziyaret etmeye çalışacağını söyledi.  
Toplumu, herkesi bilgilendirecek ortak görüşmelerin olacağını, ancak onun dışında protokolün üzerinde çalışmalar yapılarak, hızlı ilerlemesinden yana olduklarını ifade eden Akdağ, “Kıbrıs Türk halkının eğitimi, kabiliyetleri ve bu toprakların potansiyeli kısa bir zamanda bizim kişi başına düşen geliri 25 bin dolara çıkarmamız için önümüze büyük fırsatlar sunuyor. Bu fırsatları birlikte kullanırsak TC ve KKTC’nin hızlı bir şekilde yol alması, hızlı bir şekilde ilerlemesi için önünde hiçbir engel yok” dedi.

İlk ziyaret Akıncı’ya
Konuk Bakan Akdağ dün ilk olarak Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile bir araya geldi.
Kabulde TC Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay ve Cumhurbaşkanlığı yetkilileri de hazır bulundu.
Saat 10.00’da başlayan kabul yaklaşık bir saat sürdü.

Uluçay’a başarı diledi
Cumhurbaşkanı Akıncı’nın ardından Cumhuriyet Meclisi Başkanı Teberrüken Uluçay tarafından kabul edilen konuk Bakan Akdağ, Orta-uzun vadeyi planlarken, kısa vadede de vatandaşın ihtiyaçlarını karşılayacak her türlü çalışmaya ciddi destek vermeye devam edeceklerini belirtti.
Akdağ,  “Gözbebeğimiz bir toplumun gözbebeği insanlarına hizmet etmek bizim için şereftir” ifadelerini kullandı ve Uluçay’a görevinde başarı diledi.
Meclis Şeref Salonunda saat 11.00’de gerçekleşen görüşmede Akdağ’a, TC Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay da eşlik ederken, Meclis Başkan Yardımcısı Zorlu Töre ve milletvekili Mesut Genç de hazır bulundu.


Akdağ: Hızlı bir şekilde yol alınmalı
Türkiye Cumhuriyeti Kıbrıs İşlerinden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, Başbakan Tufan Erürman’ı ziyaret etti.
Başbakanlık’ta saat 12.00’de gerçekleşen görüşmede, TC Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay ile Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay da hazır bulundu.
Ziyarette ilk sözü alan Recep Akdağ, KKTC halkına, TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve 81 milyon TC vatandaşının selamını getirdiğini söyledi.
Akdağ, Kıbrıs Türk halkının eğitimi, kabiliyetleri ve bu toprakların potansiyelinin, kısa bir zamanda, kişi başına düşen geliri 25 bin dolara çıkarmak için büyük fırsatlar sunduğunu söyledi.
Akdağ, “Bu fırsatları birlikte kullanırsak TC ve KKTC’nin hızlı bir şekilde yol alması, hızlı bir şekilde ilerlemesi için önünde hiçbir engel yok” dedi.
Zaman zaman TC’yi ziyaret eden yetkilerle görüşmelerinin devam edeceğini ifade eden Akdağ, Türkiye ziyaretlerinde Başbakan Erhürman ve Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay’la mümkün olduğunca iş çalışması yapılması konusunda mutabık kalındığını anımsattı.  
Akdağ, toplumu, herkesi bilgilendirecek ortak görüşmelerin olacağını, ancak onun dışında protokolün üzerinde çalışmalar yapılarak, hızlı ilerlemesinden yana olduklarını ifade etti.

Erhürman: Türkiye’nin desteği yaşamsal önemde
Başbakan Tufan Erhürman da, ziyaretten dolayı Akdağ ve beraberindeki heyete teşekkür ederek, kendilerini ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
TC’de yaptıkları görüşmelerin kendileri açısından çok verimli olduğunu, bakanların muhataplarıyla görüşmeye başladıklarını ve hızla görüşmelerden de sonuçların alındığını ifade eden Erhürman, TC Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Yıldırım’a Akdağ aracılığıyla saygılarını iletti.
Erhürman şöyle devam etti:
“Onların yardımları bizim için çok değerli. TC ile ilişkiler KKTC için yaşamsal önemdedir. Başka ülkelerle, başka yerlerle kıyaslanamaz.”
Hükümet olarak çalışmaya ve iş üretmeye çok önem verdiklerini vurgulayan Başbakan Erhürman, Akdağ’ın da buna ne kadar önem verdiğinin bilincinde olduklarını, dolayısıyla yoğun bir çalışma temposu içinde birlikte olmaktan da memnuniyet duyduklarını söyledi. 


Özersay ile müzakereleri konuştu 
Türkiye’nin Kıbrıs İşlerinden de Sorumlu Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay’ı ziyaretinde ise Kıbrıs müzakerelerinde, Kıbrıslı Türklerin eşit hakları, hiçbir taviz düşünülmeden kabul edilmedikçe ilerlemenin sağlanamayacağını ve Türkiye’nin garantörlüğünden vazgeçilmesinin düşünülemeyeceğini söyledi.
Kıbrıs müzakereleriyle ilgili olarak ise, adada “İki eşit toplumun varlığı konusunda hiçbir tartışmayı kabul etmeyeceklerini”, bunun bilinciyle siyasi çözüm için çabaların yürütülmesi gerektiği konusunda tam mutabakatın bulunduğunu kaydeden Akdağ, ”Kıbrıs’ta yaşayan Türk toplumunun, Kıbrıs’ta yaşayan Rumlarla eşit hakları hiçbir taviz düşünülmeden kabul edilmedikçe bir ilerleme sağlanacağına inanmıyoruz… Rum tarafının bunu iyice anlaması gerekiyor. Bu topraklar üzerinde… Türkiye’nin garantörlüğünden, Türkiye’nin buradaki kardeşlerinin güvenliğini sağlamak üzere birlikte aldığı tedbirlerden vazgeçemeyiz. Bunlardan vazgeçmek düşünülemez. O çerçevede ilerlenecekse, ilerlenecektir. Bunun dışında bir ilerleme olacağına inanmıyoruz” dedi

Özersay, Rumların zihniyeti değişmeli
Kudret Özersay ise ilerleme sağlanabilmesi için Kıbrıs Rum tarafında bir zihniyet değişikliği gerektiğini belirtti.
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Nikosa Anastasiadis’in 16 Nisan’daki buluşmasıyla ilgili olarak Kudret Özersay, Cumhurbaşkanı’nın, bu buluşmanın müzakerelerin başlangıcı anlamı taşımadığını açıkça ifade ettiğini, bunun ortak bir vizyonunun bulunup bulunmadığının yoklanacağı bir diyalog olacağını ve bu aşamada pek fazla bir şey söylenemeyeceğini kaydetti.

TL’deki değer kaybı...
Türk Lirası’ndaki değer kaybı ile ilgili bir soru üzerine Kudret Özersay, Maliye Bakanlığı bünyesinde çalışmalar yürütüldüğünü ancak yapılabileceklerin kısıtlı olduğunu, yapılan toplantılardan elde edilen sonuçların birkaç gün içerisinde açıklanacağını söyledi.
Recep Akdağ ise, konuya ilişkin alınabilecek tedbirlerin iki ülkenin Ekonomi veya Maliye Bakanları tarafından görüşülebileceğini; Türkiye Hükümeti’nin TL’nin değer kaybetmesi karşısında almayı düşündüğü tedbirlerin bulunup bulunmadığı sorusuna karşılık ise Türk Lirası’nın daha çok kullanılması çağrısında bulundu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474