banner564

Çözüm mecburi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, müzakerelerin bir takvime bağlanıp bitirilmesi gerektiğini söyledi ve uyardı:

Çözüm mecburi
banner598
KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile birlikte ortak basın toplantısı düzenleyen Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kıbrıs sorununun çözümü konusunda önemli mesajlar verdi. Gül, “daha önce maalesef fırsatlar kaçırıldı. Bu yüzden gayet kararlı bir şekilde bu müzakerelerin bir takvime bağlanıp bitirilmesi bizim esaslı düşüncemizdir” dedi.
Kapsamlı siyasi çözümün, hem adadaki iki taraf, hem tüm bölge açısından çok önemli getirilerinin olacağına dikkat çeken Gül,  Doğu Akdeniz ve çevresinde yaşanan trajik gelişmelerin, Kıbrıs meselesinin daha fazla gecikmeden çözülmesini adeta mecbur ettiğini söyledi. Gül “amacımız; en kısa sürede eş zamanlı referandumların yapılmasıyla yeni ortaklık devletinin hayata geçirilmesidir” şeklinde konuştu
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ortak basın toplantısı düzenledi.
Abdullah Gül, Kıbrıs’ta bir anlaşmaya varılabilmesi için Türkiye’nin garantör ülke olarak önceliklerinin adil kalıcı bir çözümden yana olduğunu işaret ederek, bu yüzden tutarlı ve sonuç almaya yönelik çizgilerini sürdürdüklerini, Kıbrıs Türk tarafının çabalarına da tam destek verdiklerini vurguladı.
Gül, “Ancak eğer bu hiç mümkün olmayacaksa, farklı çözüm seçeneklerinin müzakere edilmesi düşünülebilir. Şu gayet iyi bilinmelidir ki, Anavatan ve garantör olarak Türkiye Kıbrıs Türklerinin bir Kıbrıs Rum devletinde azınlık hale getirilmesine asla izin vermeyecektir” dedi.

“Her koşulda Kıbrıs Türkünün yanındayız”
Türkiye’nin her koşulda Kıbrıs Türkü’nün yanında olacağını, güvenlik ve kalkınmasına kararlılıkla destek vereceğini, adada ve bölgede huzur, istikrar ve refahın yerleşmesi yolundaki sorumluluklarını hassasiyetle yerine getirmeyi sürdüreceğini belirten Gül, “Kıbrıs Türkü ekonomik ve siyasi istikrarını, birlik ve beraberliğini güçlü şekilde sürdürdüğü müddetçe her geçen yıl daha büyük mesafeler kaydedecektir. Bu yolda da Türkiye’yi her zaman yanında bulacaktır” diye konuştu.


“Kıbrıs, öncelikli dış politikamız”
Cumhurbaşkanı Eroğlu ile birlikte basın toplantısı öncesi yaptığı baş başa görüşmede, Kıbrıs müzakere süreci ve Türkiye ile KKTC arasındaki dayanışma ve yakın işbirliğini gözden geçirdiklerini söyleyen Gül, görüşmeyi gayet “verimli” olarak niteledi.
Kıbrıs’ta adil ve kalıcı bir kapsamlı çözüme ulaşılması için Türk tarafının üzerine düşeni yerine getirdiğinin uluslararası toplum tarafından da yakından bilindiğini ve takdir edildiğini söyleyen Gül, 2013 sonu itibariyle 50. yılını dolduran Kıbrıs sorunu meselesinin daha fazla gecikmeden bir çözüme kavuşturulmasının Türkiye’nin öncelikli dış politikası olduğunu vurguladı.

“50 yılda çözümlenmemiş olması üzücü”
Gül, yarım asırdır dünyada konuşulan bir sorun kalmadığını, BM’nin 50 yıl önce adaya geldiğini ifade ederek, bu sorunun 50 yılda çözülememiş olmasının üzücü olduğunu kaydetti.

Bu bakımdan Türkiye olarak önceliklerinin, adil kalıcı bir çözümden yana olduğunu işaret eden Gül, bu yüzden tutarlı ve sonuç almaya yönelik çizgilerini sürdürdüklerini, Kıbrıs Türk tarafının çabalarına tam destek verdiklerini vurguladı.
Abdullah Gül, 11 Şubat’ta yeniden başlayan müzakere sürecinin bu kez başarıyla sonuçlanması için pek çok olumlu faktör bulunduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:
“Amacımız; en kısa sürede eş zamanlı referandumların yapılmasıyla yeni ortaklık devletinin hayata geçirilmesi aşamasına gelinmesidir. Bu fırsat kaçırılmamıştır.

“Daha önce fırsatlar kaçırıldı...”
Daha önce maalesef fırsatlar kaçırıldı, ucu açık müzakere süreçleri bu fırsatları kaçırmaktadır. Bu yüzden gayet kararlı bir şekilde bu müzakerelerin bir takvime bağlanıp bitirilmesi bizim esaslı düşüncemizdir.
Müzakereler ve karşılıklı uzlaşıyla sağlanacak kapsamlı siyasi çözümün hem adadaki iki taraf, hem tüm bölge açısından çok önemli getirileri olacaktır. Doğu Akdeniz ve çevresinde son dönemde yaşanan trajik gelişmelerle, Kıbrıs meselesinin daha fazla gecikmeden çözülmesini adeta mecbur etmektedir.

“Bundan sonra da beraberiz”
Abdullah Gül, siyasi hayatı boyunca Kıbrıs davası ile çok yakından ilgilendiğini, Kıbrıslı Türklerin haklarını koruma ve barışı tesis etme yolunda her türlü çabayı gösterdiğini vurgulayarak, Cumhurbaşkanlığı süresince de KKTC’ye yakından ilgi gösterdiğini, bundan sonra da hangi şartlar altında olursa olsun Kıbrıslı kardeşleriyle beraberliğinin süreceğini vurguladı.
Türkiye Cumhurbaşkanı Gül, kendisine sunulan devlet nişanını da büyük onurla taşıyacağını kaydetti, Kıbrıs Türk halkına teşekkürlerini sundu.

Eroğlu: Gönlümüz bir, yolumuz, hedeflerimiz bir
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Anavatan Türkiye ile tam bir gönül ve işbirliği içinde milli davayı götürdüklerine dikkat çekerek, kısa süre zarfında istedikleri sonuca ulaşacaklarına inanç belirtti.
Cumhurbaşkanı Eroğlu, yarım asırdır Anavatan Türkiye ve Kıbrıs Türk tarafının, Kıbrıs’ın medeniyetlerin kesiştiği, istikrarlı bir barış adası olması için samimi gayret gösterdiğini, göstermeye devam ettiğini vurguladı.
Cumhurbaşkanı Eroğlu, “Gönlümüz bir, yolumuz, hedeflerimiz bir” dedi.
TC Cumhurbaşkanı Gül’ün, 7 yıl önce Cumhurbaşkanlığı görevlerine başlarken ilk yurt dışı ziyaretlerini KKTC’ye yaptığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Eroğlu, Gül’ün görev süresi dolarken son ziyaretlerini de KKTC’ye yaptığını kaydetti.

Güncelleme Tarihi: 20 Temmuz 2014, 10:32
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474