banner564

Emekliler taleplerini açıkladı

Mustafa Tolga, hükümetten; sağlık, ekonomi ve elektrik alanlarında yaşanan sorunlara ivedi çözüm üretmesini istedi

Emekliler taleplerini açıkladı
banner598

Emir ERTORUN     
Emekli Dernekleri Koordinasyon Konseyi’nin, 28 Haziran-4 Temmuz tarihleri arasında yer alacak Emekliler Günü ve Emekliler Haftası etkinlik programı dün düzenlenen basın toplantısıyla başladı. 
Emekli Dernekleri Koordinasyon Konseyi Başkanı Mustafa Tolga, basın toplantısında okuduğu ortak basın açıklamasında, Ulu Önder Atatürk’ün Askerlikten Emekliye ayrıldığı gün olan 30 Haziran 1927 tarihinin “Emekliler Günü” ve devamı da “Emekliler Haftası” olarak kutlandığını kaydetti. 
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde de bugün ve devamı olan hafta içinde çeşitli etkinliklerle kutlama yapıldığını ifade eden Tolga, etkinlik programını paylaştı. 
Tolga, “ekonomide bugünkü sorunların kökeninin Türkiye Cumhuriyeti olsa da dar gelirliden yana hiçbir adım atılmamış olmasında hem bu hükümetin hem de ondan öncekilerin sorumluluğu olduğunu” kaydetti. 


Döviz taksitleri makul noktada dondurulmalı
Özellikle döviz bazında borçlananların dövizle olan taksitlerin makul bir noktada dondurulmamasının önemli bir eksiklik olduğunu ifade eden Tolga, şöyle devam etti:
“4 yıl önce borçlanırken sterlin 3 bin 500 TL iken bugün bu rakam 7 bin 300 TL olmuştur. O gün maaşından elinde 5 bin 500 TL kalan bir aile bugün 2 bin 800 TL ile geçinmek durumundadır. Aradan iki yıl geçmesine rağmen hala herkes döviz ile uğraşmaktadır. Kişiler feryat etmekte insanımız dövizden nasıl kurtulacağını düşünmektedir. Gazeteler yedi yılda 21 bin kişinin çek yasağına girdiğini yazmaktadır. İktidar bu sorunlarla ilgilenmeli ve çözüm aramalıdır.”

Emekliler ilaç sıkıntısı çekiyor
Tolga, sağlık konusunun da ele alınıp çözüm üretilmesi gerektiğini ifade ederek, uzun süre ilaçsız kalan KKTC’nin şimdi bir miktar ilaca kavuştuğunu ancak bunun da kesin çözüm olmadığını ifade ederek, şu ifadeleri kullandı:
“Yıllardır tekrarlıyoruz Emeklinin çoğu 70’li 80’li yaşlardadır. Bu insanların doktora ve ilaca ulaşması kolaylaştırılmalıdır. Yine Hastanelerde Randevu sistemine rağmen Doktor için gittiğimizde yeniden numara almamız ve oradaki sayıya göre bazen bir saate yakın beklememiz kabul edilemez. Acile başvuranların çokluğundan oranın tıkanması veya orada çalışanların, hakarete uğraması bazen de saldırıya uğraması hoş değildir.Bizler normal bir yaşamda son yıllarımızı yaşarken artık özellikle Eko, Efor, Ultrason, Tomografi, Emar v.b. hizmetlerde uzun beklemelere tahammül edemeyiz. Bazı arkadaşlarımızı bu yüzden kaybettiğimizi biliyoruz. Artık kader deyip geçmek istemiyoruz.”

“Et fiyatları kontrolsüz”
Mustafa Tolga, piyasanın hem sağlık hem de fiyatlar yönünden sıkı denetim altında tutulması gerektiğini, ne yazık ki ayni malın farklı marketlerde farklı fiyatlarla müşteriye sunulduğunu, özellikle et fiyatlarının tamamen kontrolsüz durumda olduğunu belirtti. 
Tolga, devlet ve Yerel yönetimlerin halka dönük hizmetlerindeki ortak konulara da müdahale edebilmesi gerektiğini ifade etti.

Maraş konusuna destek
Mustafa Tolga, gazetelerden Kapalı Maraş bölgesinde emlak envanter çalışmalarına başlanacağının duyurulduğunu da belirterek, “Emekli Dernekleri Koordinasyon Konseyi olarak geç kalındığına inandığımız bu çalışmanın yapılmasını desteklediğimizi belirtiriz” dedi. 
Tolga, diğer adıyla “Varoşa” diye de bilinen açık ve kapalı Maraş Bölgesinin Vakıf arazisi olduğunu, söz konusu emlağın, Mazbut vakıf olan Lala Mustafa Paşa Vakıfına, bir kısmının da Mülhak olan Abdullah Paşa “Mülhak’a” Vakfına ait olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:
“Maraş arazileri 1571-1878 tarihleri arasında Osmanlı toprağı olup yukarda adı verilen vakıflara aittir. Ancak, yapılan araştırmalara göre 1878 den sonra İngiliz Sömürge Döneminde özellikle 1914-1933 yılları arasında takriben, Rumlara 4350 dönüm, Kıbrıs Cumhuriyetine 139 dönüm, İngiliz Mezarlık yeri olarak verilen 3 dönüm ve Mağusa Rum Belediyesine 4566 dönüm ayrıca Türklere ait 72 dönüm Vakıf emlak gelişigüzel İngiliz Sömürge İdaresi tarafından taksim edilmiştir.
Bu nedenle Açık Maraş bölgesine sahip çıkıldığı gibi Kapalı Maraş bölgesi içinde Envanter Çalışması yapılması memnun edici olumlu bir gelişmedir.” 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474