banner564

Çiçekler açtı

Şehitler diyarı Atlılar, Muratağa ve Sandallar köylerinde 44 yıl sonra ilk etkinlik gerçekleşti

Çiçekler açtı
banner598

 Hüseyin ÇİÇEK
   Kıbrıs’ta en büyük katliamların yaşandığı Atlılar, Sandallar ve Muratağa köylerinde 44 yılın ardından ilk kez bir etkinlik düzenlendi. 
   Şehitler muhtarlığı, Mormenekşe Kadınlar Birliği ve Atlılat, Sandallar ve Muratağa Şehitlerini Yaşatma Derneği’nin ortaklaşa düzenlediği “Köylerimizde Çiçek Açıyor” etkinliği dün Muratağa köy meydanında gerçekleştirildi.
   Etkinliğe Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Maliye Bakanı Serdar Denktaş, Meclis Başkan Yardımcısı Zorlu Töre, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali, Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, HP Milletvekili Gülşah Sanver Manavoğlu çok sayıda yetkili, belediye başkanları, muhtarlar ve yöre halkı katıldı.
   Geleceğin büyükleri çocuklar tarafından yapılan açılışın ardından 1974 öncesi İlkokul olan ve şimdilerde Muratağa Atlılar ve Sandalları Yaşatma Derneği’ne ait olan binaya çocuklar tarafından çelenk bırakıldı.

Konserler, gösteriler yer aldı
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan etkinlikte çocuklar ve kadınlar ön plana çıkarıldı. Konser, çeşitli yarışmalar, Lefkoşa Çocuk Jimnastik Kulübü’nün gösterilerinin yanı sıra birçok aktivitenin yer aldığı etkinlikte, çeşitli yiyecek ve içecek stantları kuruldu. Etkinliğe çevre köylerden de yoğun bir katılım oldu.
Çocuklar unutulmaya yüz tutmuş eski oyunları oynadı. Etkinlikte bir de nostaljik resim sergisi de yer aldı.
Etkinlikte sırasıyla Meclis Başkan Yardımcısı Zorlu Töre, Yeniboğaziçi Belediye Başkanı Mustafa Zurnacılar,  Mormenekşe Kadınlar Birliği Başkanı Erşen Ummanel, Atlılar Muratağa Sandallar Şehitlerini Yaşatma Derneği Başkanı Ahmet Aşır ve Şehitler Köyü Muhtarı Olsan Karabardak birer konuşma yaptı.

Töre: Asla unutulmayacaklar
Meclis Başkan Yardımcısı Zorlu Töre konuşmasında, geçmişin unutulmamasını ama gelecekten de umudun kesilmemesini isteyerek, şehitlerin asla unutulmamasını temenni etti ve Anavatan’a dört elle sarılmak gerektiğini ifade etti.

Zurnacılar: Önemi büyük
Yeniboğaziçi Belediye Başkanı Mustafa Zurnacılar ise, yıllardır kültür ve sanat alanında unutulan bu köylerin şimdilerde böylesi bir etkinlikle hatırlanmasının mutluluk verici olduğunu belirterek, bunun köyler açısından öneminin büyük olduğunu söyledi.

Ummanel: Herkese teşekkür ederim
Mormenekşe Kadınlar Birliği Başkanı Erşen Ummanel birliğin bugüne kadar pek çok projeye imza attığını, bunun devamı için yetkililerden gerekli desteği de beklediklerini belirtti ve etkinliğin oluşumuna katkı koyanlara teşekkür etti.

Aşır: Acı ve gözyaşı ile hatırlandık
Atlılar Muratağa Sandallar Şehitlerini Yaşatma Derneği Başkanı Ahmet Aşır da, bu köylerin daima varoluş mücadelesi acı ve gözyaşı ile hatırlandığını söyleyerek, etkinlik sayesinde bu köylerle ilgili kötü düşüncelerin son bulmasını istedi ve köyün en büyük eksikliği olan çocuk parkı için destek istedi.
Şehitler Muhtarı Olsan Karabardak da, bu köylerin acılı bir tarihe sahip olduğunu anımsatarak, verilen uğraşlar sonunda köylerin küllerinden yeniden doğduğunu ifade etti.


Karabardak:  44 yıl sonra bir ilk
Şehitler Köyü Muhtarı Olsan Karabardak ise 44 yılın ardından köylerinde böylesine bir etkinliği gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını dile getirdi. Karabardak, etkinliğe katkı koyan Mormenekşe Kadınlar Birliği ile Atlılar, Muratağa, Sandallar şehitlerini yaşatma derneğine de köylüler adına teşekkür ettiğini sözlerine ekledi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474