banner564

‘Fırsat var’

Anastasiadis ve Akıncı ile görüşen Avrupa Konseyi Başkanı Tusk, Kıbrıs konusunda önümüzdeki 3 ayın çok kritik olduğunu söyledi

‘Fırsat var’
banner598
   Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, Kıbrıs sorununa bir çözüm bulunması amacıyla müzakerelerin yeniden başlamasını memnuniyetle karşıladığını ve gerekli karşılıklı anlayış ve güvenin sağlanması amacıyla gelecek üç ayın engelleri kaldırmak açısından kritik olduğunu söyledi.
   Kıbrıs'taki temaslarına Nikos Anastasiades’i ziyaret ederek başlayan Tusk, Avrupa Birliği'nin Kıbrıs sorununun BM parametreleri çerçevesinde çözümlenmesi amacıyla yapılan müzakereleri tam ve kararlı bir şeklinde desteklediğini ve bunun kaçırılmaması gereken bir fırsat olduğunu vurguladı.
   Anastasiades ile yaptığı görüşmeye atıfta bulunan Tusk, görüşme sırasında Orta Doğu'daki barış süreci ve Cumhurbaşkanı Anastasiades'in İsrail Başbakanı ve Filistin Cumhurbaşkanı'nın Avrupa Konseyi'ne ayrı ayrı davet edilmesi ile ilgili girişimin ele alındığını açıkladı.
   Tusk, Kıbrıs temaslarından önce İsrail, Filistin ve Türkiye'de temaslarda bulunduğunu belirtirken,
Rum tarafının mMülteci konusundaki tavrından memnuniyet duyduklarını söyledi.


Akıncı: Samimi bir görüşme oldu ile görüşme
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile adada temaslarda bulunan Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk yaklaşık bir saat görüştü. Akıncı görüşme sonrasında açıklama yaptı.
Tusk görüşme sonrasında basına açıklama yapmadan Cumhurbaşkanlığı’ndan ayrılırken Cumhurbaşkanı Akıncı açıklama yaptı ve basının sorularını yanıtladı.
Cumhurbaşkanı Akıncı, Avrupa Komisyonu’nun yetkilileriyle temaslarını en üst düzeyde yürüttüklerini kaydetti ve AB’ da yabancı ülkeler KKTC’yi resmen tanımasalar da Kıbrıs Türk halkının ve seçilmiş organlarının varlığının inkar edilemeyeceğini kaydetti.

“AB’nin teması doğal…”
Kendileriyle Avrupalı yetkililerin temas etmesinin doğal olduğunu dile getiren Akıncı, buna zaman zaman Rum tarafından bazı çevrelerin karşı çıkmasını anlamanın mümkün olmadığını dile getirdi.
Kıbrıs’ta bir çözüm istediklerini ve çözümün sonuçta tüm Kıbrıs’ı federal bir yapıda Avrupa Birliği’ne taşıyacağını dile getiren Akıncı, Kıbrıslı Türklerin görüşlerinin ancak bu şekilde Avrupa Birliği yetkililerine aktarılabileceğini söyledi.

“Desteğin süreceğinin garantisini verdiler” 
Çok samimi ve yararlı bir görüşme olduğunu, Avrupa Konseyi’nin çözüm sürecini ve müzakereleri sonuna kadar desteklediğini kaydeden Akıncı, bu desteğin süreceğinin güvencesini aldıklarını ifade etti.
Tusk’un ilişkilerinin bunda sonra artarak süreceği konusunda kendilerini tatmin ettiğini kaydeden Akıncı, Kıbrıs’ta bir çözümle birlikte federal yapının iki kurucu devletinden biri olarak kendilerini Avrupa Birliği’nin içinde bulacaklarını dolaysıyla o güne giderken AB ile ilişkilerini sürdürüp bu yeni duruma kendilerini alıştırmaları gerektiğini anlattı.

“Hedef iki toplumlu federasyon…”
Bir soru üzerine mülkiyet konusunun kolay bir konu olmadığını kaydeden Akıncı, 2014 Şubat ayında Liderler açıklamasında ön görüldüğü gibi iki toplumlu iki kesimli bir federasyon yaratmak istediklerini kaydetti. Aynı zamanda AB prensiplerine ve değerlerine uymak istediklerini de dile getiren Akıncı, ama iki kesimli ve iki toplumlu olması gerektiğini kaydetti.

Güncelleme Tarihi: 12 Eylül 2015, 10:13
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474