banner564

Eide: Süreç hızlanacak

Eide’nin 7 Nisan’da müzakerelerle ilgili resmi açıklama yapması bekleniyor

Eide: Süreç hızlanacak
banner598
   Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin, Kıbrıs sorununun çözümünü amaçlayan müzakerelerinin mayıs ayında yeniden başlayacağını bizzat duyurmak için 7 Nisan’da resmi açıklama yapacağı bildirildi.
   Fileleftheros gazetesi, “Eide Müzakereleri Kilitliyor ...Yeniden Başlamayı Duyurmak İçin Geliyor” başlıklı haberinde, Navtex’in sona ereceği 6 Nisan’da adaya gelecek olan Eide’nin, büyük olasılıkla müzakerelerin yeniden başlayacağını bizzat duyuracağını iddia etti.
   Gazete, Eide’nin Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le yapacağı görüşmelerin ardından, büyük olasılıkla 7 Nisan’da, müzakerelerin yeniden başlayacağını açıklamasının beklendiğini yazdı.
   Çözüm müzakerelerinin Mayıs’ın ilk yarısında başlamasının hedeflendiğini vurgulayan gazete, BM’nin hedefinin müzakerelerin en kısa sürede, hatta bu yılın sonuna kadar tamamlanması olduğunu da öne sürdü.

Partilerin yorumları

   Öte yandan Rum siyasi partileri son gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundular.
   Gazetenin haberine göre, AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, partisinin özlü müzakerelere dönülmesinden ve müzakerelerin Hristofyas-Talat uzlaşı noktalarından başlamasından yana olduğunu belirterek, Anastasiadis’in “Türk tehditlerine boyun eğmemesi gerektiğini” dile getirdi.
   DİSİ Başkanı Averof Neofitu ise müzakerelerin başlaması için koşulların oluşmakta olduğunu ve Anastasiadis’i destekleyeceklerini vurguladı.
   EDEK Başkanı Marinos Sizopulos, “ölü bir sürecin başlamasının göstermelik bir şov olduğunu ve müzakerelerin başlaması için ön koşulunun Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Türkiye tarafından tanınması olması gerektiğini” iddia ederken Rum Ekologlar ve Çevreciler Hareketi ise, Güney Kıbrıs’ın sözde MEB’indeki faaliyetlerin durdurulmasının geri adım olduğu yorumunda bulundu.
   Rum Vatandaşlar İttifakı ise, Türkiye’nin “yasadışı eylemleriyle Güney Kıbrıs’ın yasal uygulamalarının denk tutulduğu” iddiasında bulundu.

Güncelleme Tarihi: 02 Nisan 2015, 10:02
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473