banner564

Çeler: Hepimizin yükümlülüğü

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda iş kazalarının önlenmesi için kriz masası oluşturuldu

Çeler: Hepimizin yükümlülüğü
banner598
Rahme ÇİFTÇİOĞLU
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda iş kazalarının önlenmesi için kriz masası oluşturuldu. Paydaşların ve bakanlık temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşen ilk toplantıda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Zeki Çeler, sorunun müdahaleyle değil önlemle çözülebileceğini söyledi. 
Taraflar, dünkü toplantıda, iş kazaları konusunda bugüne kadar neler yaşandığını değerlendirdi, iş kazalarının önlenmesi için bundan sonra neler yapılması gerektiğini konuştu. 
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda yer alan toplantıya, Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (KTMMOB) bağlı İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Seran Aysal, KTMMOB Mimarlar Odası Birliği Başkanı Türker Aktaç, İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanları Birliği (İSGBİR) Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Ergün, Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Hüseyin Köle, Kıbrıs Türk İnşaat Taşeronları Birliği Başkanı Osman Amca, Kıbrıs Türk İnşaat Taşeronları Birliği Asbaşkanı Mehmet Benli, Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer, Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği Genel Sekreteri Erdim Oras ve Çalışma Dairesi’nden uzmanlar katıldı.
Toplantının başında basına kısa bir açıklama yapan Çeler, iş kazalarının uzun süreden beri ülkede sıkıntı yarattığını kaydederek, Girne’de dün yine bir iş kazası meydana geldiğini, işçinin kolunun kırıldığını söyledi.
Bakan Zeki Çeler, doğru adımlarla iş kazalarının önlenebileceğine inanç belirterek, “Uluslararası standartlarda, insanların insan gibi yaşayabileceği, haklarıyla çalışabileceği bir ortamı yaratabileceğimizi düşünüyorum. İnsanların dilinin, dininin, ırkının, nereden geldiğinin bir önemi yoktur. İnsan insandır, eğer insana değer veriyorsak bu sorunu çözmek hepimizin yükümlülüğüdür” şeklinde konuştu.

İki karar alındı
İş kazalarına bütünlüklü çözüm bulunması amacıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda oluşturulan ve dün ilk toplantısını yapan “Acil Kriz Masası” kısa ve uzun vadede hayata geçirilecek iki karar aldı.
Buna göre, kısa vadede tehlike tespit edilen inşaatların faaliyetleri durdurulacak, uzun vadedeyse iş sağlığı ve güvenliği sorunlarının çözümü için komite oluşturulacak.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada kararlar şöyle duyuruldu:
“1. Kısa vadede, Çalışma Dairesi tarafından yapılacak denetimlerde; iş sağlığı ve güvenliği açısından  insan hayatı için acil ve tehlikeli bir durumun tespiti halinde  inşaat faaliyetinin durdurulması.
Bu amaçla yarından itibaren Çalışma Dairesi Müfettişleri tarafından yapılacak denetimlerde  iş sağlığı ve güvenliği açısından ‘hayati tehlike’ tespit edildiği takdirde;   acil önlemleri almayan inşaatlar  Daire tarafından durdurulacak.
2. Uzun vadede, iş sağlığı ve güvenliği  sorunlarının çözümü için  komite oluşturulması. 
Toplantıda bulunan her paydaş örgütün genel başkanı ve Çalışma Dairesi Müdürü’nün katılımıyla iş sağlığı ve güvenliği alanında bütünlüklü çözüme ulaşılması amacıyla kurumlararası işbirliği, etkin denetim ve haksızlıkların ortadan kaldırılması için  ilgili alt komitelerin oluşturulması kararlaştırılmıştır.”

Güncelleme Tarihi: 07 Şubat 2018, 12:14
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474