banner564

Ekonomi darboğazda

Atun, ülkede çek yasaklılarının sayısının ve tahsili geciken alacaklarda ciddi bir artış olduğunu belirtti

Ekonomi darboğazda
banner598

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu saat 10.45’te Meclis Başkanı Teberrüken Uluçay başkanlığında toplandı. Genel Kurul’da dün milletvekilleri güncel konuşmalar yaptı.
Genel Kurul’da ilk  sözü UBP Milletvekili Sunat Atun aldı. 
Atun “Son ekonomik gelişmeler” konusunda yaptığı güncel konuşmasında, dönem dönem ülke ekonomisini ve hükümetin ekonomik icraatlarını tahlil etmeye çalıştıklarını belirterek, son zamanlarda odak noktasının kamu maliyesi olduğunu kaydetti.
Kamu maliyesinin sürdürülebilir olmasının önemine işaret eden Atun, ülkede çek yasaklılarının sayısının artmaya başladığını, tahsili geciken alacaklarda ciddi bir artış olduğunu kaydetti. 
Sadece kamu maliyesinin değil, özel sektörün de çok ciddi sıkıntılara girdiğine işaret eden Atun, döviz artışıyla bu sürecin bozulma sürecinin çok daha yüksek olduğunu kaydetti. 
Atun, protokolün bugüne kadar imzalanmamasını eleştirerek, “inşallah protokol Mayıs ayında gelir ve imzalanır” dedi. 

Erhürman: Süreyi parayı veren belirler
Başbakan Tufan Erhürman da eleştirilere cevaben yaptığı konuşmada, kendisinin söylediğinin, Nisan ayından sonra sorun kalmayacak diye bir şey olmadığını belirterek, kendisinin söylediğinin vergi dönemi olması nedeniyle Nisan- Mayıs ayında Maliyenin gelirlerinde bir artış yaşanacağı olduğunu aktardı. 
Protokolün 1 yıllık olması konusunda ise Başbakan Erhürman, eğer mecliste oturan herhangi biri TC-KKTC ilişkilerinde ne olup bittiğini biliyorsa, protokolün kaç yıllık olacağına parayı aktaran taraf olan TC’nin karar verebileceğini, kendisinin talebi, ısrarı ve ikna gücü sayesinde çıkmış bir şey olmadığını da bilmesi gerektiğini kaydetti. 
Merkez Bankasının avans kullandırmasının, Merkez Bankasının Başkanının iradesiyle olan bir şey olduğuna dikkat çeken Başbakan Tufan Erhürman, avans alınması konusunda yasaların ihlal edildiği iddiasının, Merkez Bankası’nın Başkanı ve yönetimin yasaları ihlal ettiği anlamına geldiğine işaret etti.
Erhürman, “Merkez Bankası, bağımsız özerk bir kurumdur ve kendi yasalarıyla çalışır” dedi.  


Arıklı: Vakıflar ve Din işleri üvey evlat
YDP Genel Başkanı Erhan Arıklı “Vakıflar” konusunda yaptığı güncel konuşmada, ekonomik protokol konusuna değinerek, Başbakan Tufan Erhürman’ın protokolün Mayıs ayında imzalanacağı sözünün kendisinin olmadığını, TC’nin söylemi olduğunu belirttiğine işaret ederek, Başbakanın bunu kendilerine daha önceden söylemiş olması gerektiğini kaydetti. 
Vakıfların geçmişine değinen Arıklı, İngiliz sömürgesi döneminden bu yana, Kıbrıs Türklerinin Vakıflarını geri alabilmek için azami bir mücadele verdiğini anlattı. 
Din İşleri’nin geçmişte,  Kıbrıslı Türklerin temsilcisi olarak görüldüğünü, ancak şimdi Vakıflar İdaresi’nin üvey evlat, Din İşleri’nin de üvey evladın evladı  muamelesi gördüğünü savundu.
Menkul ve gayrı menkullerin gelirlerinin Din İşlerine aktarılmadığını, yeterli bütçe olmadığı için ise camilerin bakımsız kaldıklarını anlatan Arıklı, dini amaçlar için vakfedilmiş bazı araziler konusunda usulsüzlükler, yolsuzlukların yapıldığını da ileri sürdü. 
Din İşleri Dairesi’nin çok büyük sıkıntıları olduğunu, imam sıkıntısı için Din İşleri Dairesi’ne bir türlü kadro verilmediğini ifade eden Arıklı, dini amaçlar için vakfedilen makul ve gayrı makullerden gelen gelirlerin Din İşleri için kullanılması gerektiğini kaydetti. 


Altuğra: Çağın vebası uyuşturucu 
UBP Milletvekili İzlem Gürçağ Altuğra ise, “Çağın Vebası Uyuşturucu” konusunda yaptığı güncel konuşmada, maalesef ülkede uyuşturucunun her türünün görülmeye başladığını kaydetti. 
Kişilerin hiçbir zaman bağımlı olabileceklerini düşünmeden uyuşturucu kullanmaya başladıklarını belirten Altuğra, anne babaları iyi bir gözlemci olmaları konusunda uyardı. 
Uyuşturucu kullanımının, fiziksel gelişim, motivasyon ve öğrenme bozukluğuna etki ettiğini anlatan Altuğra, uyuşturucu kullanımının erken fark edilerek gerekli önlemlerin alınmasının önemine işaret etti.
Milli Eğitim Ve Kültür Bakanı Cemal Özyiğit de Altuğra’ya cevaben yaptığı konuşmada, ülkenin kanayan yarası uyuşturucunun bir şekilde kitlelere ulaştığını, belki daha etkin denetleme  mekanizmalarıyla bir takım tedbirler alınabileceğini söyledi. 
Sağlık Bakanı Filiz Besim de, bağımlılık konusunun tüm dünyanın olduğu gibi, ülkenin de sorunu olduğunu ifade ederek, bakanlık olarak bu konuda çok yürekten çalıştıklarını, Barış ve Ruh Hastanesi içinde bir madde bağımlılığı polikliniği oluşturduklarını anlattı. 

Berova, özel eğitimdeki sorunları hatırlattı
UBP Milletvekili Özdemir Berova da “Özel eğitim ve sorunları” konusunda güncel konuşma yaptı.
Bu eğitim yılının tamamlanmak üzere olduğunu anımsatan Berova, “Sayın Bakan önümüzdeki dönemde özel eğitimde ve okul öncesinde tam güne geçileceği taahhüdünü verdi. Tam güne geçilecekse eğitimin organizasyonu yapıldı mı?” diye sordu.
Kamudaki özel eğitim merkezlerinde 227 öğrencinin eğitim aldığını söyleyen Berova, KKTC genelindeki ilkokullarda 26 kaynak sınıf olduğu, bu sınıflarda 400 öğrencinin öğrenim gördüğü bilgisini paylaştı.
“Eğitimde gayle çekmek eğitimde ilerleme için bir adımdır” ifadelerini kullanan Berova, protokolün henüz imzalanmamasını da eleştirdi.
Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Özyiğit, Berova’yı yanıtında, “Maalesef bu ülkedeki hantal bürokrasinin, kamu reformunun geçmesinin sıkıntısını yaşıyoruz” dedi.

Sucuoğlu: İnsanlar zor durumda
UBP Milletvekili Faiz Sucuoğlu, bir yılda elektrik, süt ürünleri, damacana su, tüp gaz, özel üniversite gibi alanlara gelen zamlara işaret ederek, ekonomik ve diğer sivil toplum örgütü açıklamalarından bazı kesitleri okuyarak “İnsanlar zor durumda” dedi.
Yükseköğretimde 72 bin öğrenci olduğunu kaydeden Sucuoğlu, “18 bin öğrenci öğrenimini dondurdu. Yüksek öğrenim kan kaybediyor” şeklinde konuştu.
Arazi kiralaması konusunda da konuşan Sucuoğlu, hükümet ortaklarının bu konudaki açıklamalarına işaret ederek, “Konsantrasyon ve enerji bu konulara harcanıyor. Ekonomiye, eğitime, turizme ve diğer sektörlere değil…” dedi.


Hasipoğlu: Kıbrıs konusu sahaya kayıyor
UBP milletvekili Oğuzhan Hasipoğlu, da konuşmasında, “Önemli bir eşikteyiz. Kıbrıs konusu masadan sahaya kayıyor” diyerek, Fatih Gemisi’nin denizlerdeki sondaj çalışmalarına işret etti.
Rum bakan ve diplomatların kapı kapı gezerek, bu konuyla ilgili dünya ülkelerinden medet umduğunu belirten Hasipoğlu, geminin kaptan ve mürettebatına yönelik tutuklama emri talep edildiğini söyledi.
Hasipoğlu, “Rum tarafı hem uzlaşmaz, hem de saldırgan bir tavır içinde. Hakça bir paylaşım için masaya oturacaklar. İster Amerika’ya ister Avrupa Birliği’ne gitsinler. Siyaseten de hukuken de haklıyız. Uluslararası hukukun dışında da değiliz” dedi.
Fatih’in sefere çıkması ve bildirimde bulunmasını  “geriye dönülemez bir süreç” olarak nitelendiren Hasipoğlu, “Rum tarafı, Türkiye’nin ve KKTC’nin mavi vatandaki haklarını gasp edemeyecek” dedi.

Oğuz: Ürün sezonu ne zaman açılacak?
UBP milletvekili Dursun Oğuz Genel Kurul’da söz aldı.
Oğuz, “Ürün sezonu ne zaman açılacak? Fiyat ne zaman belli olacak? Depolama nerde, nasıl olacak belli değil. Toprak Ürünü Kurumu bu ürünün ne kadarını alacak belli değil” dedi.
Her şeyde olunduğu gibi bu konuda da geç kalındığını belirten Oğuz, zamana oynandığını da savundu.
Oğuz, Bakan Şahali’nin akaryakıt desteğinin hasada girmeden verileceği yönünde bir açıklaması olduğunu belirterek, “Bunun da mı zamanı belli değil” şeklinde konuştu.
Topun her zaman Maliye Bakanına atıldığını belirten Oğuz, “Siz söylediklerinizi yapamıyorsanız bunun sorumlusu kim?” diye sordu. 
Doğrudan Gelir Desteği konusunda bir açıklama yapılmadığını da söyleyen Oğuz, üreticinin hala geçtiğimiz sezondan alacağı olduğunu kaydetti. 

Topal: Okullara büyük görev düşüyor 
HP Milletvekili Hasan Topal, “Okul Sağlığının Önemi” konusunda konuşma yaptı. 
Topal, sağlıklı insan gücünün sağlıklı bireylerin yetişmesiyle mümkün olduğunu, okulların da bu noktada büyük öneme sahip olduğunu söyledi. 
Cep telefonu bağımlılığı, uyuşturucu ve alkol sorunu gibi kötü alışkanlıklar noktasında okullara büyük görevler düştüğünü söyleyen Topal, sağlıklı alışkanlıkların ve davranışların geliştirilmesine okulların katkısının büyük olduğunu ifade etti. 
Topal, okullarda koruyucu hekimlik çalışmaları konusuna değinerek, hastalığın oluşmadan önlenmesi gerektiğini belirtti. 
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nun dünkü oturumu güncel konuşmaların tamamlanmasının ardından sona erdi. 
Meclisin bir sonraki oturumu 13 Mayıs Pazartesi günü saat 10.00’da yapılacak. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474