banner564

Cinsel hastalıklarda patlama var

Kuzey Kıbrıs’ın bir numaralı sağlık sorunu sadece kalp ve kanser hastalıkları değil

Cinsel hastalıklarda patlama var
banner598

 Çiğdem AYDIN 
   Kalp ve kanser hastalıklarında yaşanan artışlara ilaveten Kuzey Kıbrıs’ta cinsel hastalıkların patladığı belirtiliyor. Diyalog’un görüşlerine başvurduğu Ürolog Doktor Alper Sözüöz, öğrenci, işçi ve turist sayısındaki artışa paralel olarak cinsel sorunlarda ciddi artışların yaşandığını belirtti.
   Özellikle bel soğukluğu, Frengi, cinsel organda siğil, (Kondiloma), Genital uçuk, Klamidya enfeksiyonu gibi hastalıkların arttığını belirten Sözüöz, çok sayıda insanın ‘mahcubiyet’ veya parasızlık nedeniyle doktora gitmekten çekindiği, böylece üzerindeki hastalığı sürekli başkalarına da sattığı söyledi.
   
Dr. Sözüöz, sorularımızı şöyle yanıtladı:


*******
Soru: En sık gördüğünüz bulaşıcı hastalıklar neler? 
Cevap: Eskiden bizim ülkemizde sadece bel soğukluğu, Frengi vakası görülürdü. Ama son zamanlarda, nüfus artışına paralel olarak AİDS, Klamidya enfeksiyonu, Genital uçuk gibi hastalıklar görülüyor ve her geçen gün bu tür vakaların sayısı artıyor.
Soru: Bir rakam vermek mümkün müdür? 
Cevap: Genel bir rakam vermek zor. Kliniğe gidenler, hastanelerde gidenler veya eczanelerden ilaç alarak kendi kendine tedavi olmaya çalışanlar var. Ayrıca çok sayıda insan ya çekindiği için, ya da parasızlıktan dolayı doktora görünmüyor bu çok yanlış. 
Soru: Cinsel hastalık yaşı kaç? 
Cevap: Cinsel hastalıklarda bel soğukluğu hastalığının ki en sık görünenlerden biridir 16 yaşa kadar düştü.
Soru: Erkeklerde sertleşme problemleri olduğu sık sorulan sorular arasında bu konuda bizi biraz aydınlatır mısınız?
Cevap: Bu konuları eskiden çok fazla konuşulmazdı saklama ihtiyacı duyuluyordu. Fakat son dönemlerde bu sorun daha sık görülüyor. Eskiden 50’lili yaşlarda başlıyordu bu problem. Şimdi ortalama ömür nerdeyse 80 yaşlarında ve bu problem daha fazla gündeme gelmeye başladı. Erkekler kaç yaşına gelirse gelsin o fonksiyonlarının devam etmesini istiyor. Bunun yanında gençler de sertleşme sorunu görüyoruz hem de giderek yaygınlaşan bir şekilde. Gençlerde örneğin 30’lu yaşlarda sertleşme için hap kullananlar var: Bu sorunun artmasını da daha sigara, alkol ve uyuşturucu madde kullanımının yanı sıra stresli yaşama bağlıyoruz. Örneğin sigara biliyoruz ki damar tıkanıklığı yapar ve peniste damarlar oldukça incedir. Bu nedenle aşırı sigara kullanımı damara kan pompalanmasını etkiler noktaya gelebilir.
Soru: Cinsel Hastalıklarda patlama yaşandığı söyleniyor. Özellikle yabancı öğrenci sayısı arttıkça ülkede bu sorun da artıyor demek doğru mudur? Ne gibi önlemler tavsiye edersiniz?
Cevap: Bir kere ben mesleğimde 80’li yılların başında gördüğüm hastalıklarla günümüzdeki hastalıklar arasındaki fark, süratle yaygınlaşması ve çeşitliliği oldu. Kesinlikle mümkün olduğu kadar tek eşliliğe önem verilmelidir. Prezervatif de korunma yolları arasındadır fakat siğillerde prezervatifle korunmak pek mümkün değildir. Eğer cinsel temas sırasında siğiller fark edilirse kesinlikle ilişkiye devam edilmemeli ve geri çekilerek duşa girilip daha sonra da bir uzmana gitmekte fayda vardır. Tabi her gördüğümüz zararlı cinsel siğil değildir. Bunun da bilincinde olmak lazım. Eğer siğilin etrafında yara çıban gibi şeyler görülürse doktora başvuru yapılmalıdır. Fakat salt dışarıdan geliyor bu hastalıklar demek doğru değildir. Çünkü kişi kendisi de bir seyahate gider ve oradan kendi ülkesine taşıyabilir. 
Soru: En fazla hangi türde cinsel hastalık görülüyor?
Cevap: Günümüzde en çok görülen cinsel hastalıklar papilloma virisü, genital siğiller, frengi, bel soğukluğu gibi hastalıklardır ve bunda bulaşması oldukça hızlıdır. En çok bel soğukluğu hastalığı görülmektedir. Rakamsal olarak veri vermek mümkün değil. Özel hastanelere giden insanlar var. Dahası örneğin adam gelir henüz 30-35 yaşlarında bel soğukluğu olmuştur ve eşim duymasın der onun da genelde kaydı gizli tutulur veya yapılmaz bu yüzden istatisk vermek mümkün değil. Tabi son zamanlarda Aids de görülen hastalıklara eklendi.  Cinsel hayatla tanışma yaşı da geçmişe göre 15 yaşa düştü. Benim en küçük bel soğukluğu hastam 15 yaşında idi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473