banner564

Geç de olsa bravo!

Hristofyas “Kıbrıs Helen Devleti değil, Kıbrıslı Türklerle ortaklık devletidir” dedi

Geç de olsa bravo!
banner598
   Rum Yönetimi eski başkanlarından Dimitris Hristofyas “Kıbrıslı Rumlar arasında, Kıbrıs’ın Helen olduğu gibi yanlış bir algı var. Kıbrıs Helen devleti değildir. Kıbrıs, Kıbrıslı Türklerle ortaklık devletidir” dedi. 
   Simerini gazetesi, Hristofyas’ın açıklamasını “Tek Boyutlu Dış Politikası Yüzünden Başkan Anastasiadis’i Eleştirdi... ‘Kıbrıs Helen Devleti Değil”  başlıklarıyla aktardı.Gazete Hristofyas’ın Sigma TV’nin sorularına verdiği yanıtları okurlarıyla şöyle paylaştı:
   “Bana göre BM’nin bütün kararları bizim için en büyük silahtır, Deniz Hukuku da bunun bir parçasıdır. Bizim için derken de, Kıbrıslıları kastediyorum. Kıbrıslı Rumları değil. Çünkü çoğu Kıbrıslı Rum’un kafasında, Kıbrıs Helen’dir yanlış algısı var. Yine yaygara çıkacak olsa da bunu yeniden tekrarlayacağım: Kıbrıs Helen devleti değildir. Kıbrıs, Kıbrıslı Türklerle ortaklık devletidir. Bu gerçeği fark etsek, Rum unsuru baskın unsur olurdu, Kıbrıs Türk unsuru mühür (onay) olurdu ve bağımsız, bayındır bir Kıbrıs Cumhuriyeti kurardık. Maalesef ne zaman aramızda irredentism (ülkenin kaybettiği toprakları geri isteme) uyansa kendimizi kaptırıyoruz, buna bir son vermemiz gerek. Türkiye’nin Kıbrıs MEB’inde yaptığı, daha öncekilerden çok daha kötüdür, çünkü Kıbrıs’ın güneyindeki parsellere giriyor. Dolayısıyla, durum zor... Uluslararası hareketliliğin daha yoğun olması gerektiğine samimiyetle inanıyorum ve AB’nin ılımlı olmayacağına inanmak istiyorum.”

Talat’la başardıklarını anlattı

   Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun sözlerini yorumlaması istendiğinde Hristofyas şöyle dedi:
 “Eroğlu’na Kıbrıslı Türklerin Kıbrıs MEB’inde bulunanlardan faydalanacaklarını, adilane faydalanacaklarını söyledim. Talat ile bu konularda anlaşmıştık. Talat ile denizdeki ve karadaki doğal kaynakların Merkezî Hükümete ait olacağı anlaşmamız vardı. Yani yönetimin Merkezi Hükümete ait olacağı konusunda. Bu yönetim konusunda da Sayın Eroğlu’yla, bunların gelirlerinin paylaşılacağı konusunda anlaştım. Bana göre Kıbrıs Cumhuriyeti’nin en büyük başarısı, Mehmet Ali Talat ile 2010’da vardığımız ancak bugünkü hükümetin görmezden geldiği görüş birlikleridir. Kıbrıs sorununun, barışçıl yöntemlerden başka çözüm yolu yoktur.”

Güncelleme Tarihi: 10 Ekim 2014, 09:56
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473