banner564

Çıta çok yükseldi

Hükümet programını okuyan Başbakan Tatar; 2 milyon turist, 2 milyar dolarlık gelir ve 40 bin yatak hedefinden söz etti

Çıta çok yükseldi
banner598

 Hurşide BAYBORA - Arzu KÖPRÜLÜ

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu dün, yeni kurulan UBP-HP Koalisyon Hükümeti’nin programının okunması için toplandı.
Teberrüken Uluçay başkanlığında saat 11.00’de başlayan toplantıda, hükümet programı, Başbakan ve UBP Genel Başkanı Ersin Tatar tarafından okundu. Hükümet programında turizm, eğitim, sağlık ve kamuda yapılacaklar ele alındı. Hükümet programını okuyan Başbakan Tatar; 2 milyon turist, 2 milyar dolarlık gelir ve 40 bin yatak hedefinden söz etti.
Bu arada, Genel Kurul toplantısında, Cumhuriyet Meclisi Danışma Kurulunun dünkü Genel Kurul toplantısının ertelenmesine ilişkin kararı onaylandı ve toplantı ertelendi.
22 Mayıs’ta kurulan hükümetin programını Başbakan ve UBP Genel Başkanı Ersin Tatar okudu. Tatar programı yaklaşık 1 saat 15 dakikada okudu. Hükümet programı üzerindeki görüşmeler Perşembe günü yapılacak ve görüşmelerin aynı gün tamamlanması halinde cumartesi de güven oylamasına gidilecek. Hükümetin güvenoyu alabilmesi için oylamaya katılanların çoğunluğunun olumlu oy vermesi gerekiyor.

Tatar: Zor bir dönemde göreve geldik
Başbakan Ersin Tatar, Ulusal Birlik Partisi (UBP) ile Halkın Partisi’nin (HP) oluşturduğu koalisyon hükümetinin zor bir dönemde göreve geldiğini belirterek, ekonomik kalkınmanın birinci öncelikleri olacağını açıkladı. Tatar, bir kalkınma hamlesi yapma kararlılığında olduklarını ve popülizmden uzak duracaklarını ifade etti.
Ulusal Birlik Partisi (UBP) - Halkın Partisi (HP) Koalisyon Hükümeti Programı Cumhuriyet 
Başbakan Ersin Tatar, hükümetin birinci önceliğinin; ekonomik kalkınma olacağına vurgu yaparak, “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin refah seviyesinin artırılması doğrultusunda üretken, sürdürülebilir ve rekabet edebilir bir ekonomik yapının istikrarlı büyümesini sağlamanın ana gayeleri” olduğunu belirtti.
Tatar, “2019 – 2024 yıllarını kapsayan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Turizm Strateji ve Orta Vadeli Eylem Planı yürürlüğe girecektir. Bu amaçla 2 milyon turist,  2 milyar dolar gelir ve kırk bin yatağa ulaşılması hedeflenmektedir” dedi.
Tatar, 41. hükümet olarak; popülizmden uzak durarak halkın bugününü ve yarınını düşünerek hareket edeceklerini belirterek, “Yapılamayanları, yapılmayanları yapmak ve bir dönüşüm sağlayarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni ciddi bir kalkınma hamlesi yapma kararlılığındayız” dedi. 
Başbakan Ersin Tatar, 2 Şubat 2018 tarihinde kurulan dörtlü koalisyon hükümetinin istifası nedeniyle yeni hükümeti kurma görevinin 14 Mayıs 2019 tarihinde Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı tarafından şahsına verildiğini hatırlatarak, bu çerçevede Ulusal Birlik Partisi ile Halkın Partisi arasında kurulan koalisyon hükümeti neticesinde oluşturduğu kabinenin 22 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı tarafından onaylandığını söyledi. 

Döviz, ekonomide derin yaralar açtı
Başbakan Ersin Tatar, herkesin kabul edeceği üzere ülke için sorunların ağırlaştığı bir dönemin söz konusu olduğunun, bir taraftan Anavatan Türkiye Cumhuriyeti ile “Ekonomik ve Mali İşbirliği Protokolü”nün imzalanamaması, gereken önlemlerin zamanında alınmaması, diğer taraftan 2018 yılı ortalarından itibaren döviz fiyatlarındaki yükseliş ve buna paralel olarak enflasyonun yüzde 30’ları bulmasının ülke ekonomisine derin yaralar açtığını kaydetti. 
Ersin Tatar, şöyle devam etti:
 “Turist sayısı ve turizm gelirlerinde ciddi bir azalma söz konusudur. Öğrenci sayısı ve öğrenci gelirlerinde de bir düşüş söz konusudur. Tarım kesimi hala doğrudan gelir desteği fiyatını beklemektedir. Hasat çoktan başlamış olmasına rağmen tahıl fiyatları konusu askıdadır. Yollarımız artık ne turizm ve üniversite sektörü gibi toplam dış ticaret açığımızı karşılayan iki önemli sektörümüzün ne de halkımızın ihtiyaçlarını kaldırabilecek durumdadır.”

Limanların durumu içler acısı
Tatar, “Limanlarımızın durumu içler acısıdır. Telekomünikasyon alanında ciddi eksikliklerimiz vardır. Sağlıkta nerdeyse ilaç bulunamaz bir noktaya doğru gerileme söz konusudur. Bu listeyi daha da uzatmak mümkündür” dedi. 

Anayasaya sıkı sıkı bağlı olacağız
Başbakan Tatar, hükümetin Anayasanın birinci maddesinde ifade edilen “demokrasi, sosyal adalet, hukukun üstünlüğü ve laiklik ilkelerine” sıkı sıkıya bağlı olacağını vurguladı ve “Bizi biz yapan, bizi azınlık durumunda bir topluluk noktasından alıp Devlet sahibi Kıbrıs Türk halkı noktasına taşıyan öz değerlerimize sahip çıkacağız” diye konuştu. 

Doğal gaz konusu…
Tatar, Kıbrıs adasının Ortadoğu’nun yanı başında ve Doğu Akdeniz’in merkezinde ve halen büyük stratejik öneme sahip bir ada olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:
“Gelişmiş ekonomilere sahip Avrupa ülkeleri, petrol ihtiyacının yüzde 80’ini Orta Doğu’dan karşılamaktadır. Uzman görüşleri Kıbrıs sorununun kalıcı biçimde çözülmesi ve bölgede geniş bir işbirliği zemini sağlanabilmesi durumunda, Türkiye Cumhuriyeti'nin Doğu Akdeniz'de bir enerji geçiş merkezi olmaya oldukça uygun bir aday olduğuna işaret etmektedir.”

Ekonomik protokol sonuçlandırılacak
Başbakan Tatar, hükümet programında Başbakanlık bünyesinde yapılacak çalışmaları sıralarken, içinden geçilen ekonomik kriz ortamında KKTC ile Türkiye Cumhuriyeti Ekonomik ve Mali İşbirliği Protokolünün kapsamlı, orta vadeli hedefleri de gözeterek sonuçlandırılacağını vurguladı. 
Tatar, hükümetin ekonomik vizyonu doğrultusunda mali disiplinin sağlanması, daha verimli bir ekonomik yapının oluşması ve reel sektörün gelişmesi için öngördükleri reformların hayata geçirilmesi noktasında Başbakanlık’ın çok etkin bir rol oynayacağını özellikle vurgulamak istediğini söyledi. 

Kıbrıs Vakıflar İdaresi
Tatar, diğer başlıklar altında yapılacakları şöyle sıraladı:
 “Kıbrıs Vakıflar İdaresi, Tapu Dairesi ile ortak proje kapsamında yapılan çalışmalarla bilinmeyen Evkaf malları tespit edilecek ve sahiplenilecek. Toplumda dayanışmanın, yardımlaşmanın, karşılıksız iyilik yapmanın ve ihtiyaçlılara sahip çıkmanın önemini anlatacak programlar düzenlenecektir.”

Kooperatif şirketler mukayyitliği güçlendirilecek
“Kooperatif Şirketler Mukayyitliği güçlendirilecek ve Mukayyitliğin ana görevi olan denetim fonksiyonu arzu edildiği gibi yerine getirilecektir. Böylece denetlenen, şeffaf güçlü kooperatifler oluşturulacaktır.”

Kamu reformu süreci hayata geçirilecek
“Kamu yönetimi üzerindeki siyasi etkiyi azaltmayı, insan kaynaklarının yönetiminde liyakatı ön plana çıkarmayı, kaynakların etkin kullanılmasını kamunun hesap verebilirliği ile verimliliğini artırmayı ve sunulan kamu hizmetleri duyulan memnuniyetsizliğin azaltılmasını hedefleyen kamu reformu süreci planlanacak ve hayata geçirilecektir.”

İşe giriş çıkışların kontrolü elektronik olacak
“Kamudaki hizmetlerin yerine getirilmesinde etkinliği ve verimliliği artırmak amacıyla personelin görev yerine giriş çıkışlarıyla ilgili kontrolün tüm kamuda elektronik olması sağlanarak daha etkin bir denetimin yapılması sağlanacaktır.
Daha etkin ve uygulanabilir bir performans sisteminin hayata geçirilmesi için insan kaynakları planlamasının öncelikler çerçevesinde her yıl yapılması ve istihdamların bu çerçevede Kamu Hizmeti Komisyonu tarafından gerçekleştirilmesi sağlanacaktır.”

Yatırım teşvik sistemi oluşturulacak
Tatar,“ Yatırım teşvikleriyle ilgili mevcut mevzuat gözden geçirilerek bütüncül bir Yatırım Teşvik Sistemi oluşturulacaktır” dedi. 

Güvenlik Kuvvetleri ve polis geliştirilecek
Tatar,“İnsanımızın huzur ve güvenliği için ülkemizde artan ve çeşitlenen suçla ve suçlularla insan hak ve özgürlükleri çerçevesinde daha etkili mücadele yürütülmesini sağlamak için Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’na ve Polis Genel Müdürlüğü’ne gerekli yönetsel, teknolojik ve yasal desteğin sağlanması bu dönemde Başbakanlık’ın öncelikli hedefi olacaktır” şeklinde konuştu. 

Bağımlılıklarla mücadele yoğun şekilde sürecek
Tatar.“Bağımlılıklarla ilgili mücadele çalışmalarına belirlenen strateji ve eylem planı çerçevesinde Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu öncülüğünde yoğun şekilde devam edilecek. Bu anlamda, önleme ve destek çalışmaları çerçevesinde çok büyük öneme sahip ‘Bağımlılık Danışma ve Destek Hattı’ en kısa sürede hizmete girecek” dedi. 

Dış politikanın temel hedefi Kıbrıs sorunu
Başbakan Ersin Tatar, hükümetin Başbakan Yardımcılığı ve Dışişleri Bakanlığı eliyle yürütülecek dış politikasında temel hedefin; sadece Kıbrıs sorunu bağlamında değil diğer tüm alanlarda uluslararası platformda Kıbrıs Türk halkının meşru hak ve çıkarlarını, uluslararası konjonktür ve yaşanan gelişmelerle uyumlu şekilde geliştirilen proaktif yaklaşımlar çerçevesinde korumak ve çok daha ileri bir noktaya taşımak olduğunu belirtti. 

Kalıcı ve kapsamlı çözüm
Tatar, şöyle devam etti: “Hükümetimiz Kıbrıs sorununa kalıcı ve kapsamlı bir çözüm bulunamasa da iki tarafın kurumları arasında ekonomi, ticaret, turizm, insani konular ve benzeri alanlarda iş birliği yapılmasını destekleyecektir. Bunun yanında güven yaratıcı önlemleri de Kıbrıs Türk tarafının temel tezlerine halel gelmeyecek şekilde hayata geçirmeye olumlu yaklaşacaktır.
Bilindiği üzere güven iki tarafın çabasıyla sağlanabilecek bir şeydir. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Kıbrıslı Türkler üzerinde her alanda uygulamaya devam ettiği ve adadaki iki halkın ilişkilerini zehirleyen haksız ve insanlık dışı izolasyonun bertaraf edilmesine yönelik çalışmalarımız artarak sürecektir.” 

BM sorgulanmalı
Tatar, “BM Barış Gücü’nün adadaki varlığının iki taraf arasındaki fiili barışı koruyan unsur olmadığının bilinciyle, söz konusu operasyonun aslında statükonun temel unsurlarından, hatta sembollerinden biri haline dönüştüğü ve dolayısıyla buradaki misyonu yanı sıra temel varlığının sorgulanması gerektiği yönündeki kanaatimizi koruyarak politikalarımızı bunun bilinciyle şekillendirmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Kara para terör insan ticareti…
Tatar, kara para aklama, yolsuzluk, insan kaçakçılığı ve insan ticareti,  terörizme karşı mücadele gibi konularda mevzuatın uluslararası hukuka uyumlaştırılacağını ve uluslararası örgütlerle ve yabancı devletlerle iş birliği yapılacağını belirtti.

Kamu maliyesinin ana hedefi kamu finansman dengesi
Kamu maliyesinin ana hedefinin; mali disiplinin sağlanması, sürdürülebilir kamu finansman dengesinin kurulması, gelir artırıcı tedbirler yanında harcama disiplini sağlanarak kamu kaynaklarının verimli kullanılabilmesinin sağlanmasıyla mümkün olabileceğini belirten Tatar, “Gelir artırıcı tedbirler yanında harcama disiplini sağlanarak sürdürülebilir kamu finansman dengesinin sağlanmasında ödün vermeden çalışmalar sürdürülecektir” dedi. 

Kamu mali yönetimi ve kontrol yasası çıkarılacak
Tatar şöyle devam etti: “Mali politika ve hedefler doğrultusunda sürdürülebilir makroekonomik ve mali istikrarın sağlanması, kamu kaynaklarının etkili, ekonomik ve verimli bir şekilde elde edilmesini ve kullanılmasını, hesap verebilirliği ve malî saydamlığı sağlamak üzere, kamu mali yönetiminin yapısını ve işleyişini, kamu bütçelerinin hazırlanmasını, uygulanmasını, tüm mali işlemlerin muhasebeleştirilmesini, raporlanmasını amaçlayan ve Cumhuriyet Meclisi’nde görüşülmeye başlanan Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Yasası çıkarılacaktır.”

Arazi kiralamaları…
Tatar,“ KKTC sınırları içerisinde bulunan devlete ait taşınmaz malların kiralanmasında, kira takdirlerinde, mukavele şartlarında ve mukavele şartlarının yerine getirilmesinde meydana gelen eşitsizliği önlemek ve tüm kira sözleşmelerinde belirli bir standart sağlanabilmesini teminen gerekli düzenlemeler yapılacaktır” dedi. 

İçişleri Bakanlığı 
Başbakan Ersin Tatar, İçişleri Bakanlığının, dağınık ve plansız gelişmenin önlenmesi, ülke kaynaklarının verimli, akılcı ve sürdürülebilir kullanılması, yerleşim alanlarının yaşanabilirlik düzeylerinin artırılması ve sağlıklı ortamların yaratılması temel amacıyla imar planlarının hayata geçme süreçlerinin tamamlanacağını belirtti. 
Tatar, ilçelerin ve emirname bölgelerinin imar planlarının üniversiteler ve özel sektörden de hizmet satın alınarak mümkün olan en kısa zamanda tamamlanması hedefiyle sürdürülen çalışmaların Ülkesel Fizik Plan kapsamında yeniden gözden geçirileceğini ve kamu yararı gözetilerek sonuçlandırılacağını söyledi. 

Belediyeler yasası düzenlenecek
Tatar konuşmasının devamında şunları aktardı:
“51/1995 sayılı Belediyeler Yasası günün koşullarına göre yeniden düzenlenerek yerel yönetimlerin daha çağdaş hizmet verebilmelerine, mali açıdan daha güçlü bir yapıya gelebilmelerine olanak sağlanacaktır. Yerel yönetimlerde bütçe disiplininin oluşturulması, stratejik önceliklere göre kamu kaynaklarının etkin ve verimli bir şekilde kullanılması ve sonuçların raporlanması sağlanacaktır.”

Cezaevi koşulları iyileştirilecek
Tatar,“Merkezi Cezaevi personelinin özlük hakları ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi sağlanacaktır. Yeni cezaevi projesinin bitirilmesine kadarki sürede mevcut cezaevindeki mahkûm ve tutukluların koşulları uluslararası standartlar çerçevesinde iyileştirilme çalışmaları devam edecektir” dedi. 

Yurttaşlığa objektif kriterler
“Yurttaşlık Yasa Tasarısı ve ona paralel şekilde hazırlanmış olan Daimi İkamet İzinleri Yasa Tasarısı çalışmaları tamamlanacak, yurttaşlık verilmesinde objektif kriterler getirecek” diyen Tatar , “Belirli bazı hakları içerecek bir beyaz kimlik uygulamasına yer verilecek; yeni rejimle birlikte mevcut haklara halel getirmeyecek  ancak  vatandaşlığın  artık  çalışma iznine bağlanmayacağı, ülkenin temel ihtiyaçlarına cevap verecek bir nüfus politikası ile mevzuat oluşturulacaktır” şeklinde konuştu. 

Gece kulüplerindeki çalışma koşulları iyileştirilecek
Tatar“Gece kulüplerinde hukuksuz ve insan haklarını ihlal eden uygulamaların önüne geçilmesi için gerekli yasal düzenleme yapılacaktır. Bu bağlamda, kulüplerdeki çalışma koşulları iyileştirilecektir” dedi.

Eğitime önem verilecek
Başbakan Tatar, Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı’nın, hükümetin eğitim alanındaki hedefi olan “yaşam boyu eğitim ile öğrenen insan” ve “öğrenen toplum” anlayışından hareketle nitelikli ve çağdaş bir eğitim sistemi uygulamak olduğunu kaydetti. 

YÖDAK yeniden yapılandırılacak
Tatar, “Çocuklarda okuma alışkanlığının artırılması için eğitsel etkinliklerin programdaki işlerliği artırılacaktır. Yükseköğretim politikaları Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı tarafından oluşturulacaktır. YÖDAK’ın düzenleme ve denetleme fonksiyonlarını gerçekleştirebilmesi için gerekli yasal çalışmalar yapılacaktır. ‘Yüksek Öğrenim Stratejik Belgesi’ hazırlanacaktır. Buna bağlı olarak YÖDAK yeniden yapılandırılacaktır” şeklinde konuştu.

Karayolları güvenliği artırılacak
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı bünyesinde, karayolları ağının geliştirilmesi ve güvenliğinin artırılması amacıyla mali kaynakların etkin bir şekilde mevcut ve geliştirilecek projeler için kullanılacağını belirten Tatar, bu bağlamda yerel yönetimler ile yol temizliği ve tabela standardizasyonu kapsamında iş birliği yapılacağını kaydetti. 
Tatar, “Sürücü adaylarının eğitimi, şoför okulları, eğitmenlerinin eğitim tazelemesi ve sınav sistemine uluslararası standartlar getirilecektir” dedi. 

Modern telekomünikasyon şebekesi
Başbakan Tatar, “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin modern bir telekomünikasyon şebekesine ve alt yapısına kavuşturulabilmesi ve bu konu ile ilgili gereken tüm yeni yatırımlarının yapılabilmesi için ihtiyaç duyulan finansmanı sağlayabilmek üzere, Telekomünikasyon Dairesi Kamu-Özel İşbirliği modeli ile yeniden yapılandırılacaktır” ifadesini kullandı. 

Limanlarda kamu özel işbirliği… 
Limanlar Dairesi yeniden yapılandırılmak sureti ile uluslararası standartlarda düzenleyici ve denetleyici bir otorite oluşturulacaktır. Gazimağusa Limanı Kamu-Özel işbirliği ile yükten arındırılarak yat ve kruvaziyer gemilerine uluslararası standartlarda hizmet verebilecek bir turizm limanına dönüştürülecektir. Uluslararası ihale ile gerçekleştirilecek bu dönüşüm kapsamında, Kalecik bölgesine korunaklı bir liman inşa edilecek ve yük gemileri ile tersane yeni limana aktarılacaktır.

Ercan ve Geçitkale havalimanları…
Tatar, “Ercan Havalimanı’nın, kamu menfaatleri doğrultusunda etkin yönetilmesi ve işletmenin doğru şekilde denetlenmesi yönünde var olan uygulamalar geliştirilerek devam ettirilecektir.
Geçitkale Havalimanı atıl durumdan çıkarılıp, kamu yararına olacak şekilde işlevsel hale getirilecektir.
Meteoroloji Dairesi’nin teknolojiden azami derecede yararlanması ve hizmet kalitesinin artırılması sağlanacaktır” dedi. 

Sürdürülebilir tarım sektörü oluşturulacak
Başbakan Tatar, tarım sektörünün insan beslenmesi ve sağlığı, aynı zamanda ülke ekonomisi ile sosyal yapısı için çok önemli stratejik bir sektör olduğuna işaret ederek “Ülkede, sürdürülebilir doğal kaynakların yönetimini sağlayarak, tarım sektöründeki rekabetçiliği artırmak ve kırsal alanlarda yaşayan toplumun yaşam koşullarının iyileştirmek gerekmektedir” dedi. 

Türkiye’den gelen su ülkenin her köşesine ulaşacak
Tatar, “Türkiye Cumhuriyeti’nden gelen su konusunda tüm paydaşların katılımıyla, bilimsel zeminde maksimum faydanın yaratılacağı bir planlama ve uygulama projeksiyonu hazırlanacaktır. Bu amaç doğrultusunda suyun değeri ve alternatif maliyetleri de dikkate alınarak dış ticaret bağlamında katma değeri yüksek alanlarda kullanımı teşvik edilecektir” şeklinde konuştu. 

Ekonomi ve Enerji Bakanlığı 
Tatar, Ekonomi ve Enerji Bakanlığı bünyesinde AR-GE, İnovasyon ve Bilişim Sektörlerini kapsayan, AR-GE ve Teknopark yasal mevzuatlarının tamamlanacağını ve inovatif girişimcilik ve bilişim sektörlerinin destekleneceğini kaydetti. 

Türkiye’den kablo projesinin hayata geçirilmesine başlanacak
Tatar, “Enerji Dairesi ve/veya Enerji Düzenleyici Kurulu kurulması çalışmalar hızlandırılacaktır. Bu çalışmalarda Avrupa Birliği normları göz önünde bulundurulacaktır. Türkiye Cumhuriyeti ile ‘kablo ile enterkonnekte projesi’ uluslararası ihale yoluyla fizibilite raporu hazırlanacak ve projenin hayata geçirilmesine başlanacaktır” dedi. 

Turizm Bakanlığı
Başbakan Tatar, Turizm ve Çevre Bakanlığı bünyesinde, KKTC’nin turizmde uluslararası ölçekteki rekabet gücünü, pazar payını ve marka değerini artırmaya yönelik çalışmalar yapılacağını kaydetti. 
Turistlerin ülkedeki kalış sürelerini ve geceleme sayılarını artırıcı faaliyetlerin çoğaltılacağını ifade eden Tatar, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bölgesel karakteristik özelliklere göre turizm ekonomisi artırılarak turizm faaliyetlerinde çeşitlilik sağlanacaktır. Eko-Agro, özel ilgi, sağlık, gastronomi, üçüncü yaş turizmi butik otelcilik faaliyetleri özel teşvik kapsamına alınacaktır.
Tanıtımda teknoloji ve sosyal mecralar aktif olarak kullanılacak. Teknolojiye yatırım yapılarak çeşitli dillerde hizmet verecek bir web sitesi hayata geçirilecek, sosyal medya ve reklam faaliyetlerinde proaktif politikalar izlenecektir.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti turizm teşvik sisteminin daha çağdaş bir yapıya dönüştürülmesine yönelik çalışmalar ilgili paydaşlar ile yürütülecektir. Nitelikli işgücü tesis ve hizmet kalitesiyle marka haline gelinmesi amacı ile ilgili Bakanlıklar ve kurumlar ile işbirliği yapılarak OTEM daha aktif bir yapıya getirilecektir.”

Hedef 2 milyon turist
Tatar şunları söyledi: “2019 – 2024 yıllarını kapsayan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Turizm Strateji ve Orta Vadeli Eylem Planı yürürlüğe girecektir. Bu amaçla 2 milyon turist,  2 milyar dolar gelir ve kırk bin yatağa ulaşılması hedeflenmektedir.
Kıbrıs mutfak kültürünün geliştirmesine yönelik çalışmalar yapılacak ve bu alanda ilgili kurum ve kuruluşlar ile bir araya gelinerek restoranlar, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları görüşleri ortak paydada buluşturularak gastronomi turizminin geliştirmesi sağlanacaktır.
Turizm ve Çevre Bakanlığı’nın tescilli markası olan North Cyprus`un uluslararası platformlarda bilinilirliği artırılacaktır.
Bafra turizm yatırım bölgesinde golf, eğlence ve dinlence alanları ve spor tesislerine yönelik çalışmalara ve bölgenin bütünsel bir turizm faaliyetine dönüşmesine hız verilecektir.
Çevre alanında Avrupa Birliği ile yürütülen mevzuat uyumlaştırma ve tüzük çalışmalarına devam edilecektir.” 

Sağlık Bakanlığı
Başbakan Tatar, hükümetin; sağlık hizmetlerinin tüm halk için erişilebilir, sürdürülebilir ve kaliteli olmasını ulaşılması gereken en temel hedef olarak ortaya koyduğunu belirterek, “Bu hedef doğrultusunda hasta odaklı ve halkımızın sağlık harcamalarını asgariye indiren bir sağlık sisteminin oluşturulması adına kararlılıkla gerekli tüm adımlar atılacaktır” dedi. 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı 
Başbakan Ersin Tatar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın, kaynakların etkin ve verimli kullanılmasında, sürdürülebilir bir çalışma ve sosyal güvenlik sisteminin yaratılmasında, hizmet kalitesinin artırılmasında önemli bir rol üstlenerek toplumun tüm kesimlerinin sahip çıkacağı bir Çalışma ve Sosyal Güvenlik Politikası oluşturma hedefinde olduğunu açıkladı. 

Hedef halkın refahı
Başbakan Ersin Tatar, bu programda belirlenen ilke ve hedefler doğrultusunda Kıbrıs Türk halkının mutluluğu ve refahı için ellerinden gelen bütün gayreti sergileyeceklerini belirtti. 
Başbakan Ersin Tatar’ın hükümet programını okumasının ardından Meclis genel Kurulu birleşimini gruplar arası mutabakatla, gündemde yer alan “Kredi Kartı ve Banka Kartı İle Yapılan Perakende Mal ve Hizmet Alımlarına İade Yapılması Yasa Tasarısı”nı görüşmeden tamamladı.
Bir sonraki toplantı perşembe saat 10.00’da hükümet programı görüşmeleri için yapılacak. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474