banner564

Deprem amaçlı

Rum Dışişleri ABD’nin deniz tabanına kablo döşediğini doğruladı

Deprem amaçlı
banner598

 ABD’nin, İngiltere ile istişare içerisinde Rum yönetiminin tek yanlı “Münhasır Ekonomik Bölge” ilan ettiği sulara deniz altı fiber optik kablo döşediği ve kabloların Ağrotur İngiliz Askeri Üssü’nde son bulduğuna ilişkin haber, Rum Dışişleri Bakanlığı tarafından doğrulandı. 

   Bakanlık, kurulmakta olan sistemin Rum yönetimince de “bölgesel depremselliği izlemek için” kullanılacağını kaydetti.
   Fileleftheros “Yasa’nın Üzerinde… Dışişleri bakanlığı ABD’nin Kablo Döşemesi Konusunda Prosedürlere Uyulup Uyulmadığı Sorusuna Cevap Vermiyor… İsrail Amerikan Talebini Reddetti, Sonra Kıbrıs MEB’inde Planlama Yapıldı ” başlıklı haberinde, Dışişleri Bakanlığı’nın, gazetenin pazar günkü sayısında yer alan haberi doğrulayan açıklamasına yer verdi.
  Habere göre açıklamada, kablo döşeme işleminin, Güney Kıbrıs ile ABD arasında yapılan ve Rum Bakanlar Kurulu tarafından onaylanan Stratejik İşbirliği Antlaşması çerçevesinde gerçekleştiği kaydedildi.
   ABD ile yapılan stratejik işbirliği antlaşmasının “güvenlik ve özellikle terörle mücadele, uluslararası silahsızlanma ve kitle imha silahlarının dolaşımının engellenmesini öngören düzenlemelerin güçlendirilmesini” öngördüğü belirtildi.
    Açıklamada, ilgili antlaşmanın bir sismik-hidroakustik sistemle ilgili olduğu ve Nükleer Denemelerin Kapsamlı Yasaklanması Antlaşması Örgütü (Comprehensive Nuclear Test Ban Treaty Organisation – CTBTO) olanaklarının güçlendirilmesi çabaları çerçevesinde kullanılacağı kaydedildi.
  Bakanlık, bu sistemden Rum yönetiminin de veri alacağını, verileri bölgenin depremselliğini izlemek maksadıyla kullanacağını, CTBTO’ya Güney Kıbrıs’ın da taraf olduğunu belirtti. Bakanlık açıklamasında, “gerek egemenlik haklarını korumak gerek deniz hukuku ve uluslararası hukuk teamüllerinden kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirmek için gerekli bütün prosedürler uygulandı ve önlemler alındı” denildi.

Güncelleme Tarihi: 23 Ağustos 2017, 11:07
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473