banner564

Fena vurdu

Kuzey Kıbrıs yine aşırı yağışlara teslim oldu; bazı bölgelerde yollar kapandı, evler ve araçlar hasar gördü, Ercan’a giden yolcular Sivil Savunma ve belediye araçlarıyla taşındı

Fena vurdu
banner598

 Ömer KADİROĞLU-Onur ULAĞ

Kıbrıs’ta dün meydana gelen aşırı yağışlar bazı bölgelerde ciddi hasarlara yol açtı. Özellikle Dikmen’e bağlı Taşkent köyünde çok sayıda ev ve araç su altında kaldı. Taşkent’e dün gece metre kareye 235 kg yağış düştü. Lefkoşa’nın Haspolat bölgesinde meydana gelen sel felaketi nedeniyle yollar kapandı, Ercan’a gitmekte olan yolcular Sivil Savunma ve Belediye araçlarıyla taşındı. Girne ve çevresinde meydana gelen yağışlar nedeniyle Lefkoşa-Boğaz arası sık sık trafiğe kapatıldı.
Yağışların dün gece de devam etmesi nedeniyle Gönyeli barajının taşması sonucunda özellikle Ortaköy, Taşkınköy ve Organize Sanayi bölgesindeki vatandaşlar büyük korku yaşadı. Yağışlı havanın bugün özellikle İskele ve Karpaz bölgelerinde etkili olması bekleniyor.

Hızlı müdahale kayıpları önledi
Başta Taşkent olmak üzere, Güngör ve Değirmenlik ile Girne’nin doğusunda önceki geceden sabaha kadar etkili olan yağışlar sellere ve su baskınlarına yol açtı.
Özelikle Sivil Savunma ekiplerinin hızlı müdahalesi sonucu olası can kayıplarının önüne geçilirken, maddi hasar meydana geldi. Kanlıköy ve Gönyeli barajları da taştı, ancak bir tehlike yok.
İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars yaptığı açıklamada, zarar gören bölgelerde temizleme ve iyileştirme çalışmalarının büyük ölçüde tamamlandığını bildirdi.
En büyük hasarın meydana geldiği bölge, metrekareye 235 kg yağışın düştüğü Taşkent ile Haspolat oldu.

Taşkent’te evleri su bastı
Taşkent’te dolu nedeniyle 10 ev ve garajın çatısında hasar meydana geldi, yaklaşık 10 evi de su bastı. En az 4 araçta da hasar meydana geldi.
Taşkent’ten akan dereler, Haspolat’ta bazı evlerin su altında kalmasına yol açtı.
Başbakan Tufan Erhürman, İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars, Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan, Tarım Bakanı Erkut Şahali, kaymakamlar ve bazı milletvekilleri bölgede incelemelerde bulundu.

Ekipler seferber oldu
Lefkoşa Belediye Başkanı Mehmet Harmancı, TAK’a yaptığı açıklamada, su basan 3 evden suyun, belediyeye ait tankerlerle tahliye edildiğini bildirdi.
Yağışların gün boyu sürmesinin çalışmaları aksattığını aktaran Harmancı, Lefkoşa Belediyesi çevre sağlığı ve temizlik ekiplerinin de Haspolat’ta görevde olduğunu belirtti.
Mehmet Harmancı, Haspolat’a suyun 4 koldan geldiğini, bu kollardan iki tanesinin önüne set çekildiğini, bu gece ve yarın aşırı yağış meydana gelmemesi halinde yeni bir su baskını yaşanmasının beklenmediğini bildirdi. Evlerini su basan, eşyaları su içinde kalan vatandaşlarsa, yetkililerden yardım talep etti.

Trafik aksadı, yollar kapandı
Taşan dereler, Lefkoşa - Gazimağusa Anayolunun Hamitköy ışıkları ile Dağyolu çemberi arasında kalan bölümünü sular altında bıraktı.
Sivil Savunma ekipleri, sele kapılan 4 araca müdahale etti. Sürüklenen araçlarda mahsur kalanlar, Sivil Savunma ekipleri tarafından kurtarıldı.
Sabah saatlerinde çift yönlü olarak trafik akışına kapatılan yol, ilerleyen saatlerde güneydeki iki şeritten ‘tek gidiş-tek geliş” olarak kontrollü olarak açıldı.
Değirmenlik Belediye Başkanı Ali Karavezirler, daha önce yaptıkları menfez temizliğinin, daha büyük bir felaketi önlediğini söyledi. Karavezirler, dün de menfezlerin yeniden temizlendiğini ve akarların açıldığını, ancak gündüz saatlerinde devam eden yağışların, yolun tamamen açılmasını geciktirdiğini kaydetti.
Karavezirler, Değirmenlik sınırları içinde hasar gören konut bulunmadığını, sadece bir işyerini su bastığını aktardı.

Girne’nin doğusu da etkilendi
Metrekareye yaklaşık 170 kg yağışın düştüğü Girne’nin doğusundaki Beylerbeyi, Çatalköy ve Ozanköy de yağışlardan etkilendi.
Girne Kaymakamı Sinan Güneş, bazı evleri su bastığını, bazı evlerinse bahçe duvarlarının yıkıldığını belirtti. Güneş, iki işyerinin, bodrum kattaki depolarının da su içinde kaldığını aktardı.
Çatalköy yakınlarında derelerin taşması sonucu araçlarında mahsur kalanlarsa ekipler tarafından kurtarıldı.

Erhürman: Gerekli yardımlar başladı
Başbakan Tufan Erhürman, önceki geceden beri etkili olan yağış nedeniyle en büyük hasarın Haspolat ve Taşkent köylerinde olduğunu belirterek, evleri hasar görenlere gerekli yardımların yapılmaya başlandığını, geceyi evlerinde geçiremeyecek durumda olanları da otellerde konuk edebileceklerini söyledi.
Başbakan Erhürman, Meteoroloji Dairesi'nden aldıkları bilgiye göre, yağışların bugün de süreceğini ve farklı bölgelerde de etkili olacağını kaydederek, çok gerekli olmadıkça kimsenin yollara çıkmamasını istedi. Erhürman, sürekli teyakkuz durumunda olacaklarını vurguladı. 
Başbakan Erhürman, altyapı sorunlarını giderme konusunda yaz aylarının yaraları sarma dönemi olacağını da ifade etti.
Basın toplantısında İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars, Başbakanlık Müsteşarı ve Afet Acil Durum Yönetimi Komitesi Başkanı Hasan Alicik ile öteki yetkililer de hazır bulundu.

Güney Kıbrıs’ta sarı alarm 
Kıbrıs ve bölgesini etkisi altına alan hava sistemi, Güney Kıbrıs’ta da olumsuzluklara neden oluyor.
Rum Meteoroloji Dairesi önceki akşamüzeri ilan ettiği sarı alarm durumunun dün de geçerli olduğunu açıkladı.
Rum medyasına yansıyan haberlere göre, bugün de şiddetli rüzgar, aşırı sağanak ve dolu yağışı ve yüksek kesimlere kar veya sulu kar yağışı bekleniyor.

YORUM EKLE
YORUMLAR
ALFAROMEO
ALFAROMEO - 5 yıl Önce

BU BİR AFET DEĞİL BİR BEREKET. SKOÇYA,ALMANYA,AVUSTURYA VE ANGLITERA HEP BÖYLE YAŞIYOR. EVLERİNİZİ NERELERE YAPTIĞINIZA BAKIN. ALLAH'IN RAHMETİ KARŞISINDA ŞÜKÜR SECDESİ YAPIN.5-6 YIL ÖNCE BARAJLARDA SU YOK DİYE AĞLAYANLAR BİR ŞÜKÜR OKUSUN BAKALIM EĞER MUMİN İSELER....!!!!!!!!!NERDE GAZTELERDE,ALLAH'A ŞÜKÜR MANŞETLERİİİ,YOK ÇÜNKÜ İBADET YOK !!!!!!!

SIRADAKİ HABER

banner471

banner474