banner564

Gerekli önlemler alınacak

Cephanelikte şiddet patlama sonrasında yaşanan korku ve panik durumları geride kaldı; yaşam normale döndü

Gerekli önlemler alınacak
banner598

  Girne’ye bağlı Çatalköy’deki Mühimmat Bölük Komutanlığı’na ait cephanelikte dün sabahın erken saatlerinde başlayan ve bir süre devam eden patlamalar herkese zor anlar yaşatırken, olayda ciddi yaralanma ve can kaybı olmaması en büyük teselli oldu.

Patlamaların sabah saatlerinde durması ile hayat normale dönerken, askeri ve sivil yetkililer olayla ilgili inceleme başlattı.
Patlamada sadece cephaneliğin bir kısmının infilak ettiği belirtilirken, bölgede yaşayan vatandaşlar yaşadıkları korku dolu anları anlattı. Diyalog’a konuşan vatandaşlar, “Çok büyük bir gürültü ile uyandık. Tarifi imkânsız bir korku yaşadık” dedi.
   Patlamadan etkilenen Acapulco Otel yetkilileri de, çok kısa süre içinde her şeyin normale döndüğünü ve tüm olumsuzlukların ortadan kalktığını açıkladı. Otel yönetimi, düzeni sağlamak için canla başla çalışan personelin yanı sıra, KKTC yetkililerine, polis, itfaiye ve askeri yetkililere de teşekkür etti. 

Neler yaşandı?
Çatalköy’deki Mühimmat Bölük Komutanlığı’na ait cephanelikte dün saat 01.30 sıralarında meydana gelen patlamalar herkese zor anlar yaşattı.
Ülkenin neredeyse dört bir tarafından duyulacak büyük bir gürültüyle meydana gelen patlamalar saatlerce devam etti. 
Cephanelikteki patlamalardan dolayı çevreye birçok şarapnel parçası yayıldı. 
Bölgedeki binaların camları patlamanın etkisiyle kırıldı. 
İtfaiye, Sivil Savunma, sivil ve askeri tüm yetkililer olay yerine akın etti.
Polis, patlamaların meydana geldiği bölgeye giden tüm giriş çıkışları kapattı.
Patlamanın şiddetiyle çevredeki birçok bina ve Acapulco Otel’in camları kırıldı; binalar hasar gördü.
Otel yetkilileri güvenlik amacıyla tüm misafirlerini sahile indirdi.
Otel misafirleri ile Arapköy ve Çatalköy sakinleri plajlarda sabahladı.
Girne - Değirmenlik anayolu ile Acapulco kavşağından itibaren Girne - Esentpee anayolu trafik akışına kapatılırken, önce ardı ardına yaşanan patlamalar daha sonra seyrekleşti.

Devletin zirvesi olay yerindeydi
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Girne'de yangın ve patlamaların meydana geldiği bölgede incelemelerde bulundu, yetkililerden bilgi aldı. 
Akıncı'ya Başbakan Ersin Tatar ile Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay da eşlik etti. Cumhurbaşkanı Akıncı, Acapulco Otel'i de ziyaret ederek, turistlere moral verdi. 

Patlamalar bitti, hayat normale döndü
Patlamalar sabah saat 05.00 sıralarında tamamen durdu. Yangın ve patlamaların bitmesi ile hayat normale dönmeye başladı.
Sahilde sabahlayan vatandaşlar evlerine dönerken, otel müşterileri de tekrar odalarına çıktı.
Acapulco Otel’de dün sabah temizlik ve tamirat işleri başlarken, tamir ekipleri etkilenen bölümlere girmezden önce güvenlik güçleri inceleme ve kontrol yaptı.

Çağıner: Can kaybı olmaması tesellimiz
Acapulco Resort- Convention- SPA Otel Yönetim Kurulu Başkanı Ünal Çağıner, sabah saatlerinden itibaren, otelin az bir bölümünde Çatalköy’deki cephanelik patlaması nedeniyle oluşan tahribatın giderilmesi için ekiplerin seferber edildiğini, çalışmaların hızla sürdüğünü ve gün içinde tamamlanacağını belirtti.
Çağıner, yaptığı yazılı açıklamada, “İşletmemiz Acapulcu Resort- Convention- SPA Otel’de şu an itibarı ile hayat normale dönmüş, servislerimiz eksiksiz hizmet vermektedir” ifadelerini kullanarak büyük bir felaketin eşiğinden dönüldüğünü hatırlattı.
Ünal Çağıner, her şeyden önce ciddi bir yaralanma ya da can kaybı olmamasının kendileri için en büyük teselli olduğunu söyledi. 
Çağıner, patlamanın olduğu andan itibaren otelde konaklayan misafirlerin olaydan etkilenmemesi için geniş bir ekiple, ciddi güvenlik önlemleri alındığına işaret ederek, müşterilerin patlama ve sonuçlarından etkilenmemesinin sağlandığını kaydetti. 

200 dönümlük alan etkilendi
Bu arada patlamadan dolayı 200 dönümlük bir alanın etkilendiği belirtildi. Ankara’dan bir ekibin olayla ilgili araştırma yapmak üzere yola çıktığı kaydedildi.
Konunun araştırılması için Türkiye Cumhuriyeti Savunma Bakanlığı nezdinde gerekli tüm kriz masaları ve çalışma gruplarının oluşturulduğu belirtildi. 
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı da (GKK) Girne’deki Mühimmat Bölük Komutanlığı’ndaki patlamaların dün sabah saat 05.00’ten itibaren durduğunu duyurdu.
Açıklamada, olay bölgesinin çevre emniyetinin tam olarak sağlandığı kaydedilirken, herhangi bir can kaybı yaşanmadığı belirtildi.
Tüm tedbirlerin alındığının da ifade edildiği açıklamada, olayla ilgili inceleme heyeti oluşturulduğu, patlamanın nedenini belirlemek üzere çalışma başlatıldığını kaydedildi.

Üç kişi yaralı
Sağlık Bakanı Ali Pilli,  Girne Arapköy yakınlarında meydana gelen patlama ve yangınla ilgili olarak şu anda 3 yaralının Girne Akçiçek Hastanesi Ortopedi Servisinde müşahede altında bulunduğunu kaydetti. 
Bir hastanın ayak ve bileklerinde küçük kesilmeler olduğunu belirten Pilli, bir hastada hafif kesikler,  diğer hastada ise ayak burkulması yaşandığını ifade etti.

Uzmanlar bölge halkına çağrıda bulundu
Tabipler Birliği Başkanı Dr. Özlem Gürkut yaptığı yazılı açıklamada, patlamalar sonucu havaya salınan olası gaz, kimyasal zararlı maddelerin olabileceğini hatırlatarak, civar bölgelerde bulunan kişilerin mümkünse dışarıya çıkmaması gerektiğini belirtti.
Özellikle astım, KOAH gibi solunum yolu hastalığı bulunan kişilerin mümkünse bölgeden uzaklaşmaları, koruyucu maske kullanmaları, varsa kullanmakta oldukları ilaçları aksatmamalarının önemine işaret eden Gürkut, şunları söyledi:
 “Yaşanan patlamaların daha uzun etkilerinin de belirlenebilmesi amacı ile mümkün olan en erken ve hızlı şekilde olay yerinde daha ileri inceleme ve analizler yapılmalı ve gerekli önlemler alınıp uyarılar yapılmalıdır.” 
Gürkut, çocukların olayın fiziki ve psikolojik etkilerinden korunmasının çok önemli olduğunu belirterek, çocukları olaydan, görüntülerinden ve olayla ilgili tartışmalardan uzak tutmak gerektiğini kaydetti.

Polis uyardı: Sakın dokunmayın
Polis, Girne’deki Mühimmat Bölük Komutanlığı’ndaki patlamada çevreye yayılmış mühimmat olabileceğine dikkat çekerek, vatandaşlara, “Bölgelerden uzak durun mühimmat gibi cisimlerle karşılaşırsanız temas etmeyin, yetkililere haber verin” çağrısında bulundu.
Polis Basın Subaylığı açıklamasında, aramaların halen sürdüğü kaydedildi.
Çevreye yayılmış mühimmat olabilme ihtimaline işaret edilen polis açıklamasında “Vatandaşların söz konusu bölgelerden uzak durmaları, mühimmat vb. cisim ile karşılaşmaları durumunda temas etmemeleri ve yetkililere haber vermeleri önemle rica olunur” denildi.

Vatandaşlar ne dedi

Bölgede ikamet eden vatandaşlar, meydana gelen patlamadan dolayı yaşadıkları korku dolu anları Diyalog’a anlattı. 

Hüseyin Reyhan
“Patlama seslerini ilk duyduğumda ben yağmur yağacak ve hava gürledi sandım. Sonra şiddetli patlama sesleri art arda devam etti ve bir olay olduğunu anladım. Dışarıya çıktığımda komşularımın da panik içerisinde ne olduğunu anlamaya çalıştıklarını gördüm. Bölgede birçok yapıda zarar olduğunu duydum ve Allah bu kadarıyla def etsin diyorum. Böylesi olayların yaşanmamasını temenni eder tüm vatandaşlara geçmiş olsun diyorum.”

Gazi Oranoğlu
“Saat 2 sıralarında büyük bir gürültü ile yataklarımızdan fırladık. Art arda gelen patlama seslerinin ne olduğunu algılamaya çalışırken çok sayıda polis, ambulans ve itfaiyenin patlama yerine geldiğini gördük. Patlamanın etkisi ile şiddetli sarsıntılar yaşadık. Tarif edilemez bir korku içerisine girdik. Böylesi bir olayın tekrardan yaşanmamasını temenni ediyorum ve tüm Kıbrıs’a geçmiş olsun demek istiyorum. Daha büyük bir felaket de yaşanabilirdi.”

Volkan Kurtman
“Çok şiddetli ve basınçlı bir ses ile uyandık. İlk başta deprem oluyor sandım. Evimin balkonundan ne olduğunu anlamaya çalışırken Acapulco Otel taraflarından bir patlama sesi daha geldi ve havanın turuncu olduğunu gördüm. Patlayanın ne olduğunu bilmiyordum ama patlayan şeyin yangına neden olduğunu anladım. Daha sonra cephaneliğin patladığını duyduk. Polisler ambulanslar ve itfaiye ekipleri bölgeye akın etti. Çok büyük korku yaşadık. Sabaha kadar birine bir şey oldu mu? Birileri yaralandı mı? Çok büyük zarar oldu mu?  Endişesi ile uyuyamadım.  Dilerim böylesi kazalar bir daha yaşanmasın. Herkese geçmiş olsun.”

Osman Akbaş
“Gece yarısı büyük bir gürültü ile uyandık. Baktık ki askeri birlik içerisinde patlama oluyor çocuklarımızı alarak Girne’ye kaçtık. Evden çıktığımız sırada evimizin alt katında bulunan dükkânımızın camlarının patlamanın etkisi ile kırıldığını gördüm. Tarif edilemez şiddette ses ve basıncın patlama ile meydana geldiğini söyleyebilirim. Çatalköy Belediyesi’nin de destekleri ile kırılan dökülenin tamirini yapmaya başladık. Böylesi bir kazanın tekrardan yaşanmamasını temenni ediyoruz. Herkese büyük geçmiş olsun.” 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474