banner564

Eyyy Meclis!

Mevcut yasa en fazla 7 yıl hapislik öngördüğü için Girne dağ yolundaki kazada 3 kişinin ölümüne den olan tır şoförü Safa Güngör’e ancak 6 yıl 8 ay hapislik verilebildi

Eyyy Meclis!
banner598
Çiğdem AYDIN
   Ölümlü trafik kazalarında mahkemeye en fazla 7 yıl hapislik yetkisi veren yasanın değiştirilmemesi nedeniyle Girne dağ yolunda 17 yaşındaki İlayda Yeliz Öztürk, 12 yaşındaki Sude Demirkıran ve 49 yaşındaki Denktaş Mutluel’in ölümüne, 7 kişinin de ağır yaralanmasına yol açan Tır şoförü Safa Güngör’e ancak 6 yıl 8 ay hapslik cezası verilebildi. 
   Mahkeme heyeti, kazanın ihmal ve dikkatsizlik sonucu yaşandığını, sanığın geçmiş yıllarda birçok trafik suçu işlediğini belirterek, ölümle sonuçlanan kazalardan dolayı acılar yaşandığını, yasada öngörülen 7 yıl hapis cezasının gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti.

Cezası gözden geçirilmeli…
Girne-Değirmenlik Dağ yolunda 29 Kasım 2016 tarihinde ikisi lise öğrencisi üç kişinin ölümüyle sonuçlanan trafik kazası ile ilgili karar açıklandı. 
Kazaya neden olan Tır şoförü Safa Güngör, Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 6 yıl 8 ay hapis cezası ile cezalandırıldı. 
Sanığın yargılandığı esas dava, “Dikkatsizlik ve tedbirsizlik sonucu ölüme neden olma” suçu ceza yasasında 7 yıla kadar hapis öngörürken, mahkemenin verdiği 6 yıl 8 ay hapis süresi benzer davalara nazaran verilen en ağır ceza oldu. 
Mahkeme heyeti, sanık hakkında verilen kararda, kazanın ihmal ve dikkatsizlik sonucu yaşandığını, sanığın geçmiş yıllarda birçok trafik suçu işlediğini belirterek, ölümle sonuçlanan kazalardan dolayı acılar yaşandığını, yasada öngörülen 7 yıl hapis cezasının gözden geçirilmesi gerektiğine vurgu yaptı. 

Benzer trafik cezaları var
Sanık hakkında verilen kararı Başkan Güran açıkladı. Güran, kaza ile ilgili olgulara değindikten sonra sanığın geçmiş sabıkalarını söyledi. Güran, sanığın 2015 ve 2016 yılları arasında 3’ü süratli araç kullanmak, bir dikkatsizlik sonucu kaza yapmak suçları başta olmak üzere toplam 9 ayrı trafik suçu işlediğine dikkati çekti. 

16 saat çalıştı, yorgundu
Üç ölüme sonuçlanan kazaya karışan Tır ve minibüsün frenlerinin incelendiğini, her iki aracın frenlerinde sorun olmadığını kaydeden Güran, kazanın TIR şoförünün ihmali sonucu meydana geldiğini ifade ederek, sanığın kazadan bir gün önce 16 saat çalıştığını, yorgun bir vaziyette Tır gibi ağır bir vasıtayı dikkatsiz bir şekilde kullandığını söyledi.


4 aydır cezaevinde
Güran, sanık Safa Güngör’ün 29 Kasım tarihinde tutuklandığını, soruşturmanın tamamlanması ile 5 Aralık’ta cezaevine gönderildiğini belirterek, Güngör’ün 4 aydır cezaevinde hükümsüz tutuklu olarak beklediğini söyledi. Ceza takdirlerinin mahkemelerin en zor ve hassas görevleri arasında olduğuna dikkati çeken Güran, bu davada da Güngör aleyhinde ağırlaştırıcı nedenlere değindi. Güran, Denktaş Mutluel’in kazaya hiçbir katkısı olmayışını, kazaya sanığın sebep olmasını, kaza neticesinde 3 kişinin hayatını kaybetmesi, 7 kişinin de ağır yaralanmasını ağırlaştırıcı etkenler olarak değerlendirdiklerini söyledi. 

Hafifletici nedenler dikkate alındı…
Mahkeme başkanı Ömer Güran, Güngör’ün aleyhindeki hafifletici nedenleri de dikkate aldıklarını belirtti. Güran, sanığın suçunu kabul etmesini dikkate aldıklarını ifade ederek, Güngör’ün ailesinin geçimini sağladığını ve tutukluluk süresini ülkesinden uzakta çekeceğini ve bunu ceza takdirinde değerlendirdiklerini açıkladı. 
Aileler tarifsiz acılar çekiyor
Sanık Safa Güngör’ün yaygın bir suç olan ölümlü kazadan yargılandığını ifade eden Ömer Güran, bu yaygın suçlar neticesinde bir aile ocağının söndüğünü ve tarifsiz acıların yaşandığına değinerek, hayatını kaybedenlerin ve ağır yaralananların ailelerinin ciddi acılar çektiğini ceza takdir ederken bunu hesaba kattıklarını vurguladı. 
Başkan Ömer Güran, sanık aleyhine getirilen “tedbirsizlik ve dikkatsizlik sonucu ölüme neden olma” suçuna verilecek maksimum cezanın 7 yıl ile sınırlı olduğunu, günümüz şartlarına göre bu ceza süresinin gözden geçirilmesi gerektiğini, kamu vicdanında bu sürenin artık kabul görmediğini belirtti. Başkan Ömer Güran aktarmış oldukları tüm olgular ışığında sanığı suçlu bulup mahkûm ettikleri davalardan 6 yıl 8 ay hapis cezası ile cezalandırmayı uygun bulduklarını açıkladı.
Mahkeme ayrıca sanığı 10 yıl boyunca trafikten men etme yönünde de karar verdi.

Otobüsü 26 metre sürüklemişti
Kaza, Safa Güngör’ün yönetimindeki NJ 338 plakalı birleştirilmiş TIR’ın Değirmenlik - Girne anayolunun 8-9 kilometrelerinde, Girne istikametine doğru seyrederken, yolun solunu tutmadan, dikkatsizce ve tehlikeli bir şekilde yolun sağına geçip, o esnada Karaağaç'ta sakin Denktaş Mutluel'in yönetimindeki THP 570 plakalı otobüsle çarpışması sonucu meydana gelmişti. 
Çarpışmadan sonra birleştirilmiş TIR, otobüsü altına alıp, yokuş yukarı 26 metre sürükledikten sonra, demir bariyerlere çarpıp, yerinden sökerek, doğu istikametinde bakar şekilde durabilmişti. Kaza sonucu minibüs şoförü Denktaş Mutluel (E-57), minibüste yolcu olarak bulunan Sude Demirkıran (K-12) ve İlayda Yeliz Öztürk (K-17) olay yerinde yaşamını yitirmişti.
Kazada, Doğukan Hüryaşar (E-15), Havva Kaymakamtorunları (K-17), Sude Dermal (K-16), Ferah Mutluel, Abdullah Korkmaz (E-18), Kamil Meşeli (E-17) ve Senem Töre (K-16) ciddi şekilde yaralanmıştı.

Güncelleme Tarihi: 13 Nisan 2017, 09:07
YORUM EKLE
YORUMLAR
Nazife mağusalı
Nazife mağusalı - 7 yıl Önce

Dağ yolun 'daki kaza davası dūn sonuçlandı . Bu verilen cezalar elbette giden gencecik canları geri getimez . Verilen cezalar ben ve diğer acılı ailelerin acısının yanında hiç kalır . 6 veya 10 yıl da verseniz bizim çocuklarımızı geri getiremesiniz . Fakat en azından bu canların ailelerini biraz olsun rahatlatmış oldunuz iyi gūzel de zaten en yūksek ceza trafik kazalarında 7 yıldır .bu cezalar çok az bana göre ama Bu suçlularda suçunu çekmesi gerekir .Burdan soruyorum sizlere benim çocuğum yine bu canlar gibi başka sūrūcūnūn ( OYA GÖZ 'ŪN ) DİKKATSİZLİĞİ VE TEDBİRSİZLİĞİ yūzūnden hayatını kaybetti .benim oğlumun canı can değilmi ? Benim oğlumun da giden gencecik canlar gibi hayalleri ve önūnde uzun bir geleceği vardı . Fakat bırakmadılar . Savcı tarafından 7 davadan suçlandı . 7 davadan da suçlu buldunuz ve 7 'sinden de hūkūm verdiniz SAYIN HAKİMLER. OYA GÖZ E nasıl olurda 1 YIL CEZA VEREBİLDİNİZ ? SİZİN ADALETİNİZ NERDE ? NEREYE GÖRE SUÇLULARIN YILLARINI BELİRLİYORSUNUZ KİŞİYE GÖRE DEĞÏŞİYOR MU ? YOKSA TORPİLE GÖREMİ ? CUMA MAĞUSALI 'NIN ANNESİ

SIRADAKİ HABER

banner608

banner474