banner564

Çalışma Bakanlığı önünde kefenli protesto

Çalışma Bakanlığı önünde eylem yaparak iş kazalarına ve özel sektörde sendikalaşma hakkına dikkat çeken Dev-İş, Bakan Gürpınar ile görüştü

Çalışma Bakanlığı önünde kefenli protesto
banner598
Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu (DEV-İŞ), iş kazalarına ve özel sektörde sendikalaşma hakkına dikkat çekmek amacıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde eylem yaptı.
Eylemciler, iş güvenliğine dikkat çekmek için baret, “iş cinayetlerine” dikkat çekmek için de kefen giyerken, “Sendika Yoksa Cinayet Var”, “Çalışırken Ölmek İstemiyoruz”, “İş Cinayetlerini Durdurun” yazılı pankartlar taşıdı. 
Eylemde konuşan DEV-İŞ Başkan Vekili Hasan Felek, iş kazalarının önlenmesinin özel sektör çalışanlarının sendikalaşmasının önündeki engellerin kaldırılması ile mümkün olacağını kaydetti. Felek, bunun yolunun da işverenlere teşvik uygulamaktan değil, sektörel bazda toplu iş sözleşmelerinin imzalanacağı yapısal bir düzenleme olduğunu belirtti. 
Eylemin ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar da basına açıklama yaparak, iş sağlığı ve güvenliği konusunda alınan önlemler ve yapılan çalışmalarla ilgili bilgi verdi. 

Felek: 5 ayda 5 emekçi hayatını kaybetti
Felek, eylemi, hiç bir şeyin insan hayatından daha değerli olmadığını vurgulamak, sağlıklı ve güvenli ortamda çalışma hakkının en temel insan haklarından biri olduğunu anlatmak için gerçekleştirdiklerini belirtti. 
Ülkede 2010 ve 2014 yılları arasında kayıtlara geçen toplam bin 256 iş kazasında 1231 yaralanma, 25 de ölüm yaşandığını söyleyen Felek, 2015’in ilk 5 ayında 5 emekçinin hayatını kaybettiğini vurguladı. 


Gürpınar: 11 dosya mahkemede
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar da basına yaptığı açıklamada, ülkede yaşanan iş kazalarının önlenmesi, en aza indirilmesi, iş yerlerinde sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamı yaratılabilmesi için bakanlığın 6 maddelik bir önlemler paketi hazırladığını, bunun adım adım hayata geçirilmekte olduğunu belirtti. 
İş sağlığı ve güvenliği konusunda ceza ve yaptırımların yetersiz olduğunu söyleyen Gürpınar, bunların artırılması için “İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası”nda bir değişiklik hazırladıklarını belirtti. 
Devlet ihale sistemine iş sağlığı ve güvenliği unsurlarının dahil edilmesi konusunda da bir çalışma hazırladıklarını belirten Gürpınar, “İş kazaları bakımından iyi bir sicile sahip olan işletmelerin ihale tekliflerinde artı puan almaları, yetersiz sicilleri olan işletmelerin ise eksi puan almasını sağlayacak bir düzenleme üzerinde çalışıyoruz” diye konuştu. 
Denetim sonucunda hata ve kusur tespiti halinde bunları mahkemeye sevk ettiklerini belirten Gürpınar, 2015 yılı içinde iş kazalarıyla ilgili 11 dosyanın düzenlenerek, mahkemeye sevk edildiğini vurguladı. 

Güncelleme Tarihi: 11 Haziran 2015, 06:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473