banner564

Evren: İhbarlar dikkate alınacak

Kutlu Evren, çevreyi kirletenlerin isimleri ve verilen cezaların artık kamuoyu ile paylaşılacağını belirtti

Evren: İhbarlar dikkate alınacak
banner598
Hurşide BAYBORA (TAK)
Bayındırlık, Çevre ve Kültür Bakanı Kutlu Evren, bakanlık olarak hedeflerinin, doğal kaynakları tüketmeden bugünün gereksinimlerini karşılayan ama aynı zamanda gelecek nesillerin de gereksinimlerini göz ardı etmeyen ekonomi ve çevre arasındaki dengeyi koruyan bir gelişim stratejisi olduğunu vurguladı.
Bakanlığı 16 Temmuz 2015’te devraldığını dile getiren Evren, çevrenin ülkenin en önemli konularından ve sorunlarından bir tanesi olduğunu söyleyerek, "Çevrede çözülmeyi bekleyen, üzerinde çalışılan birçok konu var" dedi.
TAK muhabirinin sorularını yanıtlayan Bayındırlık, Çevre ve Kültür Bakanı Kutlu Evren, bakanlığa bağlı daireler, başlatılan çalışmalar, tüzük ve yasalar konusunda atılan adımlar, yapılması planlanan projeler ve bakanlığın daha ileriye taşınması yönündeki düşüncelerini anlattı.

"Çevre Koruma Dairesi'nde kadrolar çok eksik"
Bakanlığa bağlı Çevre Koruma Dairesi’nde görev yapan birçok uzman personel olduğunu fakat bu personelin ya sözleşmeli, ya da geçici olarak görev yaptığını dile getiren Evren, Çevre Koruma Dairesi'nde kadroların çok eksik olmasından dolayı da sıkıntılar yaşandığını belirtti.
Çevre sorunlarının çözümünde bütçenin de çok önemli, olduğunu vurgulayan Evren, "Bütçeniz olduğu zaman birçok konuya el atabilir, birçok soruna çözüm üretebilirsiniz" şeklinde konuştu.
Evren, 2012’de yasallaşmış bir Çevre Yasası bulunduğunu, yasa günümüz koşullarına göre uyumlaştırılmış olsa da, faaliyet yaparken birçok konuda kendilerini tıkayan noktaların olduğunu fark ettiklerini dile getirdi. Evren, Çevre Yasası tahtında yasallaşmayı bekleyen birçok tüzük bulunduğuna işaret ederek, bu tüzüklerin biran önce hazırlanarak, Bakanlar Kurulu’nun gündemine getirilmesi için çalışmalara hız verdiklerini kaydetti.


"Çevre konusunda en büyük sorun çevre bilinci......."
Çevre konusunda en büyük sorunun çevre bilinci olduğunu vurgulayan Evren, toplumun bu konuda ciddi bir farkındalığı olduğunu bildiğini ancak uygulamaya gelince bir takım sorunlar yaşandığını kaydetti.
Çevre bilinci konusunda çalışmalar başlattıklarını dile getiren Evren, "Toplumun farkındalığını artırıcı ve bunu davranışa döndürecek bazı çalışmalardır bunlar. Ağaç yaş iken eğilir atasözünden yola çıkarak, çevre eğitiminin okul öncesi kurumlarda yaygınlaştırılması ise Milli Eğitim Bakanlığı ile çalışmalarımız var. Ayrıca ilköğretimde çevre konusunun müfredata girmesi ile ilgili çalışmalarımız da devam ediyor" şeklinde konuştu.

Çevreyi kirletenler teşhir edilecek
Çevreyi kirletenlere karşı kesilecek cezalar ile ilgili yeni bir sistem başlattıklarını anlatan Evren, ihbar geldiği andan itibaren ekiplerin müdahalesi olacağını ve bu sistem çerçevesinde de ceza alan kurum, kuruluş ve kişilerin aldıkları cezayı kamuyla paylaşma kararı aldıklarını belirtti.

"Sivil toplum örgütleriyle çok faydalı toplantı yaptık"
Şeffaf ve hesap verebilirliğe dayalı bir yönetim anlayışı ile göreve başladığını dile getiren Evren, çevreyle ilgili tüm Sivil Toplum Örgütleri ile Eylül ayı sonunda bir toplantı gerçekleştirdiğini söyledi. 19 örgütün davet edildiği toplantıya, 21 temsilcinin katıldığını kaydeden Evren, bu toplantının bakanlık için çok bilgilendirici ve faydalı bir toplantı olduğunu kaydetti.


"Milli Park Yasası son aşamaya geldi"

Milli Park Yasası ile ilgili çalışmaların da son aşamasına geldiğini, yasanın ilk taslağının hazır olduğunu söyleyen Evren, kendi aralarında yapacakları görüşmelerin ardından, danışmanlık sürecine de başlanacağını belirtti.
Yasa ve tüzüklerle ilgili çalışmaların hükümet programında da yer aldığı gibi hızla devam etiğine dikkat çeken Evren, ilk hedeflerinin bu yasa ve tüzüklere yasal boyut kazandırmak ve uygulamaya başlamak olduğunu vurguladı.

"Hedef 750 bin fidan dikme"
Ocak 2016'da başlayacak fidan dikim sezonuna yönelik dozerle arazi hazırlığı çalışmalarının sürdürüldüğünü dile getiren Evren, "Ocak ayı itibarıya başlayacak fidan dikim sezonunda Gaziler, Kırklar, Ercan Havaalanı’nın güneyi, Haspolat sınır hattı, Alayköy sınır hattı, Altınova, Çınarlı, Yeni Erenköy yöreleri ile Yeni Lefkoşa Çevre Yolu güzergahı başta olmak üzere çeşitli bölgelerde toplam 750 bin adet fidan dikimi yapılması hedeflenmektedir. Bu dikim çalışmaları esnasında yeni tesis sahaları dışında geçtiğimiz yıl dikimi yapılan ancak çeşitli nedenlerle kısmi kurumalar olan sahalarda kuruyan fidanların yerlerine tamamlama dikimleri yapılacaktır" şeklinde konuştu.

Güncelleme Tarihi: 25 Ekim 2015, 11:01
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474