banner564

Demokratik ülkeler gibi

Meclisi Başkanı Sibel Siber, yerel seçimlerde şeffaf sandıkta oy vermek için çalışma başlatıldığını açıkladı:

Demokratik  ülkeler gibi
banner598

Meclis Başkanı Sibel Siber başkanlığında, denetleme görevini yerine getirmek üzere toplanan dünkü Meclis Genel Kurulu’nda, gündem dışı konuşmalara geçilmeden, Divan Katipliği için seçim yapıldı.

UBP Gazimağusa Milletvekili Erdal Özcenk’in istifasıyla boşalan Divan Katipliği için, UBP Girne Milletvekili İzlem Gürçağ Altuğra aday gösterildi.

Kapalı zarfla yapılan oylama sonucunda İzlem Gürçağ Altuğra, aldığı 37 kabul oyuyla divan katibi olarak seçildi.

Gürçağ; 37 kabul, 2 ret, 1 çekimser oy aldı, genel kurul toplantısına 10 milletvekili katılmadı.

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, yerel seçimlerde şeffaf sandıkta oy vermek için çalışma başlatıldığını, bu kapsamda yerel seçimlerde seçim sandıklarının demokratik ülkelerdeki gibi şeffaf olacağını söyledi.

 

Birikim Özgür’den Eroğlu’na teşekkür

CTP-BG Lefkoşa Milletvekili Birikim Özgür, enerji konusunda gündem dışı konuşma yaptı. Özgür ilk olarak önceki gün akşam düzenlenen senfoni orkestrasından dolayı Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’na teşekkür ederek, Kıbrıslı Türk sanatçılara destek vermesinden dolayı kutladı.

Özgür, Kıbrıs’ta ve bölgesinde enerjinin önemli bir yer tuttuğunu; Türkiye’nin enerji sektörü ile geliştiğini, diplomatik girişimlerini geliştirdiğini, büyük gelişim sağladığını, ekonomisini enerjiyle büyütmeyi başardığını, açılımlar yaptığını ifade ederek, Türkiye’nin bölge barışına ve Kıbrıs sorunun çözümüne yönelik yapıcı tavrın da enerji ile bağlantılı olduğuna inanç belirtti.

Birikim Özgür, Türkiye’nin bu çerçevede bölge ülkeleriyle de ilişkilerini geliştirdiğini, ekonomisini geliştirdiğini ifade ederek, Güney Kıbrıs’ın da yakın zamanda derin ekonomik kriz yaşadığını, bu yüzden onların da daha yapıcı olduğunu; Türkiye ile ilişkilere daha fazla önem verdiklerini anlattı.

 

Tatar, hükümetin icraatlarını değerlendirdi

UBP Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar da, hükümetin icraatları ve son ekonomik gelişmeleri değerlendirdiği gündem dışı konuşmasında, ülkede kaç aydır “hükümet var mı yok mu” tartışması yapıldığını söyleyerek, “bu iş maskaralığa dönüştü” dedi. Bunun üzerine Başbakan Özkan Yorgancıoğlu Tatar’a “Meclis kürsüsünde olduğunu unutma” diye tepki gösterdi. Tatar da, hükümet içinde bir pazarlık olup olmadığını sorarak, hükümette pazarlık yapılıp yapılmadığını herkesin duyduğunu ancak bunları hükümetin duymaması durumunda “sağır” olunduğunu savundu.

 

Yorgancıoğlu: Tatar reyting için konuşuyor

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu Genel Kurul’da yaptığı konuşmada, UBP Milletvekili Ersin Tatar’ın “reyting” için konuşma yaptığını ifade ederek, “Ben hiç reyting için konuşma yapmadım” dedi.

Yorgancıoğlu, hükümette kalmak için çalışmadıklarını, halka hizmet için çalıştıklarını ifade ederek, hükümette kararlar üretildiğini, sorunları olduğunu inkar etmediklerini ancak CTP-BG’nin hükümette kalmak için taviz vermediğini söyledi.

 

Pilli’nin gündeminde çevre vardı

UBP Güzelyurt Milletvekili Ali Pilli de, çevre ile ilgili yaptığı gündem dışı konuşmasında, çevrenin ülke ve vatandaşlar için önemine dikkat çekti. Çevrenin kontrol altında tutulması gerektiğini, bunun gelecek için büyük önem taşıdığını belirten Pilli, ülkedeki çevre sorunlarına işaret etti, hava, toprak, su kirliliği yanında ses ve görsel kirliliklere dikkat çekti.

Pilli, çevrenin sağlığa da direk etkisi olduğunu, taş ocaklarının hem çevreye hem de insana zararları olduğunu, bu yüzden taş ocakları ile ilgili çağdaş kararlar alınması gerektiğini söyledi.

 

Saner: Karayollarında gerekli çalışma yapılmıyor

UBP Gazimağusa Milletvekili Ersan Saner de, ulaştırma konusuna değindiği konuşmasında, karayollarında trafik ile ilgili bazı çalışmalar yapıldığını ancak kendi dönemlerinden kalan bazı çalışmaların sürdürülmediğini, bunlardan birinin karayolları ağının güvenliği konusu olduğunu ifade ederek, karayollarında kör noktaların belirlenmesi amacıyla yapılması gereken çalışmaların da yapılmadığını savundu.

 

Kaşif: Sözümün arkasındayım

 

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ahmet Kaşif de, Saner’e trafik konusundaki görüşlerinden dolayı teşekkür ederek, trafik konusunda söylediği ve yaptığı her şeyin arkasında olduğunu vurguladı.

Kaşif, karayolları ile ilgili devam eden işler hakkında milletvekillerine bilgiler vererek, bütçe olanakları çerçevesinde tüm korkulukların yapımının süreceğini söyledi.

 

 

Serdaroğlu, Londra ziyaretini anlattı

DP Ulusal Güçler Girne Milletvekili Esat Ergün Serdaroğlu da Meclis heyetinin Londra ziyaretiyle ilgili konuşma yaptı. Serdaroğlu, ziyaretin çok olumlu geçtiğini ifade ederek, özellikle orada yaşayan vatandaşlarla görüşme olanağı bulduklarını, sorunlarını dinlediklerini belirtti ve 300 bin Kıbrıslı Türkün İngiltere’de yaşadığını kaydetti.

Serdaroğlu, bu yüzden orada bir lobi kurulması gerekliliği üzerinde durarak, orada yaşayan Kıbrıslı Türklerin birlikteliğinin sağlanması gerektiğini, askerlik yasası ile ilgili çalışmaları merakla beklediklerini, bu konuda Meclise görev düştüğünü söyledi.

 

Özcenk, sağlıktaki sorunlara değindi

UBP Gazimağusa Milletvekili Erdal Özcenk de, sağlıktaki sorunları gündeme taşıdı. Gazimağusa Devlet Hastanesi acil servisinde hekim ihtiyacı olduğunu, buraya 2 hekim alınsa sıkıntısının giderileceğine inanç belirtti. Sağlıkta elemana ihtiyaç olduğunu ancak yeni müşavirler müdürler atandığını, asgari ücret alan çalışanların işten çıkarıldığını savunan Özcenk, sağlıkta tasarruf olamayacağını, hasta ve çalışan memnuniyeti odaklı çalışma yapılması gerektiğini kaydetti.

 

Gülle, eleştirileri cevapladı

Sağlık Bakanı Ahmet Gülle de, kan tedariki konusunda ciddi sıkıntılar bulunduğunu, kampanyalar yapıldığında kan bulunduğunu ancak kan ihtiyacını karşılamanın her zaman kolay olmadığını bu yüzden bir veri bankası oluşturarak her ay ihtiyaç olan 1500-2000 ünite kan için çalışma yapacaklarını söyledi.

Gülle, kaliteli bir sağlık hizmeti verebilmek için sağlığın yenilenmesi gerektiğini ifade ederek, sağlığın sürekli teknoloji ile yenilendiğini, bu yüzden pahalı olduğunu, adımlarını da bu çerçevede sağlam atmaya çalıştıklarını ifade ederek, kanser konusunda da panik olunmaması gerektiğini, bu konuyu çok önemsediklerini vurguladı.

Gülle’nin konuşmasının ardından Genel Kurul çalışmalarını tamamladı. Genel Kurul 21 Nisan Pazartesi günü toplanacak.

Güncelleme Tarihi: 18 Nisan 2014, 04:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473