banner564

‘Ciddiyetten uzak’

Avrupa’ya nar ihracatı yapan Alnar’ın Genel Müdürü Kahramanoğlu, ürünler üzerinde yapılan ikinci ve üçüncü analiz sonucu beklenmeden üreticilerin ifşa edilmesine tepki gösterdi

‘Ciddiyetten uzak’
banner598
Çiğdem AYDIN
Başarılı çalışmalarıyla izolasyonları aşarak, dış pazarda da aranan markalar arasına giren Alnar Narcılık Ltd., son günlerde ürünler üzerinde yapılan gıda analizlerinde pestisit kalıntıya rastlandığı iddiasından rahatsız. Şirket Genel Müdürü İbrahim Kahramanoğlu, firmanın ürünleri üzerinde Türkiye’de yapılan gıda analizlerinde pestisit kalıntıya rastlanmadığını belirtirken, KKTC’de  yapılan denetimlerde pestist rastlandığının öne sürülmesine tepki gösterdi.
       Kahramanoğlu, ikinci veya üçüncü analiz sonucu beklenmeden, tek bir analiz sonucu dikkate alınarak üreticilerin ifşa edilmesinin kabul edilemez olduğunu vurguladı. Kahramanoğlu, “Bu kabul edilemez. Bu ilkel ve devlet ciddiyetinden uzak bir uygulamadır” dedi.    
     Kahramanoğlu şöyle dedi:
    “Yaptığımız bu sertifikalı üretimin bir gereği olarak, sadece Avrupa’ya sattığımız ürünlerde değil, tüm üreticilerimizin bahçelerinde hasattan önce kalıntı analizini bizzat kendimiz yaptırdık. Bu analizleri bazen Tarım Dairemizden talep ettik, bazen de kontrol amaçlı olarak yurt dışında akredite laboratuvarlarda yaptık. Ayrıca, GLOBALG.A.P. denetimleri çerçevesinde yurt dışından gelen bağımsız denetmenler de ürünlerimizi düzenli olarak analiz etti. 
    Bu güne kadar “sağolsun” Tarım Bakanlığımız her platformda bizi takdir edip örnek gösterirken, yaptıkları uygulamalarla bu örnek işletmeyi bitirme noktasına getirmiştir. İlk ürünlerimizi hasat ettiğimiz günden beridir, yedi yıldır, her seferinde ürünlerimizi hasat etmeden önce bizzat kendimiz Tarım Dairelerimizden ürünlerimizin analiz edilmesini talep ediyoruz. Bununla da kalmıyor, üyemiz olmayan üreticiler bize ürün satmak istedikleri zaman, onlardan da analiz yaptırmalarını talep ediyoruz. “
    İbrahim Kahramanoğlu, ikinci veya üçüncü analiz sonucu beklenmeden, henüz hasat edilmemiş, hatta  denetim sonuçları hakkında, tebligat yapılmadan tek bir analiz sonucu dikkate alınarak üreticilerin ifşa edilmesinin kabul edilemez olduğunu vurguladı. Kahramanoğlu, “Bu kabul edilemez. Bu ilkel ve devlet ciddiyetinden uzak bir uygulamadır” dedi.

“Ciddi bir ekonomik kayba uğradık”

   Kahramanoğlu şunları söyledi:
     “Tüm bu çaba ve talepleri bizzat kendimiz yapıyor olmamıza rağmen, Sağlık ve Tarım ile ilgili Bakanlıklarımız, henüz hasat edilmemiş, dalında duran ürünler için basına isim açıklaması yapmakta ve yapılmayan hasadı durdurduklarını açıklamaktadır. İlgili bakanlıkların, hasat edilmeyen ürünün hasadını durduklarına ilişkin açıklamalarına bir anlam veremedik. Bizim dışımızda üretim yapıp piyasaya sunan ve hayatlarında Tarım Dairesi personeli ya da analiz görmemiş onlarca üretici varken, kendi kendini test etmek için analiz talep eden bizlerin, henüz hasat etmediğimiz ürünler için kamuoyu önünde deşifre edilmemiz kabul edilebilir bir durum değildir. 
    Dalında duran ve gelişimi süren ürünlerde biyolojik aktivite devam ettiği için, ürün bünyesindeki kalıntı zaman içerisinde düşüş göstermektedir. Bu nedenle, hasat edilmemiş bir ürünle ilgili isim deşifre etmek, hiçbir ülkede uygulanmayan, son derece ilkel bir uygulamadır ve devlet ciddiyetinden uzaktır.  Dolayısıyla Tarım Bakanlığı’nı bir an önce bu uygulamayı gözden geçirmeye davet ediyoruz. Bu uygulamalarınızla bizi hem üretimden soğuttunuz hem de ciddi bir ekonomik kayba şimdiden uğrattınız. ”

“Yok böyle bir keyfiyet sayın müdür”
   Sonuçlara ilişkin itiraz etme hakkının yok sayıldığını, ikinci ve nihai sonuçların beklenmeden ifşa edilmesinin yanlış olduğunu dile getiren Alnar Narcılık Ltd. Genel Müdürü İbrahim Kahramanoğlu, ”Yok böyle keyfiyet sayın müdür” şeklinde konuştu.

Güncelleme Tarihi: 17 Ekim 2017, 09:54
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473