banner564

Gerilimi Rum tarafı artırıyor

AB ile BM’nin, Kıbrıs konusunda ortak tavır sergilediği belirtiliyor

Gerilimi Rum tarafı artırıyor
banner598
   Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un, Kıbrısla ilgili son raporunun, Avrupa Birliği’nin görüşleriyle uyuştuğu bildirildi. 
   Fileleftheros gazetesi Brüksel çıkışlı haberini “AB Barbaros’un MEB’den Çekilmesinden Tek Kelime Edilmedi... Flaş: Ahmet Davutoğlu Müsamaha Sağladı, NAVTEX’in Geri Çekilmesi İmasında Bile Bulunulmadı” başlığıyla aktardı.
    Gazete, edindiği bilgilere dayanarak, Türkiye Başbakanı Davutoğlu’ndan Türk gemilerini Doğu Akdeniz’den toplamasını ve NAVTEX’i geri çekmesini ne Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, ne Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, ne de AB Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini’nin istediğini belirtti. 
   Avrupalı yetkililerin Davutoğlu ile yaptıkları görüşmelerde Brüksel’in, gerilimin yumuşatılması ve Kıbrıs müzakerelerinin en kısa sürede yeniden başlamasına yoğunlaştığını yazan gazete özetle şunları ekledi:
   “Brüksel’deki durumun Kıbrıs tezleri açısından uygun olmadığı ortadadır. AB, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin MEB’indeki egemenlik haklarının Ankara tarafından hilal edildiğine kayıtsız kalarak, nüfuzunu (Avrupa birliğinin kullandığı nüfuz, Yunancadaki baskı anlamındadır) Başkan Anastasiadis’in müzakere masasına dönmesi için uyguluyor. 
   Davutoğlu doğal kaynaklar konusunda Brüksel’den müsamaha elde etti. AB, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik haklarını tanıyor olmakla birlikte doğalgaz gelirlerinin her iki topluma da ait olduğunu düşünüyor. Bu konuda Brüksel daha çok, Ankara’yı ‘Kıbrıs Türk toplumunun haklarını korumak gerekçesiyle’ Kıbrıs MEB’ine yönelten nedenlere anlayış gösteriyor.”

Güncelleme Tarihi: 19 Ocak 2015, 09:59
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473