banner564

Çavuşoğlu: Hedef ‘adil’ çözüm

Çavuşoğlu, Kıbrıs Türk tarafının ‘çözümsüzlüğün mağduru’ haline getirilmesine izin verilmeyeceğini söyledi

Çavuşoğlu: Hedef ‘adil’ çözüm
banner598
Çalışma ziyareti için KKTC’ye gelen Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile birlikte düzenlediği ortak basın toplantısında Rum tarafına önemli mesajlar gönderdi. Çavuşoğlu, “Şu iyi bilinmelidir ki; Kıbrıs Türk halkının çözümsüzlüğün mağduru veya Rum devletinde azınlık haline getirilmesine izin verilmesi asla mümkün değildir. Önceliğimiz Kıbrıs sorununun Kıbrıs Türk tarafının siyasi eşitliğini teminat altına alacak şekilde adil bir çözüme kavuşturulmasıdır” dedi. 
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, KKTC’de temaslarda bulunan  TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’yla ortak basın toplantısı düzenledi.
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, basın toplantısında yaptığı konuşmasında, “Kıbrıs’ta varılacak bir antlaşmanın, iki halka ait hidrokarbon yatakları ile bölgedeki diğer hidrokarbon yataklarının Avrupa’ya en uygun pazarlanmasına olanak sağlayacağı, Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki üyelik sürecine ivme kazandıracağı da açıktır” dedi. 

“Ortak konu milli dava”
Eroğlu, Çavuşoğlu’nun bu ziyaretinde de ortak konunun milli dava olduğunu kaydetti. 
Görüşmede, Kıbrıs konusundaki son gelişmeleri derinliğine ele alma fırsatı bulduklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Eroğlu, görüşlerinin tamamen örtüştüğünü bir kez daha gördüklerini, teyit ettiklerini belirtti. 
Cumhurbaşkanı Eroğlu, Çavuşoğlu’nun parlamenterlik yaşamı boyunca Kıbrıs Türkü’ne ve milli Kıbrıs davasına her zaman yakın ilgi göstererek, değerli katkılarda bulunduğunu kaydetti.  Çavuşoğlu’nun ziyaretinin Kıbrıs konusunun önemli bir safhasında gerçekleştirildiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kıbrıs Rum tarafının görüşme masasından kaçtığını ve dönmemekte ısrar ettiğini anımsattı. 

Çavuşoğlu: Asla mümkün değil 
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’ndan sonra söz alan TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu basın toplantısında yaptığı konuşmada, KKTC’de bir kez daha bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. 
Ziyaretinin Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ın 3. ölüm yıldönümü ile Özgürlük Mücadelesi Lideri Dr. Fazıl Küçük’ün ölüm yıldönümüne denk geldiğine işaret eden Çavuşoğlu, iki büyük ismi saygı ve minnetle andığını söyledi. 

“Görüş birliği devam ediyor”
Görüşmede Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’yla gelinen aşama ve KKTC ile TC arasındaki yakın işbirliğini ele alma fırsatı bulduklarını belirten Çavuşoğlu, bu konulardaki görüş birliklerinin devam ettiğini vurguladı. Kıbrıs meselesinin adil, kalıcı bir çözüme kavuşturulmasının dış politikalarının öncelikli hedefi olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, bunun böyle devam edeceğini kaydetti. 
Kıbrıs Türk tarafının Türkiye’yle yürüttüğü çabalara birlikte çözüm konusunda tutarlı ve sonuç alamaya yönelik her türlü iyi niyetli yaklaşıma ve BM çabalarına her türlü desteklerinin devam edeceğini söyleyen Çavuşoğlu, “Anavatan ve garantör ülke olarak Kıbrıs Türk tarafının sorunun çözümü yönündeki kararlı çabalarına destek veriyoruz. KKTC’de birlik ve beraberlik içinde hareket edildiğini görmekten büyük bir memnuniyet duyuyoruz” dedi. 
Kıbrıs Türk tarafının müzakerelerin en kısa zamanda sonuca ulaştırılabilmesi için gereken siyasi iradeyi gösterdiğine dikkat çeken Çavuşoğlu, ancak müzakerelerde sadece Türk tarafının çabalarıyla sonuç alınmasının mümkün olmadığını vurguladı.  Rum tarafının da bu yönde samimi bir çaba göstermesi gerektiğine dikkat çeken Çavuşoğlu, buna karşın Rum tarafının Akdeniz’de doğal kaynaklar konusunda Kıbrıs Türk tarafının getirdiği önerileri görmezden gelmeye devam ederek, tek taraflı olarak başlattığı faaliyetleri genişleterek, devam ettirdiğini kaydetti. 

“Tepkisiz kalınması mümkün değil” 
Rum tarafının, Kıbrıs Türk halkının meşru hak ve çıkarlarını dikkate almadan yürüttüğü tek taraflı faaliyetlerine tepkisiz kalınmasının mümkün olmadığına vurgu yapan Çavuşoğlu, Anavatan Türkiye ve KKTC’nin, Rum tarafının masadan kalkmasının ardından yapıcı öneriler ortaya koyduğunu anımsattı. 


“İyi niyetli adımlar karşılıksız kalmayacak” 
Rumların atacağı iyi niyetli adımların karşılıksız kalmayacağını vurgulayan Çavuşoğlu, Kıbrıs Türk halkının çözümsüzlüğün mağduru veya Rum devletinde azınlık haline getirilmesine izin verilmesinin asla mümkün olmadığını kaydetti. 

Güncelleme Tarihi: 15 Ocak 2015, 09:59
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473