banner564

“Çözümden sonra olur”

TDP Genel Başkanı Özyiğit, “Kıbrıs’ta güven bunalımı sürdüğü müddetçe garantileri konuşmak çok da doğru değildir" dedi

“Çözümden sonra olur”
banner598
Toplumcu Demokrasi Partisi Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Kıbrıs müzakerelerinde dönüşümlü başkanlık hususunun siyasi eşitliğin temel parametrelerinden biri olduğunu vurgulayarak "Dönüşümlü başkanlığın süresi tartışılabilir ama herkes siyasal eşit bir toplum olarak bir Kıbrıslı Türk'ün de oluşturulacak federal Kıbrıs'ın başına geçebileceğini görecek" dedi.
Özyiğit, Kıbrıs sorununun çözümü için adada yürütülen müzakerelere ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu. Adada dönem dönem kesintiye uğrasa da 1968'den beri müzakere yapıldığını ancak henüz istenilen sonuca ulaşılamadığını belirten Özyiğit, 2004'te halk oylamasına sunulan ve yüzde 65'le Türk tarafının kabul ettiği Annan Planı'nın Rumlar tarafından reddedilmesinin Kıbrıslı Türkler açısından hayal kırıklığı oluşturduğunu söyledi.
Toprak ve mülkiyet konusunun müzakerelerin en çetrefilli yanını oluşturduğunu kaydeden Özyiğit, mülklerde 1974 öncesi dönemki sahipleri kadar şu anki sahiplerinin hakları olduğuna, bununla ilgili uluslararası mahkemelerin ve kurumların kararlarının bulunduğuna dikkati çekti.
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve müzakere ekibine güvendiklerini vurgulayan Özyiğit, "Haksızlıkların giderileceği, bundan sonra oluşturulacak yapıyla birlikte uzlaşılacak çözümde, artık bu mülklere herkesin 'malım' diyebileceği bir noktaya da geleceğiz. Bunun da bilinmesi lazım" diye konuştu.
Garantörlük konusunun garantörlerle konuşulacağını belirten Özyiğit, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Rumlar kendi güvenlikleri için şu anda Yunanistan'ın garantisine ihtiyaç duymuyor olabilir ama Kıbrıslı Türklerin güven konusunda hala birtakım sıkıntıları var. Yıllar önce yaşanmış acı olaylar var. Bu acı olayların bir daha yaşanmaması esastır. Bu nedenle diyoruz ki garantiler olası bir çözümden sonra, güven bunalımının ortadan kalkması ile konuşulmalıdır. Güven bunalımı sürdüğü müddetçe bunu konuşmak çok da doğru değildir."

TDP heyeti, DAÜ’yü ziyaret etti
Öte yandan TDP Genel Başkan Özyiğit, TDP Gazimağusa İlçe Başkanı Mustafa Emiroğluları, Merkez Yönetim Kurulu (MYK) Üyeleri Mehmet Burhan ile Erkut Yılmabaşar’dan oluşan TDP heyeti önceki gün DAÜ Rektör Vekili Necdet Osam ve DAÜ’de örgütlü DAÜ Sen, DAÜ Bir-Sen ve DAÜ Per-Sen Başkan ve yetkililerini ziyaret etti. 
Ziyarette konuşan Özyiğit, Doğu Akdeniz Üniversitesi’nin (DAÜ) demokratik, özerk, şeffaf ve hesap verebilir bir devlet üniversitesi haline gelmesi gerektiğini kaydetti. Özyiğit, bunun için de Meclis Komitesi’nde görüşülmekte olan DAÜ ile ilgili yasa tasarısının bir an önce yasalaşması gerektiğini vurguladı. 
Özyiğit, “Hükümet yasa konusunda üzerine düşen görev ve sorumluluğu yerine getirmelidir” dedi.

Güncelleme Tarihi: 28 Ağustos 2015, 09:24
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473