banner564

‘Faizler ödenemez durumda’

Eski borçlar için sıkıntı çeken belediye başkanları Diyalog’a konuştu:

‘Faizler ödenemez durumda’
banner598
Pelin YÜKSELAY
İhtiyat Sandığı ve Sosyal Sigortalara borcu olan belediyeler sıkıntı yaşıyor. Borçların yapılandırılmasını bekleyen belediyeler, 2018’de çıkması öngörülen yasayı bekliyor. Diyalog’a konuşan; Çatalköy Belediye Başkanı Mehmet Hulusioğlu, Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya, Lapta Belediye Başkanı Fuat Namsoy ve Yeni Boğaziçi Belediye Başkanı Katip Demir, borçlara 20 yıllık bir taksitlendirme getirmesi beklenen yasanın çıkması halinde rahatlayacaklarını ifade etti. 
Hulusioğlu, borçların taksitlendirilmesi halinde kolay ödeme yapabileceklerini söylerken, Kaya ise 2018 yılında çıkacak yasayı beklediklerini ifade etti. 
Namsoy, belediyeye ait borçları gününde ödediklerini ifade ederken, Demir de “Devlet birçok alacağımızı gasp ediyor” iddiasında bulundu. Öte yandan dört belediye başkanı da önümüzdeki seçimlerde yeniden aday olacaklarını açıkladı. 

Başkanlar ne dedi?

Mehmet Hulusioğlu: Esas banka borçlarına baksınlar
Belediyemizin İhtiyat Sandığı ve Sosyal Sigortalara olan toplam borcu 13 buçuk milyon TL civarındadır. Tabi bu borç bizden önceki dönemden kalmadır. Biz son iki yıldır sosyal sigorta ve ihtiyat sandığı ödemelerimizi düzenli olarak yapmaktayız. Mevcut borç içinde taksitlendirme yapılmasını bekliyoruz. Devlet taksitlendirmeye gittiği takdirde, belediyemiz bu taksitleri ödeyebilecek durumdadır. Yalnız şuna değinmek istiyorum; Borçlu belediyeler olarak Sosyal Sigorta ve İhtiyat Sandığına borcu olan belediyeleri işaret ediyorlar. Bu iki kuruma borcu olmayan ancak bankalara dünya kadar borcu bulunan birçok belediye var. Onları hesaba katmıyorlar. Bizim belediyemizin bu kurumlara borcu var ancak bankalara yok. Bu da çok önemli bir noktadır. Dediğim gibi bu borçlar için taksitlendirme yapılmasını bekliyoruz. Bu yola gidildiği takdirde, taksitleri ödemeye gücümüz vardır. Bir de ihtiyat sandığı ve sosyal sigortalarda vatandaşlara uygulanan prosedürlerin bizlere de uygulanmasını istiyoruz. Ortaya çıkan bu rakamların neredeyse yarısı faizdir. Biz bu faizlerden muaf tutulmak istiyoruz. Bunlarda dikkate alınmalı. Önümüzdeki seçimlerde bağımsız aday olarak yer alacağım.

Aziz Kaya: Borçları ödemek için taksitlendirmeyi bekliyoruz
İhtiyat Sandığı ve Sosyal Sigortalara yaklaşık 15 milyon TL borcumuz vardır. Bu rakam tabii çok daha büyüktü. Biz bu rakamın bir miktarını ödedik. Bu arada iki kuruma olan borçlar konusu Belediyeler Birliği’nde gündemde. Geçtiğimiz gün bir toplantı gerçekleştirdik. 2015 Kasımındaki yasa için ara emri başvurusunda bulunma kararı aldık. LTB bulundu, biz de bulunacağız. 2018’de geçecek yasa ile borçlar için 20 yıllık bir taksitlendirme öngörülüyor. Bunu bekliyoruz. Banka borcumuz da mevcut. Emekliliği gelen kişileri emekli edebilmek için bankadan borç çekmek zorunda kaldık. Hepsi bu borçlardan kaynaklandı. Normal koşullarda yatırımları tam birini emekli edebilmek için 150-200 bin TL arasında bir rakama ihtiyacınız vardır. Bu koşullarda rakamlar 500 bin TL’lere çıkıyor. Önümüzdeki seçim yine aday olmayı düşünüyorum.

Fuat Namsoy: Taksitlendirmeler yapıldı
Sosyal Sigorta ve İhtiyat Sandığına borcumuz olduğu bir gerçek. Ancak biz Lapta Belediyesi olarak gerekli taksitlendirmelerimizi yaptık, düzenli bir şekilde borçlarımızın ödemesini gerçekleştiriyoruz. Bunun yanında bir miktar da banka borcumuz mevcuttur, onların da düzenli ödemesi yapılıyor. Önümüzdeki seçim yine aday olmayı ve hizmetlerimi sürdürmeyi düşünüyorum.

Katip Demir: Devlete vereceğimiz de var alacağımız da
Sosyal Sigorta ve İhtiyat Sandığına toplamda 4,5-5 milyon TL civarında bir borcumuz var. Bu arada devletten de 4,5 Milyon TL KDV alacağımız var. Biz bir defalık mahsuplaşmaya gidilmesini ve borcun kapatılmasını, kapanmıyorsa da borçtan düşülüp geri kalanını ödemeyi teklif ettik ne yazık ki olmadı. Belediyelerin gelirlerini gasp ederek, bizleri ayakta tutamazlar. Bu borç çok eskiden kalma birçok. Bizim tavsiyemiz belediyeler birliğinin bir an evvel toplanması ve bir ödeme planı çıkarılması. Devlet birçok alacağımızı gasp ediyor, devlete ait olan birçok projeyi de belediye karşılamak durumunda kalıyor. Biz belediyeyi devraldığımızda 29 milyon TL borcu vardı. Şu an çok daha iyi durumdayız. En çok yatırım yapan belediyeyiz. Önümüzdeki dönem yine bağımsız olarak Yeniboğaziçi Belediye Başkan adayıyım.

Güncelleme Tarihi: 28 Ocak 2018, 11:53
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474