banner564

“Yönetim bizde olacak”

Türkiye'den gelecek suyun kullanımını düzenleyecek olan yasal düzenlemenin devam ettiğini belirten Bakan Dinçyürek, kesin konuştu:

“Yönetim bizde olacak”
banner598
Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hakan Dinçyürek, Türkiye'den gelecek suyun kullanımını düzenleyecek olan “Su Yönetimi Yasası”nın hazırlanmakta olduğunu belirterek, “Suyu elbette biz yöneteceğiz” ifadesini kullandı.  Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre Dinçyürek, BRT’de yayınlanan bir programa katılarak, “Türkiye'den KKTC’ye Su Temin Projesi” konusunda gelinen son aşama hakkında bilgi verdi.

“Üç kısımda ele alınıyor”
Dinçyürek, asrın projesi olarak adlandırılan su temin projesinin doğa şartlarına bağlı olarak yürütülebildiğini belirterek, projeyi üç kısımda ele aldıklarını vurguladı.
Su Temin Projesi’ni Türkiye’deki kara bölümü, KKTC’deki kara bölümü ve arada kalan deniz geçişini kapsayan bölüm olarak üçe ayırdıklarını anlatan Dinçyürek, Türkiye’de yapılan baraj çalışmaları ve denize kadar olan bağlantılar, kara yapılarıyla ilgili çalışmaların tamamlandığını kaydetti. 
Dinçyürek, “KKTC bacağında bizim yapmamız gereken DSİ ile birlikte yapılan çalışmalar var. Bunlardan bina kısımları, arıtma ve pompa istasyonları, ana depolar, kara yapılarının yüzde 90’ı nerdeyse tamamlandı. Hatta birçoğu tamamen tamamlandı. Tüm bu çalışmalar projenin geldiği noktayı belirtmek açısından önemli bir göstergedir” ifadesine yer verdi. 


Kesin tarih vermedi
Projenin tamamlanacağı zamana ilişkin ise Dinçyürek, “Projenin tamamlanması hava koşullarıyla birebir bağlantılıdır. Bu yüzden bitiş için net bir tarih verilemiyor. Çalışmalar sadece kara üzerinden yapılsa bitiş için bir tarih verilebilir ama denizde çok zor koşullarda ciddi çalışmalar yapılıyor” ifadesini kullandı. 

“Su Yönetimi Yasası hazırlıyoruz”
Suyun yönetimi konusuna da değinen Dinçyürek, “Tabii ki suyu biz yöneteceğiz. Suyun yönetimi ile ilgili bir yasa çalışması yapıyoruz. Su Yönetimi Yasası olarak suyun yönetimi ile ilgili bir üst kurul oluşturulacak. Nasıl enerjide birçok ülkede ve Türkiye’de olduğu gibi, enerjinin yönetimini bir üst kurul denetliyorsa; bizde de aynı şekilde bir denetleme olacaktır” ifadesine yer verdi. 
Hedeflerinin hızlı ve kararlı hareket etmek olduğunu belirten Dinçyürek, suyun çok önemli olduğunu, projenin ötelenebilecek bir proje olmadığını kaydetti.

“Belediyeler ile görüşeceğiz”
 Kendisinden önce Belediyeler Birliği ile çeşitli kademelerde toplantılar yapıldığını ve bu toplantı tutanaklarını okuduğunu belirten Dinçyürek, toplantıların yeniden düzenleneceğini ifade etti. 
Suyun işletmesine yönelik açıklamalar yapan Dinçyürek, “Suyun geldikten sonraki adımları vardır. Bir yönetimi vardır. Siz karar veririsiniz, siz denetlersiniz. Birde bunun hizmeti sunanı vardır. Yönetim başka işletme başkadır. Nasıl işletileceği konusunda hükümet içerisinde net bir duruşun belirlenmesi lazım. Bununla ilgili tartışmalar devam ediyor. Netleşmemiş konular hakkında spekülatif konuşmaya gerek yoktur. Tabi ki bizler bu noktada sorumluluk sahibiyiz ve sorumluluğumuzun bilincindeyiz. En etkin şekilde yapılması gerekenleri yapacağız” ifadesini kullandı. 

Güncelleme Tarihi: 05 Kasım 2014, 09:23
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473