banner564

Çözüm olmalı

AKEL lideri Kiprianu, müzakerelerden ayrılmanın yıkıcı olacağı uyarısında bulundu

Çözüm olmalı
banner598
 AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, Türkiye’deki iç siyasi gelişmelere işaret ederek “buna rağmen bizim müzakerelerde devam etmekten başka seçeneğimiz yoktur. Başkan Anastasiadis temel ilkelere riayet ederek çabalarına devam etmelidir. Bunun alternatifi, yani müzakereleri terk etmek yıkıcı olacaktır” dedi.
   Haravgi gazetesinde yer alan habere göre “Davutoğlu’nun Başbakanlık görevinden ayrılmasının, Türk tavrının sertleşmesiyle Kıbrıs müzakerelerine olumsuz etkiler yapabileceği” iddiasında bulunan Kiprianu, “Türkiye AB’nin çeşitli taleplerine karşı uzlaşmazlığını tırmandırıyor ve AB’nin buna ne tepki vereceğini merak ediyoruz. Umarız Türkiye’ye daha fazla taviz vermezler ve belirlenen meselelerde ısrar ederler” şeklinde konuştu.
   Simerini’nin haberine göre Rum Savunma Bakanı Hristoforos Fokaidis de, Kıbrıs sorununun çözüm yolunun açılabilmesi için “Kıbrıs’ın güvenlik, Ada’nın yasal sakinlerinin insan haklarına saygıyla samimi birlikte yaşam şartlarında yeniden birleşmesinin yalnız Kıbrıslı Türklerle Rumların değil Türkiye’nin ve bütün bölgenin çıkarına olduğunu Türkiye’nin de anlaması gerektiğini” iddia etti.
   Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru da “Kıbrıs Helenizm’inin diz çökmeyeceği mesajını vermeliyiz. Avrupa bütünleşmeye giderken Kıbrıs Avrupa’nın tek bölünmüş ülkesi kalamaz. Avrupa, eşiğinde bir işgal ordusu olmasına müsamaha gösteremez. Avrupa, şahsına hakaret demek olan; Türkiye’nin Kıbrıs Cumhuriyeti’nin AB dönem başkanlığını reddetmesine müsamaha gösteremez” iddiasında bulundu.

Lillikas umutsuz

   Politis, Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas’ın “bugünkü şartlar altında ve müzakerelerin sürdürüldüğü çerçevede “işgali ve bölünmüşlüğü ortadan kaldıracak bir çözüm perspektifi olmadığı” görüşünü ortaya koyduğunu yazdı.
    Habere göre Rum tarafının müzakerelerde izlediği politika gözden geçirildiğinde, “trajik sonuçlara sürüklendikleri” sonucunun ortaya çıktığını savunan Lillikas, “Tek taraflı taviz politikasının Kıbrıs sorununa adil çözüm yolunu açmayacağının bilinmesi gerekirdi. Siyasi liderlerin, adil olmayan çözümü dillendirmeleri ve tek gerçekçi çözüm diyerek halkı kabule teşvik etmeleri de trajiktir” diye konuştu.
   Fileleftheros da Lillikas’ın, Rum Müzakereci Andreas Mavroyannis’i çelişkili açıklamalar yapmakla suçladığını haber verdi.
   Gazeteye göre Mavroyannis’in son açıklamasında müzakereler ve çözüm perspektifiyle ilgili çelişkili sözler söylediğine dikkat çeken Lillikas “Bir yandan malum 2016 içerisinde çözüm gazelini tekrarladı, öte yandan Türkiye’nin, işgal bölgelerini Türkiye’nin bir vilayeti olarak entegre etmek için adımlar attığını söyledi” dedi, şunları ekledi:
   “Türkiye entegrasyon adımları atıyorsa 2016 içerisinde çözüm perspektifi veya bu yönde işlenen algı haklı mı? Sayın Akıncı’nın devrim yapacağını Türkiye’nin de boyun eğerek projelerini terk edeceğini mi hayal ediyorlar? Türkiye’nin entegrasyon hedeflerken askerini çekmeye ve garantileri kaldırmaya rıza göstereceğini mi hayal ediyorlar? Acaba Kıbrıs sorununda bir çözüme varmamız için Anastasiadis’in bu konularda da Türk taleplerini yerine getireceğini mi ima ediyorlar?”

Güncelleme Tarihi: 10 Mayıs 2016, 09:46
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473