banner564

Devamı gelmeli

GSM ücretlerinde ‘şimdilik sadece ara bağlantı ücretleri’ indirildi

Devamı gelmeli
banner598
Remzi SAMAR

   Kuzey Kıbrıs’ta faaliyet gösteren 2 GSM şirketi, yüzde 10’luk genel zam sonrasında, ara bağlantı ücretlerinde yüzde 30 oranında indirim kararı aldı. Kararın alınmasında Diyalog’un günlerce devam eden manşetleri ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy’un girişimleri etkili oldu.
   Kararın etkisini yeni faturaların alınması sonrasında göreceklerini belirten GSM kullanıcıları ise “bu adımın devamı gelmeli ve genel görüşmeler de ucuzlamalı” dedi.
  Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy, GSM operatörlerinin lokal görüşmelerdeki ara bağlantı ücretlerinde yaklaşık yüzde 30 indirime gidildiğini, böylece cep telefonlarında mobil şebekeler arası konuşma ücretlerinin de bu oranda ucuzlayacağını açıkladı.  
Taçoy’un 1 Ocak’tan itibaren uygulamaya girecek indirim uyarınca faturalı hatlarda karşı operatörle konuşma ücretlerinin dakikası 59 kuruştan 42 kuruşa; ön ödemeli (kontürlü) telefonlarda ise bu tutarın 84 kuruştan 59 kuruşa indirildiğini ifade etti. 

Tanpınar: Politikalar da gözden geçirilmeli
Diyalog’a açıklama yapan Telsim Genel Müdür Yardımcısı Fevzi Tanpınar, yeni yılda GSM operatörlerinin ücretlendirme konusunda indime gideceğini doğruladı. Tanpınar, Kuzey Kıbrıs’ta telefon faturalarından büyük bir yükün kalkması için GSM hizmetlerindeki politikaların ciddi anlamda gözden geçirilmesi gerektiğini kaydetti.

“Tüketiciye ciddi oranda yansıyacak”
Bu uygulamayla birlikte tüketiciye ciddi bir indirim söz konusu olabileceğini belirten Tanpınar, “Ulaştırma Bakanlığı’nın açıkladığı yeni azami ücret tarifesinde yüzde 30’luk bir indirim standart tarifeler için söz konusu olacak. Yani bir abone bir GSM operatöründen diğer bir GSM operatörüne ve ya sabit operatöre yaptığı aramalarda bakanlığın belirlediği oranlarda düşüş olacak.” 

KKTCELL: Mutluluk duyarız
Diyalog’a açıklama yapan KKTCELL yetkilileri de şunları kaydetti: “Kuzey Kıbrıs Turkcell, ülkemizde sektöre girdiği 3 Ağustos 1999 yılından bugüne 15’inci yılına ulaşırken her zaman olduğu gibi hukuk ve yasalar çerçevesinde yapılan her türlü indirim ve avantajı desteklemekten mutluluk duymaktadır.
Kuzey Kıbrıs Turkcell’in müşterilerine avantajlı fiyatlar sunan tüm paket tarifelerindeki birim fiyatları yeni belirlenen söz konusu tavan fiyatların da altındadır. Bakanlığımızın en son belirlediği tarife tavan fiyatı faturalı hatlar için 42 kuruş, faturasız hatlar için de 59 kuruş olarak açıklanmıştır.
Kuzey Kıbrıs Turkcell’in mevcut faturalı ‘Her Yöne’ paketleri ile karşı operatör dâhil yurtiçi her yönü 16 kuruş ile 31 kuruş arasında aramak mümkündür. Kuzey Kıbrıs Turkcell’in ayrıca farklı kitlelerin ihtiyaçlarına yönelik tarifeleri de bakanlığımızın belirlediği söz konusu tavan fiyatların altındadır.”
 
Vatandaş devamı gelmeli diyor
Öte yandan dün Bakan Taçoy’un, GSM konuşma ücretlerinin düşeceği yönündeki açıklaması vatandaşları da heyecanlandırdı. Kararın etkisini yeni faturaların alınması sonrasında göreceklerini belirten vatandaşlar, “bu adımın devamı gelmeli ve genel görüşmeler de ucuzlamalı” dedi. Diyalog’a konuşan vatandaşların görüşleri şu şekilde oldu:


Büşra Kuru
“Bu ülkede konuşma ücretleri çok yüksek. Burada öğrenci olduğumuz için yüksek miktarda ücret ödemek zorunda kalıyoruz. Türkiye’ye bir ayda maksimum 20 lira öderken burada iki katını bazen de daha fazla ödemek durumunda kalıyoruz. Ailemizi bile zor arıyoruz. Onlar aramasa ben arayamıyorum. En azından Türkiye’deki fiyatlarla eşitlenirse biraz rahat ederiz.” 

Ömer Faruk Yıldırım
“Fatura miktarını her ay sınırlıyorum. Ama sınırlamama rağmen fatura iki katı geliyor. Bu ücretleri nereden ve nasıl kestiklerini aklım almıyor. İndirim yapılırsa en azından artık doğru düzgün konuşacağız. İnternet sayesinde bazı uygulamalarla faturamızı düşürmeye çalışıyoruz. Ama herkes interneti olan telefon kullanmıyor. O yüzden de bunu düşünerek bir çare bulmalarını bekliyoruz.”

Sedat Sönmezsoy
“4 yıldır Kuzey Kıbrıs’ta yaşıyorum. Telefon konuşma ücretlerine verdiğim parayla herhalde şimdiye bir araba alırdım. Her ay en az 250-300 TL fatura ödüyorum. Vergilerin yüksek olmasından dolayı kaynaklandığı söyleniyor. Bu nedenle mi yüksek ücretler onu bilmiyoruz ama biz ödediğimiz miktara bakarız. Bu çağda artık bu faturalar çok yüksek  geliyor.”


Cemal Kurt 
“Sadece kendi faturamı ödemiyorum. Hanım ve çocukların derken ayda 500 TL telefon faturası ödemek zorunda kalıyorum. Buna acil bir çözüm bulmaları lazım. Artık vergileri mi düşürürler konuşma ücretlerini mi düşürürler bilemiyorum. Ülkeye başka GSM şirketlerinin gelmesine de izin verirlerse belki biraz daha düşer diye umut ediyoruz.”

Güncelleme Tarihi: 30 Aralık 2014, 10:46
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474