banner564

Eğitime yeni ayar

Liselerde bir üst sınıfa geçme kriteri olan 5.00 karne ortalaması, 5.50’ye yükseltildi

Eğitime yeni ayar
banner598
Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı, “Sınıf Geçme Sınav Tüzüğü’ndeki” yeni düzenlemeler konusunda açıklama yaptı.
Açıklamada, tüzükteki yeni düzenlemeler özetlenirken, öğrencilere sınavsız geçiş hakkı verildiği yönündeki eleştirilerin tamamen mesnetsiz olduğu; yeni düzenlemelere göre durumun bunun tam tersi olduğu belirtildi.
Bakanlık açıklamasına göre, 9’uncu sınıflarda notlara bakılmaksızın, öğrencilerin sorumlu olarak bir üst sınıfa geçirilmesi kaldırılırken, liselerdeki tüm sınıflara (9, 10, 11 ve 12.) sınıf geçmeyi belirleyici kriterler getirildi.
Bir önceki tüzüğe göre liselerde bir üst sınıfa geçme kriteri olan 5.00 karne ortalaması 5.50’ye yükseltildi.
6. ve 7. sınıflardaki bütünleme sınavlarının kaldırıldığı da bildirilen açıklamada, gerekçe olarak, öğrencilerin kendi yaş gruplarındakilerle beraber okuması esası gösterildi.
Meslek liselerinde eğitime devam etme anlamlı kriterlere bağlanarak güçlendirilirken, meslek liseleri için gerçekten meslek edinmek isteyenlerin okulları olma yolunda nitelikli bir adım atıldı. Yeni düzenlemeye göre, öğrencilerin meslek liselerinde öğrenimlerine devam edebilmeleri okudukları meslek alanlarında başarılı olmalarını gerekli kılıyor.
Her şeye rağmen zorunlu eğitim yaşını tamamlamış ancak örgün eğitim içerisinde kalamayan öğrencilere yönelik “Çıraklık Eğitim Merkezlerine” gidebilmelerinin önü açıldı.
Beklenen başarıyı gösteremeyen ortaokul öğrencileri için öğretim yılı içerisinde “destek programı” açılması ve bu durumdaki öğrencilerin bu programa katılmalarının zorunlu tutulması sağlandı.

6 ve 7. sınıflarda bütünlemeler kaldırıldı
6. ve 7. sınıflarda öğrencilerin kendi yaş grupları ile okuma esası getirildi. Bu esas 6. ve 7. sınıflarda “bütünleme sınavı” ihtiyacını ortadan kaldırdı. 15 yaşına (zorunlu eğitim çağına) kadar tüm öğrencilerin kendi yaş gruplarıyla beraber okumaları, sınav notuna esaslı bir değerlendirme yerine beceri odaklı bir değerlendirmenin hakim kılınmasının en temel adımı atıldı.

“Sendikaların görüşleri alındı”
Açıklamada, tüzüğün ortaya çıkış aşamalarına da yer verilerek, KTOEÖS ile KTÖS’ ün 4 temsilcisinin yer aldığı “Teknik Kurul’un” toplandığı, yapılan çalışma ve ilgili sendikaların görüşleri sonucunda Sınıf Geçme Sınav Tüzüğü’nün oy birliğiyle onaylandığı kaydedildi.
Sınıf Geçme Sınav Tüzüğü’nün Merkezi Mevzuat Dairesi ve Başsavcılık’tan uygun görüş geldikten sonra Bakanlar Kurulu’nun da onayıyla Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiği ifade edildi.

Güncelleme Tarihi: 15 Haziran 2016, 09:43
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474