banner564

Genç bakanlar sahaya indi

Güzelyurt’a çıkarma yapan Şahali narenciyecinin sorunlarını dinledi, Akansoy ise Aplıç Kapısı’ndaki çalışmaları yerinde inceledi

Genç bakanlar sahaya indi
banner598
Tarım Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Erkut Şahali ile İçişleri ve Çalışma Bakanı Asım Akansoy dün Güzelyurt bölgesini ziyaret ederek, bir dizi temaslarda bulundu.
Bakan Şahali, Narenciye üreticileri ile bir araya gelerek sorunlarını dinledi, çözümleri için çalışma toplantısı yaptı. 
Bakan Akansoy ise Lefke Aplıç Kapısının açılmasına yönelik çalışmaları yerinde inceledi.
Kıbrıs Türk Narenciye Üreticiler Birliği ve ardından Kuzey Kıbrıs Narenciye Üreticiler Birliği’nde üreticilerle bir araya gelip sorunları dinleyen Bakan Şahali, narenciye sektöründeki sorunlara kalıcı çözümler üretmek amacıyla üreticilerle bir çalışma toplantısı yaptı.
Bakan Erkut Şahali, çalışma toplantısı öncesinde yaptığı açıklamada, ülke koşulları, izolasyonlar ve pazar kıtlığının tarım sektörünün faaliyetlerinin verimli bir biçimde devamını kısıtlı hale getirdiğini söyledi.
Narenciye sektörünün sürdürülebilir biçimde ülke ve aile ekonomisine katkı yapabilecek pozisyonunu korumanın öncelikli görevleri olduğuna vurgu yapan Şahali, yaşanan sorunların farkında olduklarını ve bunları aşmak için yeni bir yaklaşıma ihtiyaç olduğunu belirtti.

Sektörün önü açılmalı
Şahali, hedeflerinin narenciye sektörün önünü açarak, yeni ve sürdürülebilir bir yapıda hayatta kalmasını sağlamak olduğunu söyledi.
Narenciyede üretim alanları ve rekoltenin gerileyişinin bu konuda doğru bir çizgide olunmadığının göstergesi olduğuna dikkati çeken Şahali, doğru bir politika ve isabetli bir destek programıyla sektörde iyi bir yol almanın mümkün olabileceğini kaydetti.

Birlik başkanları taleplerini aktardı
Kıbrıs Türk Narenciye Üreticiler Birliği Ali Alioğlu ve Kuzey Kıbrıs Narenciye Üreticiler Birliği Başkanı Turgut Akçın da sektördeki girdi maliyetleri, pazarlama, Doğrudan Gelir Desteği, tür değişimi ve Cypfruvexle ilgili sorunlar hakkında bilgi verdiler.
Ali Alioğlu, narenciye sektörünün ilgi beklediğini ifade etti. Alioğlu, ilerleyen günlerde narenciye konusunda daha duyarlı ve hassas davranılmasını istedi.
Turgut Akçın da, ihracaat yapılabilecek oranda üretim yapılması için planlama gerektiğine işaret etti.
Akçın,narenciye üreticilerinin iyi bir planlama ile daha iyi bir yere götürme imkanı bulunduğunu söyledi.

ZACKAF ve ALNAR tesislerine ziyaret
Bakan Erkut Şahali, narenciye birliklerini ziyaretinin ardından, Bostancı’da uzun bir aranın ardından faaliyete geçecek ZACKAF tesisini ziyaret ederek, hazırlıkları yerinde inceledi. Bakan Şahali, daha sonra bir kooperatif olarak nar ihracatı ve nar suyu imalatı yapan ALNAR tesisine giderek, buradaki yetkililerle görüştü, üretim faaliyetlerini inceledi. 

Akansoy, Aplıç’ta
İçişleri ve Çalışma Bakanı Asım Akansoy dün Güzelyurt bölgesinde Tarım Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Erkut Şahali ile gerçekleştirdiği ziyaretlerin ardından Lefke’ye giderek Aplıç Kapısı’nın açılmasına yönelik yapılan çalışmaları yerinde inceledi.
Yetkililerden gerekli bilgileri alan Akansoy, “Çalışmaları yoğunlaştırarak erken zamanda sonuç almak için gerekli işlerin takibini yapacağız” dedi. 
Akansoy’a ziyaretinde CTP Güzelyurt Milletvekili Armağan Candan, Kapılar Komitesi Başkanı Mustafa Lakadamyalı, Güzelyurt Kaymakamı Doğan Bağkur, görevliler eşlik etti.
Çalışmalar hakkında önemli saptamalar yaptıklarını belirten Akansoy, Aplıç Kapısının açılmasına yönelik gerçekleştirilen mayın imha çalışmalarının ay sonuna kadar tamamlanacağını kaydetti.

Güncelleme Tarihi: 08 Kasım 2015, 10:24
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474