banner564

Esnafın umudu yabancılar

Lokmacı Kapısı’ndaki geçişlerin rahatlatılması halinde alışverişlerin artacağına inanıyorlar

Esnafın umudu yabancılar
banner598

 Ömer KADİROĞLU

Lefkoşa’nın tarihi yerlerinden biri olan Arasta’da faaliyet gösteren esnaf, umudunu turistlere bağladı. 
Yabancı turistler geldiği zaman iş yapabildiklerini ifade eden esnaf, Lokmacı Sınır Kapısı’nda yaşanan soruna dikkat çekerek, yetkililerden çözüm istedi.
Diyalog’a konuşan Arasta esnafı, ülkeye döviz bırakan, ekonomiye katkı koyan turistlerin kapıda dakikalarca beklemek zorunda kaldığını, bazılarının ise giriş yapmayıp geri döndüğünü ifade etti.
Lokmacı’da yaşanan soruna çare bulunması halinde turist akışının artacağına değinen esnaf, “Bu hem esnaf hem ülke ekonomisi açısından önem arz eden bir konudur. Yetkililer Lokmacı ve diğer sınır kapılarındaki sıkışıklığı ortadan kaldıracak çözümler üretmelidir” dedi.

Esnaf ne dedi…?

Sadi Kazafanalı
“Arasta Çarşısı’ndan dükkânım var ancak müşteri potansiyeli beklentinin çok çok altındadır. Lokmacı Sınır Kapısı’ndan kuzeye geçmeye çalışan insanlar büyük bir çile çekiyor. Bu şartlar altında bu memlekete turistin gelmesini nasıl bekleyebiliriz. Memur cenneti olan KKTC’de sınır kapılarına yerleştirebilecek 4-5 tane personel bulamadığımız için bu sıkıntılar yaşanıyor. Gelen turist kapıdaki uzun kuyrukları görünce kuzeye geçmekten vazgeçip geri dönüyor. Haliyle bu durum da bölge esnafının işlerine yansıyor. İş yapacağımız saatler ve günlerde öyle bir sıkışıklık yaşanıyor ki satışlarımızı olumsuz etkiliyor. Yetkililerin bu duruma biran önce bir çözüm bulması şarttır. Batmış kurumlardan personel sınır kapılarına aktarılabilir.”

Ömer Cabacaba
“Yarım asırdır Arasta bölgesinde esnafım. İşlerim bu aralar çok durgundur. Lokmacı Sınır Kapısı’nda zaman zaman yoğunluk yaşanıyor ve bu işlerimize engel oluyor. Lokmacı kapısındaki personel yetersizliği nedeniyle yaşanan bu soruna yetkililerin bir çözüm bulması gerekiyor. Metehan’da yaşanan sorunun aynısı Lokmacı’da da yaşanıyor ve eğer ülkenin kalkınması isteniyorsa buna acilen bir çözüm bulması gerekiyor.”

Adil Kenger
“İşlerim bu sıralar çok durgun. Kuru bir kalabalık var ancak beklenen verim yok. Lokmacı Sınır Kapısı’nda zaman zaman yoğunluklar yaşanıyor. Turistlerin zaten belirli bir zamanları var ve bunu kapıda sıra bekleyerek geçirmemeli. Turistin sınır kapısında yoğunluğa takılmadan bu tarafa geçmesi esnafın işlerine olumlu yansıyacağı inancındayım. Yetkililerin bu konuda acilen önlem alması gerekiyor.”

Salih Doktoroğlu
“Yabancı turistler geldiği zaman işlerimiz iyi oluyor. Gelen turistler de sınır yoğunluğa takılınca birçoğu kuzeye geçmek istemiyor. Memur eksikliği nedeniyle yaşanan yoğunluk bölge esnafının işlerine kötü yansıyor. Lokmacı Sınır Kapısı’na memur alınması ve bu geçişlerin rahatlatılması gerekiyor. Burada alınacak önlemlerin ülke için faydalı olacağından sorunun çözümü aciliyet arz ediyor. Yetkilileri göreve davet ediyoruz.” 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473