banner564

Erenköy’den mesaj verdi

Cumhurbaşkanı Akıncı, “Kıbrıs Türk halkı kendi güvenliğini Türkiye’nin sağlamasından başka bir seçenek görmüyor” dedi

Erenköy’den mesaj verdi
banner598
İbrahim DİRAN
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı Erenköy Direnişi’nin 52’nci yıldönümü ve direnişte şehit düşenler için düzenlenen törende yaptığı konuşmada, bu topraklarda Kıbrıs Türk halkının özgür ve eşit yaşamasının altyapısını oluşturmada Erenköy Direnişi’nin önemli rol oynadığını vurguladı.
Tüm şehitlere rahmet dileyen ve gazileri yad eden Akıncı, şehit ve gazilerin sayesinde geleceğe umutla bakılabildiğini söyledi.
Erenköy’de çok ciddi bir direniş örneği gösterildiğini kaydeden Akıncı, Türkiye’nin yardımı gelmiş olmasaydı çok daha kötü sonuçların yaşanabileceğini söyledi.
“Yaşananlardan dersler çıkarıp geleceği kurmak, en önemli ödevimizdir. Geçmişin tekrarlanmamasının ön önemli noktası, geçmişte yaşananlardan dersler çıkarmaktır. Eğer dersler çıkarmazsak aynı şeyler tekerrür edebilir” diyen Akıncı, olası çözümde asgaride üç unsuru sağlama almak gerektiğini vurguladı.
Sağlama alınması gereken unsurların birincisinin siyasal eşitlik olduğunu belirten Akıncı, ikincisinin özgürlük olduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı Akıncı, üçüncüsünün ise güvenlik olduğunu, insanların bir daha tehdit altında olmayacağı bir düzenleme istediğini, bunun da geçmişten çıkarılan bir ders olduğunu ifade etti.
“Kıbrıs Türk halkı kendi güvenliğini Türkiye’nin sağlamasından başka bir seçenek görmüyor” diyen Akıncı, Kıbrıs Türkü’nün olası bir çözümde kendi polisi, meclis, hükümeti, sahil güvenliğinin de olacağının altını çizdi.
“Bunun yanında sayıca az olan toplum olarak Türkiye’nin garantisinin devamını da elbette istiyoruz” diyen Akıncı, bunun Kıbrıs Türk halkının isteği olduğunu söyledi.


Arıkan: Türkiye’nin garantörlüğü sulandırılmamalıdır
Erenköy Mücahitler Cemiyeti Başkanı Mustafa Arıkan, ise Erenköy direnişini anlattığı konuşmasında, “Vatanımız tehlikeye düşerse aynı ruh ve heyecanla bugün de göreve hazırız” dedi.
Çözüm müzakerelerin desteklediklerini ancak “eski kötü günleri yaşatmayacak tedbirler alınması” gerektiğini belirten Arıkan, “Çözümde iki bölgeli ve eşit haklara sahip olunmalı. Anavatanımız Türkiye’nin etkin ve fiili garantörlüğü asla sulandırılmamalıdır” dedi.

Osmanlılar: Verilen mücadele bir kahramanlık hikayesidir
Yenierenköy Belediyesi Asbaşkanı Metin Osmanlılar da, Erenköy’ün KKTC’nin Çanakkalesi olduğunu, toprak ve özgürlüğe sahip çıkmak için burada verilen mücadelenin dünyanın birçok yerinde örnek gösterilecek bir kahramanlık hikayesi olduğunu söyledi.

Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Ömer Paç, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Yılmaz Yıldırım Erenköy Şehitliği Anıt Özel Defterini imzaladı.

Güncelleme Tarihi: 09 Ağustos 2016, 09:55
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473