banner564

Çözüm yatırım için de umut

Cumhurbaşkanı Eroğlu’nu ziyaret eden Bülent Eczacıbaşı, Türkiye’de faailyet gösteren kuruluşların müzakereleri yakından takip ettiğini de ifade etti

Çözüm yatırım  için de umut
banner598

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs sorunun çözümüne yönelik devam eden müzkareleri 2015 yılı öncesi eş zamanlı yapılacak referandumla sonuçlandırmayı planladıklarını belirterek, bu süreçte Rum tarafının tavrının da önemli olduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu dün Türkiye’den Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı ile beraberindeki heyeti kabul etti.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu kabulde yaptığı konuşmada, heyeti ülkede görmekten duyduğu memnuniyeti belirterek, Türkiye’de faaliyet gösteren holdingin önemli bir ekonomik kuruluş olduğunu kaydetti.

Türkiye’deki ekonomik kuruluşların Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik devam eden müzakerelerle yakından ilgilenmelerinin memnuniyet verici olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Eroğlu, yeni başlayan görüşmelerin aslında eskiden beri devam ettiğini söyledi.

 

“Henüz ‘al-ver’e başlamadık”

Cumhurbaşkanı Eroğlu müzakere süreciyle ilgili oalarak şunları ifade etti:

“Şu an ısınma safhasındayız. Henüz ‘al-ver’e başlamadık. Biz, süratle kaşılıklı al-ver sürecine geçilmesi ve müzakerenin anlaşmayla noktalanması düşüncesindeyiz. Rum tarafı; ‘acelesi yokmuş gibi’ tavır sergilemeye başladı. Ancak dünyanın ilgisi üzerimize oldukça yoğunlaştı. Kırım-Ukrayna meselesi patlak verince biraz ikinci plana düştü ama gördüğüm kadarıyla BM ile AB’nin ilgisi yine devam ediyor. Olaya daha çok müdahil olma yönünde gayretlerini hissettiriyorlar.

 

“Kerry Nisan’da gelebilir”

Büyük bir ihtimalle nisan ayı içerisinde ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Kıbrıs’a gelmesi ve iki tarafla görüşmesi gündemde. Müzakarelere iyi niyetle başladık. Bizde bir anlaşma olma düşüncesi hakim. Kıbrıs Türk tarafını görüşmelerde temsil eden lider olarak halkın büyük bir kısmının anlaşma arzusunda olması, görüşmeciler güven belirtmesi tabii ki görüşmelerde elimizi güçlendiriyor. Anlaşma yapma tek tarafı olmuyor, karşılıklı olması lazım. Türk tarafı ve Türkiye birçok kez anlaşmadan yana olduğunu, bazı anlaşma metinlerinde ‘evet’ dedirterek göstermiştir. Onu için Rum tarafı Kıbrıs’ta iki ayrı halkın bu topraklarda yaşamak zorunda olduğunu ve bunun için bir anlaşmanın yapılması gereğini hissetmelidir. Biz bunu hissediyor hatta çözümsüzlüğün zaman zaman acısını da çekiyoruz. İnşallah bu son gayretle uzun olmayan bir zaman dilimi içersinde anlaşmaya varabiliriz.

Bu süreçte Türkiye’deki ekonomik kuruluşların Güney Kıbrıs ile ilişkileri artabilir ve Güney’in de 70-80 milyonluk pazardan avantajları olabilir. Özellikle bir anlaşmadan sonra hava ve deniz limanlarının Güney’e açılması Rumların ekonomilerine katkı koyar. Rum tarafı bu menfaatler yönünde düşünürse zamana oynamasının bir anlamı yoktur. Müzakereleri 2015 yılı öncesi eş zamanlı referandumla sonuçlandırmayı planlıyoruz ama karşı tarafın da tavrı önemlidir.”

 

Eczacıbaşı: Çözümle yep yeni olanaklar doğacak

Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanu Bülent Eczacıbaşı ise KKTC’ye Eczacıbaşı Holding’e bağlı Eczacıbaşı Yapı Grubu’nun yıllık toplantısı için geldiklerini belirterek, şirketin yıllık toplantısını bu yıl KKTC’de gerçekleştireceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu’nu bu kapsamda ziyaret ettiklerini belirten Eczacıbaşı, Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik devam eden müzakerelerin olumlu yönde sonuçlanmasını arzuladıklarını kaydetti.

Türkiye’de faailyet gösteren kuruluşların müzakereleri yakından takip ettiğini de ifade eden Eczacıbaşı, sorunun çözümü halinde tüm kuruluş için yep yeni olanakların doğacağına işaret etti.

 

 

 

Eroğlu’nun diğer kabulleri

Öte yandan Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu dün, KKTC Engelsiz Bilişim Platformu ile Türkiye Engelsiz Bilişim Platformu heyetlerini de kabul etti.

KKTC Engelsiz Bilişim Platformu heyetinden Prof. Dr. Hüseyin Uzunboylu, platformun çalışmaları ile ilgili bilgi vererek, Türkiye Cumhuriyeti Engelsiz Bilişim Platformu ile işbirliği yaptıklarını ifade etti. Uzunboylu, amaçlarının engellilerin bilişim teknolojilerinden yararlanmasını sağlamak olduğunu söyledi. Platformun kısa bir süre önce kurulduğunu belirten Uzunboylu, birçok projeleri olduğunu, bunları hayata geçirmek için çalışacaklarını ifade etti.

Türkiye Engelsiz Bilişim Platformu Koordinatörü Mustafa Özhan Kalaç da, KKTC Engelsiz Bilişim Platformu ile düzenli işbirliği içinde olduklarını söyleyerek, bu işbirliğini devam ettireceklerini kaydetti. Kalaç, girişimcilik, web sayfası hazırlama, e-ticaret gibi eğitimler vereceklerini vurguladı. “Türkiye Uluslararası Engelsiz Bilişim Kongresi’nin” bu yıl İzmir’de düzenleneceğini belirten Kalaç, partner devlet olarak KKTC’nin davet edildiğini söyledi. Kalaç, Eroğlu’nu da kongreye davet etti.

 

Meteoroloji Derneği ile de görüştü

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu dün ayrıca Enver Doygunel başkanlığındaki Kıbrıs Türk Meteoroloji Derneği yetkililerini kabul ederek, görüştü.

Güncelleme Tarihi: 26 Mart 2014, 01:18
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473