banner564

Cehalet

Karayolları ‘göletin duvarını yıktı’, Lefkoşa’nın Sanayi bölgesi sular altında kaldı

Cehalet
banner598
HABERİN GALERİSİ
Cehalet

Cehalet

Zorkun TAŞER-Çiğdem AYDIN

    Kuzey Kıbrıs dün yazdan kalma bir gün yaşadı... Ne bulut vardı, ne de yağmur... Fakat Lefkoşa’nın Organize Sanayi bölgesi bir anda sular altında kaldı.
   Sabah saat 09.30 sıralarında Kara Yolları Dairesi’ne ait bir kepçe, Merkezi Cezaevi’nen yakın bir göletin duvarına müdahalede bulundu. Duvarın yerle bir olması sonrasında binlerce ton su sanayi bölgesine doğru akmaya başladı. Çok sayıda işyeri olumsuzluk yaşarken, trafiğin en yoğun olduğu Dr.Fazıl Küçük Bulvarı bir süre trafiğe kapandı.
   Yaşanan bu durum Karayolları Dairesi ile Lefkoşa Belediyesinin mahkemelik olmasına yol açtı. Belediye Başkanı mehmet Harmancı, kendilerine bilgi veremeden, sözkonusu gölete sorumsuz bir şekilde müdahale edilmesi nedeniyle Lefkoşa polis müdürlüğüne giderek, Karayolları dairesi hakkında davacı oldu.
   İşyeri sular altında kalan Çetinkaya Futbol Kulübü Başkanı,  işadamı Meriç Erülkü de polise giderek, Karayolları Dairesi aleyhinde davacı oldu.
   Yoğun su altında kalan bölgeye itfaiyenin yanı sıra Divil Savunma ekiplerinin müdahalesi sonucunda sorun giderildi.

Harmancı: Peşini bırakmayacağım

   Belediye Başkanı Mehmet Harmancı, yaşanan olayla ilgili olarak şunları söyledi:
   “Durumu haber aldığımda Belediyeler Birliği’nde toplantıdaydım. Sanayicilerde Çekilmiş fotoğraflar var. Kim bize neden haber varmedi bilmiyorum. Bunun bir izahatı olmalı. Orası baraj halindeydi. Yazık günah bu insanlara. Ayıptır günahtır. Benim anlamadığım olay, müdahale eden kişi neden hemen excavatore (kepçe) binerek kaçtı? Yazıktır günahtır. Bunun önlemi alınarak yapılması lazımdı. Bize neden haber vermediler. Ben buradan söylüyorum ki, bu işin takipçisi olacağım. Bunu bilsinler.” 

Erülkü: Kaymakam istifa etmeli

   Sanayi bölgesinde işletme sahibi olan Çetinkaya Spor Kulübü Başkanı Meriç Erülkü de olaya şahit olduğunu, 1833R plakalı aracın üzerindeki excavator'ün Lefkoşa Sanayi Bölgesi’nde su baskınlarına karşı yapılan sette kazı yaptığını söyledi. Erülkü şöyle dedi:
   “Bu kötülüğü ancak savaşta karşınızdaki düşmana edersiniz. Bu kesinlikle sabotajdır. Memleketin önemli işlerini iş bilmeyen, bilgisi olmadan fikri olan, eğitimli cahil insanlara emanet ederseniz olacağı budur. Sanayideki sel felaket insan eliyle yapılmıştır. Lefkoşa Kaymakamı, bendin yıkılmasına emir veren ve uygulayan herkesin en hafif insanlığı yapıp istifa etmelerini talep ediyorum.” 

Dana: Eğitimsizlik, bilgisizlik

    Yaşananların ardından blgeye gelen eski Lefkoşa Kaymakamı Kemal Deniz Dana’da, bendin yapımında büyük emeğinin olduğunu, yapılan bendin 2011 yılında büyük emekler sarf edilerek toprağın sıkıştırılarak yapıldığını söyledi.
   Yaklaşık üç ile dört metre genişliğinde bir kuyu açılarak, bendin arkasında bulunan suyun sanayiye tahliye edildiğini belirten Dana, “Bu yapılan eğitimsizlik, bilgisizlikten olmuştur. Bunu yapanlar kanuna hesap vermeli. Bu bir suçtur ve ben gereken suç duyurusunda bulunacağım.”

Değirmencioğlu: Kaymakamlığın odirek bağlantısı yokt

   Diyalog muhabirine konuşan Lefkoşa Kaymakamı Alkan Değirmencioğlu ise, yaşanan olaydan ötürü Lefkoşa halkından özür dilediğini, kaymakamlığın bire bir hatalı olmadığını, Kara Yolları Dairesi’nin suyun tahliyesi için o bölgede bir çalışma gerçekleştirdiğini söyledi.
   Değirmencioğlu şöyle dedi:
   “Yaşanan olayla ilgili bizlerin direk bağlantısı yoktur. Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığına bağlı Karayolları dairesi ilgili bent’e çalışma yapıyordu. Bent içerisinde aşırı yağışlardan biriken yağmur suyunun tahliye çalışmaları yapılıyordu. Geçmiş Kaymakam ve Belediye Başkanı tarafından geçici bir önlem için yapılan bir bent idi ve içerisinde biriken suyun tahliye edilebilmesi ile ilgili yapılan çalışmalar da yarım kalmıştı. Bu nedenle orada bir çalışma yapılıyordu aniden patlaması sonucu da bu üzücü olay meydana gelmiştir. Halkımızdan özür dileriz.” 

Erduran: Belediyeye bilgi vermek zorunda değiliz

  Kara Yolları Dairesi Müdür Hasan Duran Erduran, bentte önceden oluşan bir sızıntı olduğunu ve bu sızıntının önüne geçmek için bir çalışma yapıldığını, bu çalışma sırasında ise bendin bir anda patladığını ve talihsiz bir olayın yaşandığını söyledi.
   Lefkoşa Türk Belediyesi’ne de bilgi vermek zorunda olmadıklarını iddia eden Erduran şöyle dedi:
     “Lefkoşa organize Sanayi Bölgesinde bulunan su bent’inde sızıntı olduğundan dolayı orada bizim talimatımızda çalışma yapılıyordu. Aniden bent patladı ve su taşkını meydana geldi. Orada bulunan bent geçici bir çözüm içindi ve ayın 18’inde yine aşırı yağış meydana gelecek bilgisi aldık bu yağışlardan hasar almamak için bente yakın bir noktaya başka bir baraj çalışması başlattık bu çalışmalar sırasında meydana gelen bir durumdur yaşananlar.”



Sanayici ne dedi?


Ahmet Soycan
“Şu işe bakın bir. Ortalık günlük güneşlik, her yeri su aldı götürdü. Bizd e işlerimizi yapamıyoruz. Bari balık avlayalım dedik”



Ali Atasoy
“Kaç kere yağmur yağdı, bu kadar çok su bir araya gelmedi. Biriken yağmur sularını bir kerede nasıl böyle tahliye ederler? Bence bunu yapanlar yargılanmalı”




Alper Darbaz
“Bu yapılan iş midir şimdi? Her yağmur yağdığıdna su altında kalmaya alıştık ama bu sefer hava günlük, neredeyse taş yakıyor. Suyu görünce karşıdan geldiğini zaten şok oldum. Su dükkana girmesin diye yan tarafı temizledik. En azından dükkanı basmasın”




Hüsnü Cenker
“9 yıldır sanayide çalışıyorum. Böyle bir oalyla hiç karşılaşmadım. Yağmur yağar anlarım ama bunu da ilk defa görüyorum. Hiç su bendi açılırmı böyle bilinçsiz bir şekilde?”




Kaner Köksal
“Suyun sanayiden tahliye edilerek Taşkınköy’e verilmesi doğru değil. Bir taraf mağdur olmasın diye uğraşılırken, bir taraftan diğer vatandaşlar mağdur kalıyor.”



Güncelleme Tarihi: 17 Aralık 2014, 11:27
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474