banner564

Çok sert mesaj

Dışişleri Bakanı Özdil Nami, terör konusunda IŞİD’i, doğalgaz konusunda ise Rum tarafını uyarırken “KKTC’ye uzanacak el karşısında Türkiye’yi bulur”dedi

Çok sert mesaj
banner598
Remzi SAMAR
   KKTC Dışişleri Bakanı Özdil Nami, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) tarafından gerçekleştirilen saldırıların kendilerini de tedirgin ettiğini söyledi. Nami, Türk askerinin bir garantör olarak adadaki varlığının herkes tarafından bilinmesi gerektiğini belirterek, “Buraya uzanacak olan her el, Türkiye’nin çok sert müdahalesine maruz kalacağını bilmelidir” dedi.
   Özdil Nami, gündeme ilişkin Diyalog’a önemli açıklamalar yaptı. Nami, IŞİD’in bölgede varlığının Kıbrıs dâhil diğer tüm ülkeleri tehdit ettiğine işaret etti. İngiltere tarafından yapılan operasyonlara dikkat çeken Nami, bu ülkenin gerek gördüğü noktaları vurduğunu kaydetti. Bölgenin önemli bir süreçten geçtiğini aktaran Dışişleri Bakanı Nami, herkesin gereken tedbirleri alması gerektiğini söyledi. Türk askerin burada garantör bir ülkenin askeri olduğunu belirten Nami, KKTC’ye uzanacak olan her elin karşısında Türkiye’yi de bulacağına vurgu yaptı. Nami, Kıbrıs Türk hükümeti olarak bunun bilincinde olduklarını bildirdi.

“Rumlar, uyarıları kulak arkası ediyor”
   Türk Dışişleri Bakanlığı tarafından önceki gün yapılan açıklamayı da değerlendiren Nami, iki ülke tarafından yapılan açıklamaların birbiriyle uyum içinde olduğunu ifade etti. Rumların, yapılan uyarıları kulak arkası ettiğini savunan Nami, “ Biz Rum tarafına Kıbrıs’ın doğal kaynaklarının tüm Kıbrıslılara ait olduğunu, tek taraflı hareketlerde bulunmamaları gerektiğini ifade ettik. Fakat maalesef bu açıklamalarımızı kulak ardı etmeye devam ediyorlar. Dolayısıyla Türk tarafı da Kıbrıs Türk halkının çıkarlarını korumak için kendi adımlarını atmak durumunda. Açıklamalarımız da bu irademizi yansıtan şekildedir “ diye konuştu. 

“Umarız Rum tarafı bu açıklamaları ciddiye alır”
 Rum tarafının yapılan açıklamaları dikkate alması gerektiğini belirten Özdil Nami, “Umarız Rum tarafı bu açıklamalarımızı ciddiyetle değerlendirir. Atmak üzere oldukları adımı tekrar gözden geçirir. Çünkü netice itibariyle devam eden bir müzakere süreci var. Bunların da bu tip gelişmelerle gölgelenmesi kimsenin arzu ettiği bir olay değil. Esas olan müzakere sürecidir. Kapsamlı çözümdür. “ şeklinde konuştu.

“Uluslararası camiaya çağrı var”
Her iki tarafında attığı tüm adımların çözüm amacına hizmet eden şekilde olmasını temenni eden Nami, Rum tarafının adımları şu anda bu şekilde olmadığını aktardı. Türk taraflarının buna dikkat çekmek istediğini açıklayan Nami, “ Burada uluslararası camiaya da bir çağrı var. Onların da Kıbrıs’ta gerçekten kapsamlı çözümde samimiyseler Rumların bu tek yanlı adımlarına karşı tavır koymalarını bekliyoruz” sözlerini kaydetti.  
KKTC’nin sondaj platformu kurması
KKTC’nin sondaj platformu kuracağı yönündeki iddialara da açıklama getiren Özdil Nami, öncelikle bölgede bir araştırma yapılacağını, yapılan araştırmalar neticesinde bir sonuca varılacağını anlattı. Rum tarafının yaptığı gibi Türk tarafının da bunu yapma gücünde olduğunu söyleyen Nami, “Bu güç Türk tarafının elinde vardır. Gerekirse o opsiyon da değerlendirilecek. Şu aşamada ön tetkiklerle ilgili adım atılacaktır” dedi.  


“KKTC, bölgede uygun bir turizm destinasyonuna sahip”
KKTC’nin basında yer aldığı gibi İsrail’liler için en uygun turizm merkezi olduğunun altını çizen Nami,  hem Ortadoğu hem de Avrupa için çok uygun bir turizm destinasyonuna sahip olduklarını bildirdi. Turizm yatırımlarının her geçen gün arttığını belirten Nami, şöyle devam etti : “Bölgeden daha fazla turist çekmeyi amaçlıyoruz. Bölgemizdeki tüm ülkelerle iyi ticari ilişkiler içinde olmayı arzu ediyoruz. Maalesef komşu ülkelerin KKTC’ye uyguladıkları izolasyonlar ve ambargolar dünyanın geri kalan kısmı ile birlikte devam ediyor. Bunların aşılması için aktif bir şekilde el birliğiyle çalışıyoruz.” 
 

Güncelleme Tarihi: 06 Ekim 2014, 10:38
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473