banner564

Camilerin borcu 7 milyon

Hoca öğle namazında “Allahu Ekber” dedi, elektrikler kesildi

Camilerin borcu  7 milyon
banner598

Züleyha KARAMAN

   Elektrik Kurumu’na faizleriyle birlikte 7 milyon TL borcu olduğu gerekçesiyle Kuzey Kıbrıs’taki camilerin elektrikleri kesildi.

   El-Sen görevlisinin, dün öğle namazı sırasında Din İşleri Başkanlığı’na giderek elektriği kesmesi sonucu,  tüm camiler radyo frekansı ile merkeze bağlı olduğundan dolayı ezan kesilmiş oldu. Ezan’ı okuyan Hoca “Allahu Ekber” dedi, sonunu getiremedi.

   Ezan okunurken elektriğin kesilmesi sert tepkilere yol açtı. Din görevlileri, ezanın okunması sırasında böylesi bir hareketle karşılaşmanın üzücü olduğuna belirtti. Sendika görevlisi ise 1974’ten beri camilerin elektrik faturalarının ödenmediğine dikkat çekerek, birikmiş borcun faizleriyle birlikte 7 milyon TL’yi bulduğunu ifade etti.

  

Din görevlileri Diyalog’u ziyaret etti

   Din Görevlileri Birliği  Başkanı Fahrettin Öğdü, dün öğlen ezanı okunurken camilerin ve Din İşleri Başkanlığı’nın elektriğinin kesildiğini belirterek, yeni Vakıf Yönetim Kurulu’nun bu sorunu çözeceğinden umutlu olduklarını söyledi.

   Din Görevlileri Birliği Başkanı Fahrettin Öğdü, Diyalog Gazetesi’ni ziyaret ederek, Genel Müdür ve Genel Yayın Yönetmeni Reşat Akar ile görüştü. Ziyarette Öğdü’ye, Din Görevlileri Birliği Sekreteri Mustaf Erbay, Din Görevlileri Sendikası Onursal Başkanı Mehmet Dere, Din Görevlileri Sendikası Yönetim Kurulu Üyeleri Mehmet Genç ve Mehmet Ateş de eşlik etti.

   Öğdü, görüşmede, Kutlu Doğum Haftası etkinliklerinin tamamlandığını, etkinliklerin kamuoyuna duyurulmasında büyük destek veren basına teşekkür etmek istediklerini ve Diyalog’u bu kapsamda ziyaret ettiklerini söyledi.

   Ziyarette sorunlarını da aktaran Öğdü, son günlerde camilerin elektriğinin kesildiğini, dün de Din İşleri Başkanlığı’nın elektriğinin kesildiğini ve kesilme işleminin ezan okunurken yapıldığını belirtti. Öğdü, konuyu Vakıf Yönetim Kurulu Başkanı Rauf Ersenal ile görüştüklerini ve Ersenal’ın, sorunun çözüleceği yönünde irade ortaya koyduğunu kaydetti.

 

Parayı kim ödeyecek?

   Camilerin elektrik sorununun yıllarının birikimi olduğunu, sadece bugünkü Vakıf Yönetim Kurulu’nu ilgilendirmediğini, 1974’ten bugüne faiziyle birlikte yaklaşık 7 milyon TL elektrik borcu bulunduğunu ifade eden Öğdü, Elektrik Kurumu’nun parayı Vakıflar’dan istediğini Vakıflar’ın da “Biz bu parayı ödersek batarız” dediğini aktardı.

   Ülkede 198 cami olduğunu, her bölgede 5-10 caminin elektiğinin kesildiğini, burada El-Sen’in herhangi bir hatasının olmadığını, ancak dün elektriği kesmeye giden görevlinin ezanın bitmesini beklemesi gerektiğini ifade eden Öğdü, Din İşleri Başkanlığı’nın da kesintilerden nasibini aldığını kaydetti.

    Öğdü, “Din İşleri Dairesi’nin elektriği öğle ezanı okunurken kesildi. Çünkü, merkez orada olduğu için, frekans yayını orada var. Dolayısıyla, başkanlığın dahi elektriği kesilmiş bir kurumun elemanları olarak şu an buradayız. Burada mağdur edilen kesim vatandaşlardır. Camiye giden insanlar mağdur edilmiş durumda. Önümüzde, Regaip Kandili var, Üç Aylara giriyoruz. Biz bu sorunu halkımıza nasıl anlatalım. Bölgelerdeki vatandaşlardan müthiş bir tepki var, vatandaşlar eylem yapmak istiyor” dedi.

Vakıflar Yönetim Kurulu ile görüştüklerini, yeni yönetimin önlerinde birikmiş bir sorun bulduğunu ifade eden Öğdü, Vakıf Yönetim Kurulu Başkanı Rauf Ersan’ın, “sorunu bir kaç gün içinde çözeceğini” söylediğini paylaştı.

   “Biz Rauf Bey’den iyi niyet gördük, inşallah çözecek” diyen  Öğdü, konunun bugünkü Bakanlar Kurulu’nda gündeme geleceğini, bu yıl camilerin elektrik borcu için 1 milyon TL ayrıldığını, Bakanlar Kurulu’ndan karar çıkarsa, borç taksitlerinin ödeneceğini söyledi.

 

Yönetim Kurulu yeniden yapılanmalı

  Din Görevlileri Onursal Başkanı Mehmet Dere de, Vakıflar Yönetim Kurulu’nun yeniden yapılandırılmasını istediklerini ifade ederek, şöyle konuştu:

   “Yıllardan beri Din İşleri Dairesi’nin çektiği sıkıntı kurumsal bir yapıya kavuşamamasından, doğru dürüst bir yasasının olmamasından, Vakıflar Yönetim Kurulu diye tamamen siyasilerden oluşan yönetim kurulundan kaynaklanıyor. Vakıflar Yönetim Kurulu’nun yeniden yapılanmasını istiyoruz. Yönetim Kurulu’nda Din İşleri Dairesi’ni savunan veya Din İşleri’nin hukununu koruyan birisi yok.  Elektrik borcunu zamanında ödemiş olsalardı bu kadar sıkıntı olmazdı. Din görevlileri olarak bizim talebimiz, Yönetim Kurulu’nda Din İşleri Dairesi’nin de temsil edilmesi lazım. Yıllardır, iktidar partileri partisine yakın gördüğü kişileri Yönetim Kurulu’na atıyor. Dine hassasiyeti olmayan kişlerin Vakıflar Yönetim Kurulu’nda oluşu Din İşleri’ni bu hale getirdi.”

Güncelleme Tarihi: 30 Nisan 2014, 05:44
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473