banner564

Gerçekçi bir özeleştiri

Arıklı, 1974 sonrası partizanlık, suiistimal ve popülizm ile Rum tarafıyla ciddi bir ekonomik rekabete girme şansının kaçırıldığını vurguladı

Gerçekçi bir özeleştiri
banner598

 Raif UZKAN

Yeniden Doğuş Partisi (YDP) Genel Başkanı Erhan Arıklı 1974 sonrası Kıbrıs Türküne ciddi bir servet bırakıldığını, fakat har vurup harman savrularak, partizanlık, suiistimal ve popülizm ile Rum tarafıyla ciddi bir ekonomik rekabete girme şansının kaçırıldığını belirtti.
Arıklı, KKTC’yi tanımaya heveslenen her devletin kafasında “Siz kendi kurduğunuz devleti yıkmak için federasyonu müzakere ediyorsunuz, bizim için bu riski almaya değer mi, siz devleti yıkarsanız bizim uğrayacağımız zarar nasıl telafi edilecek?” sorusunun bulunduğunu kaydetti.
Arıklı, 25 Kasım’da Berlin’de yapılacak üçlü görüşmenin Berlin Duvarı’nın yıkılış tarihine getirilmesinin tesadüf olmadığını, birtakım oyunlar tezgâhlanmaya ve mesajlar verilmeye çalışıldığını söyleyerek, Annan Planı döneminde olduğu gibi toplumun birlik-beraberliğini bozacak her türlü gelişmeye hazırlıklı olduklarını bildirdi.
Arıklı, KKTC’nin kuruluşunun 36. Yıldönümüne, Türk Ajansı Kıbrıs’ın (TAK) sorularını yanıtladı.

“KKTC’nin ilanını duyunca bayram yaptık”
15 Kasım 1983’te, KKTC ilan edildiğinde Ankara’da 21 yaşında bir üniversite öğrencisi olan Erhan Arıklı, o dönemde iletişim ve haberleşmenin bugünkü kadar kolay ve hızlı olmadığını hatırlattı.  
KKTC’nin ilan edildiğini duyunca bayram yaptık diyen Arıklı, yaşadıklarını şu sözlerle aktardı:
“O zamanlar Ankara’da öğrenciydim, arkadaşlarımızla orada Kıbrıs meselesini sıcak tutup konuşuyorduk, hatta Kıbrıs’tan bir profesör davet edip fakültede Kıbrıs konusunu anlatmıştı. Herkesin konuya ilgisi vardı, ama şimdiki gibi teknoloji ve haberleşme gelişmemişti, yayınlara ulaşma şansımız pek yok ve imkânlar sınırlıydı. Postaneye gidip telefon yazdırıp saatlerce sıra bekliyorduk. Gazeteler ve TV dışında haber alabileceğimiz bir mecra yoktu.
15 Kasım’ın ilanını duyunca adeta bayram yaptık, okulda herkes “Kıbrıs bayrağı” çizmeye başlamışlar bunu gönderelim, şunu gönderelim diye. Bu arada okulda tek Kıbrıslı öğrenci de bendim… 

 “26 ülkede temsilciliğimiz var ama?”
KKTC’nin tanınmadan önce üçüncü ülkelerle ticari, ekonomik, sportif ve kültürel ilişkiler kurması gerektiğini savunan Arıklı, 26 temsilciliğin çok daha etkin çalışması gerektiğini söyledi. 
“Bugün KKTC’nin 26 ülkede temsilciliği var, en az 17-18 tanesi hiçbir iş yapmadan maaş alarak günü geçiriyorlar. Herhangi bir faaliyet yaptıklarını da bugün oldu ne gördüm ne duydum” diyen Arıklı, “Adını bile duymadığımız başkentlerde temsilcilikler var, kime ne fayda sağlamak için o temsilcilikleri açtık? Kime ne faydası var?” sorusunu yöneltti. 
Günübirlik düşünmemek, bunu bir devlet politikası haline de getirmek gerektiğini ifade eden Arıklı, “müzakerelerin devamının şu an bize bir zararı yok, devam edebilir; ama iki devletli bir çözüm de istiyorsak bunun altyapısını da şimdiden oluşturmamız gerekir. O altyapıyı oluşturmadan yarın ‘Bizi tanıyın’ deme şansımız olmaz.” Şeklinde konuştu.  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473