banner564

Çoğunluk güven belirtti

Cumhurbaşkanı Akıncı, Meclis’te temsil edilmeyen siyasi parti temsilcileri ile bir araya geldi, müzakerelerdeki son durumu anlattı

Çoğunluk güven belirtti
banner598
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Meclis’te temsil edilmeyen siyasi parti başkan ve yetkililerine yönelik Kıbrıs müzakereleriyle ilgili bilgilendirme toplantısı düzenledi. Cumhurbaşkanlığında yer alan ve dün saat 15.00’te başlayan görüşme yaklaşık 2 saat sürdü. Yeni Kıbrıs Partisi (YKP), Kıbrıs Sosyalist Partisi (KSP), Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP), Halkın Partisi (HP) , Sosyal Demokrat Parti (SDP) yetkililerinin yer aldığı toplantıda Cumhurbaşkanı Akıncı’ya, Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Gürdal Hüdaoğlu, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu ile Teknik Komiteler Sorumlusu Meltem Samani eşlik etti. SDP Genel Başkanı Tözün Tunalı, HP’den Sadık Ülker, YKP’den Alpay Durduran, BKP Genel Başkanı İzzet İzcan ile KSP’den Genel Sekreter Mehmet Birinci görüşme sonrasında basına açıklamalarda bulundu.

Tunalı: Cumhurbaşkanı’na güvenimiz tam
Sosyal Demokrat Parti (SDP) Genel Başkanı Tözün Tunalı, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın 14 Şubat deklarasyonuna bağlı olarak yürüttüğü müzakerelerde gayet olumlu bir yolda olduğunu ortaya koyduğunu söyledi ve Kıbrıs Türk halkının huzursuz olmaması gereken noktalarda kendilerini aydınlattığını ifade etti. Akıncı’nın yaptığı açıklamaya bağlı olarak Cumhurbaşkanı’na güvenlerinin tam olduğunu ifade eden Tunalı, artık halka doğruları anlatmak gerektiğini belirtti ve bugün Cumhurbaşkanı’ndan aldıkları bilgileri köy köy gezip halka anlatacaklarını söyledi.
Garantiler ve mal mülk konularındaki sürecin gayet olumlu ilerlediğini belirten Tunalı halkı da Akıncı’ya destek vermeye davet etti.

Ülker : Gelişmeleri olumlu bulduk
Halk Partisi (HP) Eğitim Sorumlusu Sadık Ülker de konuşmasında müzakereleri desteklediklerini; adil ve kalıcı bir çözüm için uğraş verdiklerini kaydetti.
Cumhurbaşkanı’nın bilgilendirmesinin çok faydalı olduğunu ifade eden Ülker, kendi içlerinde bunu değerlendireceklerini ifade etti.
Müzakereler konusundaki gelişmeleri olumlu bulduklarını dile getiren Ülker, bir tek hükümet ile olan ilişkilerde üslubun özellikle dışa karşı korunması gerektiğini söyledi.

Durduran: İlerleme diye bir şey yok
Yeni Kıbrıs Partisi (YKP) Parti Meclisi Üyesi Alpay Durduran da açıklamasında Kıbrıs müzakerelerinde ilerleme diye bir şeyin söz konusu olmadığını savundu ve “fazla pişmiş bir aşla” karşı karşıya bulunduklarını söyledi. Durduran, Kıbrıs sorununun konuşulan konular bakımından konuşulup durduğunu, dibinin tuttuğunu ama tav alamadığını ileri sürdü. 

İzcan: Minareler görünmeye başladı
BKP Genel Başkanı İzzet İzcan da konuşmasında, faydalı bir görüşme gerçekleştirdiklerini kaydetti. Müzakerelerde eskiye göre bir mesafe alındığını, önemli başlıklarda önemli şeylerin kararlaştırıldığını kaydeden İzcan, daha konuşulacak şeyler olduğunu ama gidilecek köyün minarelerinin görünmeye başladığını söyledi.
Görüşme sürecine destek olacaklarını kaydeden İzcan, BKP’nin görüşme sürecine destek olacağını ve çözüm yönünde adım atıldığı müddetçe de Cumhurbaşkanı Akıncı’nın arkasında duracaklarını söyledi.

Birinci: İlerlemeler olduğunu düşünüyoruz
Kıbrıs Sosyalist Partisi (KSP) KSP Genel Sekreteri Mehmet Birinci de Cumhurbaşkanı Akıncı’nın kendilerini ayrıntılı bir şekilde bilgilendirdiğini ifade etti. 
Birinci, Ortadoğu’ya büyük emperyalist güçlerin yeniden vermeye çalıştığı şekil çabalarındaki sonuca göre Kıbrıs’taki çözüm konusunun da şekilleneceğini söyledi.
Bu sıralarda Ortadoğu’da her tarafı talan eden güçlerin Kıbrıs ‘ta birlik sağlayacaklarına inanmadıklarını kaydeden Birinci, Akıncı’nın anlattıklarından ufak tefek ikincil düzeydeki konularda bir takım ilerlemeler olduğunu ama asıl görüşülmesi ve çözülmesi gereken konuların büyük güçlerin elinde olduğunu düşündüklerini ifade etti. 

Güncelleme Tarihi: 10 Eylül 2016, 10:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473