banner564

"Geçitkale Havaalanı açılırsa göçü durdurur"

Bölge sakinleri Geçitkale Havaalanı’nın bir an önce yolcu trafiğine açılmasını istiyor

banner598
Sonuç CEVİZCİ
Geçitkale ve civar köylerde ikamet eden vatandaşlar, yıllardır çalıştırılmayan Havaalanı’nın bir an önce yolcu trafiğine açılmasını bekliyor. Bölgede işsizlik ve göçün hakim olduğunu belirten Geçitkale sakinleri, Havaalanı’nın işletmeye açılması durumunda çarkın ters döneceğine inanıyor.
‘Halk meclisi’ toplantısı geçtiğimiz hafta Geçitkale’de gerçekleşti. Diyalog Medya Grubu Genel Yayın Yönetmeni Reşat Akar ile Haber Müdürü Aytuğ Türkkan’ın moderatörlüğünde her hafta farklı bir bölgede gerçekleştirilen programın Geçitkale’ye çekilmesinden dolayı bölge halkı Diyalog’a teşekkür etti.
Programda söz alan konuşmacılar şunları aktardı:

Oğuz Güçeri (Geçitkale Muhtarı)
Sağlık Ocağımız 12 saat çalışıyor, 24 saate çıkarılmasını talep ediyoruz ve yetkililerin gereken çalışmaları yapaya davet ediyoruz. Bölgemizdeki sahanın tamamlanmaması da diğer bir konu. Hiçbir ilerleme kaydetmedik bu talebimizi de hükümet yetkililerinin değerlendirmelerine davet ediyorum. 
Mehmet Öğünçer:
Hastanemizde sıkıntı var. Havaalanı yapıldı ancak atıl durumda duruyor. Gerekenin yapılıp çalışmasına başlanması gerekiyor. Belediyelerin gelirleri de artmış olur. İnsanlarımız hayvancılık kuru ziraat ile uğraşıyor ve geçim sıkıntıları vardır. Havaalanı açılırsa bölgemize çok faydası olacak. Ben savaşı yaşamış birisiyim. Burada 5 bin Rum yaşardı başımıza mermiler, havan topları, uçak savar mermileri yağıyordu. Rum hükümeti sıfır asker sıfır garanti diyor böyle olduğu anda Rum Kıbrıs Türk’ünün nefesini keser. Gençlerimiz bilinçli olsun tarihini bilmeyenlerin tarihini başkaları yazar coğrafyasını da başları çizer. 

Ayhan Altıkat:
Tatlı suyoluna giden yolda ışık yok çember yok. Tali yollardan ova yollarına çıkamıyoruz. Traktörle kombayla gidemiyoruz ovaya. Hükümet duymuyor sesimizi ha dikilitaşa söyledik ha hükümete. Hiçbir sorunun çözüldüğünü görmedim. Vatan millet Sakarya diyor bazı vekilleri. Tarlalar satılıyor, kim alıyor bu tarlaları? B iznim vardı iptal etmeye gittim 800 TL ödedim beklerim makbuz versin git dışarıdan A4 kağıdı al da gel dediler iki saat müdür bekledim gelemdik açtım. Ertesi günü yine gittim yine olmadı müdür keyfi gelince gelecekmiş imza atsın böyle iş mi olur? Mayıs arpamıı TÜK’e verdik dört aydır faiz üstümüze işler. Hacı Ali’ye veren parasını aldı. Hükümet bu kadar aciz mi ödesin bu parayı. İcarımız var mazot var battık. Hacı Ali hükümetten daha zengin mi? Mallıdağ da bir yol var geçmiş hükümetlerde dozer yolu yıkıp genişletmeye geldi. Yeni bakan gelince dozeri de adılar gittiler yolda yarım kaldı böyle hükümetçilik mi olur? Kulakları sağırdır duymazlar yapmazlar işleri.
Sedat İzcan:
Altyapı olarak mükemmel bir yere sahibiz. Havaalanı nüfusumuz güzel ama gençlerimiz göç ediyor. Sadece köyden değil ülkemizden. Hükümet hiçbir çalışma yapmıyor acaba herhangi bir planları var mı hükümetlerin sormak istiyorum. Yurt dışına okumaya gidiyor gençler ve gelmiyor geri. 
Hüseyin Önol:
1958’den beri süren bir konu var. İngiliz döneminde 3 bin dönüm bir araziyi kira yasağı kalksın diye ağaçlandırma yaptı. Budamasını sulamasını ekibimle yaptım. Fakat 50 yıldır hiçbir bakan, milletvekili, hiç kimse gelmedi. Ağaçları keçiler yiyor. Kendi malımız olan bu yeri bize vermiyor hükümet. Köyümüzde 8 tane şehidimiz var ama anma günü bile yok.  Hastane 12 saat çalışıyor. Hastalar yetişmezse Mağusa’ya gitsin burada ölür. Arsa tarla vermediler 2 bin kişi Londra’da yaşıyor. Çınarlı’da 180 kişi kaldık. Gençlerimize arsa istiyoruz. Atatürk Ormanı var Geçitkale’de, zeytinliklerden oluşuyor. İstedim versinler bana ağaçları bakayım diye vermediler. Belediyenin iki top teli yok mu ormanın etrafını çevrelesin? Ben gönüllü bakımını da aşılamasını da yaparım.
Hasan Öztaş (Belediye Başkanı):
Türkiye’den gelen sudan iki köyümüz faydalandı. Geçitkale ve Nergisli, 5 köyümüz daha su alamadı. Diğer hatların önümüzdeki 3-5 yıl içerisinde bağlanacağı söyleniyor.  Su fiyatlarımız 4 TL’den başlıyor ve artarak devam ediyor. Hayvancılık bölgelerine suyu sabit fiyat 3,5 TL’den vereceğiz. 112 Acil’i belediye çabaları ile köye getirdik. Daha çağdaş bir çevre düzenlemesi sağladık. Gece 12’ye kadar bu bölgeye hizmet eden en önemli kurumlardandır. 30 köye bakıyor, birçok hayat kurtarıyor burada. Ciddi vakalarla ile karşılaşıyorlar ancak takviye edilmesi gerekiyor, 24 saate çevrilmesi gerekiyor. Projeler hazırladık bisiklet ve yürüyüş yolu ile ilgili ancak onayını alamadık. Kapsamlı bir çalışmamız var. Eski yollarımız ile ilgili projeler hazırlattık karayollarına fakat bir sonuç alamadık. 
Hüseyin Olgunay:
Biz her hafta sizleri takip etmeye, programa katılmaya çalışıyoruz, neden? Çünkü üretimden içimiz yandı artık. Sanayi odası et ithali çağrısı yapar. Bulamaç yaptırdığı hellimi insana yedirir. Bizim ürettiğimiz et kime yetmez burada? Köylerde hayvancı kalmadı
Hüseyin Olgunay :
Köylüler konuşmak istemiyor. İçimiz yandı artık üretimde. Ticaret odası belaydı şimdi sanayi odası çıktı. Adaya et ithali çağrısı yapar. Bulamaç yaptığı hellimi insanlara yedirir üretim sektörüne çelme takmasın. Bizim ürettiğimiz et kime yetmedi. Köylerde hayvancı kalmadı. Hiçbir genç yapmıyor köylerde üretim. 
Alpay Orhan Güvenlier (Küçükbaş Hayvan Üreticileri Birliği Başkanı): 
Geçitkale bir kent olma yoluna gitmektedir. Gelirken eski yolu kullandık eski Geçitkale Çınarlı arasındaki yol berbat bir durumdadır. İki bin yılından sonra akatu dağında keçi kalmadı. 2 bin 2 bin 500 baş keçi devlet politikalarından tüketildi, güneye gitti keçiler. Bu memlketin kurtuluşu üretimden geçer. Devlet bir an önce önümüzdeki yılın içine üreticiye hayvancıya nasıl katkı koyacağının hesabını yapmalı. 
Mehmet Ali Şahinoğlu:
Çınarlıda kalırım köyde hayvan kalmadı. Kalan hayvanlarda zeytinleri yer, nasıl toplayacağız. Üstelik dallarını da koparırlar. Köylü hayvanını beslesin ama herkesin malını da gözetlesin. Yol kenarlarına bırakılan taşlar kayalar duruyor, temizlenmedi. Araba kazayla taşlara çarpsa allah korusun ölecek. İlgili bakanlara sorduk zamanında şirket kaçtı bıraktı gitti dedi. 
Gencer İsyan:
Kısa bir dönem önce yaşadığım herkesin aslında hayatında muhakkak başından geçen bir takım sağlık sorunları mevcuttu. Bu sorunlarının üstesinden gelebilirim ancak kendimi başka insanların yerine koyacak durumum yok o zaman çok üzülürüm. İnsanlar arasında en büyük problem sağlık. Hastanesi ile yürüyüş parkurları ile insanların düşüncesi borçları ile bir  bütündür. Önce toplumun sağlıklı düşünmesi gerekir ki fertlerde sağlıklı olsun. Siyasilere baktığınız zaman anayasalara dokunmazlar fakat iğneyi kendimize batırınca büyük çelişkiler görürüz. 
İlker Ömeroğlu ( YDP Mağusa İlçe Bşk.):
Hükümet sadece dinliyor. UBP, CTP, DP değişse değişe hükümet oldular hepsi sıkıntılardan sorumludurlar. Değişim zamanıdır genç dinamik ve yeni arkadaşlara bir şans tanınması gerekiyor.  Mağusa da ekmek 1,5 lira, Lefkoşa da 1.25 niye böyle? Hükümet görmedi mi bunu?  Toprak ürünleri kurumu 80 lira torbası satılan unu fırıncıya 60 liraya veriyor. Türkiye’den un getiriyor hükümette sessiz kalıyor. 
Mustafa Naimoğluları ( Hayvan Üreticileri Birliği Başkanı):
Bu ülkede bireysel düşündüğümüz sürece ve kendi penceremizden baktığımız sürece hiç bir şey çözemeyiz. Üretimin her alanındaki safhaya ihtiyaç var bu ülkede. Toplumsal düşündüğünüz zaman daha doğru işler yapabiliriz. Her kesime saygılı olmalıyız ki işler yürüsün. Hayvancı arpa parasını aylardır alamıyor. Memurlar ödenecek içeride para kalırsa üreten insanlara verecen. Olmaz böyle şey. Türkiye’de et fiyatları bizden pahalı ama Türkiye’nin ünlü firmaları marketlerde bizden ucuza ürün satıyor. Yerli üretimden daha ucuz sorgulanması gerekiyor. En kalitesiz eti getirelim bu ülkeye et fiyatları düşsün sanayi ürünlerini de ucuza verelim doğru bir anlayış değildir.  Arpanın fiyatını su fiyatını elektrik fiyatını düşürmeye de onay verselerdi. Üç tane sanayici var ülkede üretimlerinin sorgulanması gerekir maliyetleri sorgulayan yok. Girdi maliyetleri düşürülmeli herkes üretim yapabilsin, üretim çoğalmazsa ucuzlamaz. Güney’deki süt fiyatlarını sorgulamıyorlar et fiyatlarını sorguluyorlar. Bu ülkede halk şikaytçi, üretici herkes şikayetçi. Siyasiler kendi arasınsda kavga ettiği sürece toplumda kendi arasında kavga eder. Aynı tantana bu ülkede devam ediyor. Pınar suyularını 5 liraya veriyorlar hayvancıya insanlara. Belediyecilik hizmet demektir para kazanmak değildir.
Hüseyin Angolemli  (TDP milletvekili):
Üreticiye bu ülkede gerekli yardımların yapılmadığı söylemlerine katılıyorum. Avrupa Birliği bütçesinin yarısını çiftçi ve hayvancıya ayırıyor. Herkesin et ve süt ürünlerine ulaşması lazım. AB bunu düşünerek üreticiye ayırıyor bütçenin bir kısmını. Bizim ülkemizde tam tersidir. Yönetimler çiftçi ve hayvancıyı diğer ülkelerin kolladığı gibi kollamıyor. Meclis’te iki konuşur bir kişi dinler modeli çalışma olmaz. Hükümetin mecliste oturması gerekiyor. Hayvanının sorunu konuşulur ilgili bakan içeride yok. Bölgelerdeki sağlık ocaklarında tıbbi ve sağlık hizmetleri 24 saat verilmeli. Gençlerimizi kötü alışkanlıklardan korumalıyız. Uyuşturucu aldı başını gidiyor bütün gençlik tehlike altında. Korumanın yollarından bir tanesi de spordur. Köylere eğilmeli ve spor saha sorunları çözülmeli.

Teberrüken Uluçay (CTP Milletvekili):
Bölge son dönemde hızlı bir şekilde gelişti. Altyapıya dönük yatırımlar tamamlanma aşamasındadır. Bölgenin daha fazla gelişebilmesi için ekonomik aktivitenin artması için Geçitkale Havaalanının devreye sokulması gerekiyor. Yıllardan beri havaalanını kiralayan kurum çalışma başlatmadı umarım en kısa sürede bölge ekonomisine katkı yapacak şekle getirilir. Ercan havaalanının yapılan son sözleşmesine göre  Geçitkale’ye 30 yıl içerisinde yolcu trafiğine açılamayacağı söz konusu ancak kargo taşımacılığı ile ilgili çalışmalar yapılabilir. Uçak biletleri çok pahalı. Havaalanı hizmetleri ve devlet tarafından uygulanan vergi sisteminin katkısı var bu pahalılıkta. Bunlar Ercan havaalanının 2012 yılında yapılan sözleşmesi ile alakalıdır. Hizmetlerin birim fiyatlarının yüksek tutulması ve vatandaşın cebine bilet maliyeti olarak yasımadır. Ülkemizde ciddi anlamda eğitilmiş gençlerin kaçmalarını engellemek için maaş sistemlerinde yapılması gereken düzenlemelerin yanı sıra belli bölgelerde ekonomik faaliyetlerin geliştirilmesi lazım. Atıl duran tesislerimiz var. 
Zorlu Töre (UBP Milletvekili):
Geçitkale havaalanının trafiğe kapalı olması ciddi kayıp yarattı.  Zamanın üzerinden yüksek gerilim hatları çekildi ve uçakların yaklaşmasında büyük olumsuzluk oluşturuldu. Açılması geciktirildi. İnşallah en kısa zamanda devreye girer. Devletin çözebileceği sorunlar var. Hayvancılık ve tarım sektöründe yaşanan sorunlar, girdi maliyetlerini düşürecek teşviki artıracak faaliyetler yapması lazım. Yerli üretimin muadili olan ithal ürünlere fon koymak veya yasaklamak mecburiyetindeyiz. Ciddi sağlık sorunları, tarım arazilerinde, köy yollarında ciddi sorunlar var devlet çözebilir diye düşünüyorum.
 Erkut Şahali (CTP Milletvekili):
İnsana yurttaşa hizmet, kendini güvenli bir ortamın içerisinde hissetmesini sağlamanın peşinde olunmalı. Kalıcılaşmış ve yapısal hale gelen sorunları hesaba katınca devlet olmanın gereklerini tam yerine getiren bir başarıyı ortaya koyamadık. Geçitkale havaalanı uçuşlara kapatıldı bir servet kaybı. Yüksek gerilim hatlarının kaldırılması 1 milyon TL’dir. Ödense bile Ercan Devlet Havaalanının özelleştirilmesi ile bu Geçitkale’den yararlanmak veya ucuz uçuşları ülkeye ulaştırmak mümkün değildir. Bu vizyonsuzluğun tipik göstergesidir. Özelleştirmelerin içinde rekabeti ortadan kaldıracak hükümlerde koyarsanız Ercan’dan Türkiye’nin herhangi bir şehrine  Bin TL’den ucuza uçma şansına sahip olamazsınız. Sağlık hizmetlerinin ülke geneline yayılması ile ilgili yatırımlara ihtiyaç var. Devlet hastanesinin bugün geldiği durum, dünyanın eriştiği sağlık standartlı hizmetini vermek mümkün kılmıyor. Elimizdeki kaynakları savuruyoruz. Göç veren bir ülkeyiz, imkanları kısıtlı, ekonomi dar, yatırım az, hizmetler yetersiz.

Güncelleme Tarihi: 28 Ağustos 2017, 10:57
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474