banner564

Gizlenen karar

Sokak lambalarını değiştirmeye başlayan KIB-TEK, 5,7 milyon Euro’luk masrafı halktan tahsil edecek

Gizlenen karar
banner598




Çiğdem AYDIN
   Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nun (KIB-TEK)  tasarruf gerekçesiyle sokak lambalarını değiştirip, Led aydınlatmaya geçmesinin yaklaşık 5,7 milyon Euro’ya mal olacağı ve bu paranın, aylık faturalara yansıtılmak suretiyle 18 ayda tüketicilerden karşılanacağı öğrenildi.
   Bakanlar Kurulu’nun onayladığı bu projeyi savunan KIB-TEK Yönetimi, sokak aydınlatmasında yüzde 94’e varan oranda tasarruf sağlanacağını iddia ederek, 18 aylık sürenin tamamlanması sonrasında fiyatların aşağı çekileceğini ileri sürdü.

Resmi Gazetede yayınlandı
Resmi gazetede yayınlanan karara göre toplamda yaklaşık 5,7 milyon Euro’luk projenin maliyeti 18 ay boyunca “sokak aydınlatma” gideri altında vatandaştan tahsil edilecek.
Yatırım maliyetlerinin karşılanması sonrasında sokak aydınlatma ücretlerinde büyük bir indirim yaşanacağı bildirildi. 
Resmi gazetede yayınlanan Elektrik İnkişaf Yasası başlığı altındaki nizamnamede aynen şu ifadeler kullanılıyor: 
“Sokak lambaları yatırım bedeli aşağıdaki formüle  göre hesaplanarak on sekiz ay süre ile tüketiciden tahsil edilir.”

Kalyoncu: yüzde  94 tasarruf edildi 
Konuyla ilgili Diyalog muhabirinin sorularını yanıtlayan KIB-TEK Basın Sözcüsü Tuluy Kalyoncu, yapılan ilk ihale ile Lefkoşa’daki tüm sokak aydınlatma lambalarının led armatürler ile değiştiğini ve yüzde 94’e varan tasarrufun oluştuğunu söyledi.
İkinci ihalenin hayata geçmesi sonucunda led lambaların tüm adaya takılacağını ve tasarrufun büyük boyutlarda olacağını söyleyen Kalyoncu, yatırım maliyetinin karşılanması sonrasında faturalardaki sokak aydınlatma kaleminde büyük indirimler yaşanacağını belirtti. 
“Şu anki yüzde 94’lük tasarruf ile lambalar finanse ediliyor” diyen Kalyoncu, sokak aydınlatma ücreti kaleminden led armatürlerin finanse edildiğini kaydetti. 

“İkinci ihalede sıkıntı var…”
“Led lambaların ödenebilmesi için faturalardaki sokak aydınlatma ücretlerinde yaklaşık 10 TL gibi bir rakam ödeniyor” diyen Tuluy Kalyoncu, 18 ay sonunda lambaların finansmanının ödenmesiyle bu rakamın ortadan kalkacağını ve çok daha büyük ucuzlamanın sağlanacağını dile getirdi. 
Öte yandan 1 milyon 295 bin Euro’luk ilk ihale sonuçlanmış ve 10 bin led armatür Lefkoşa’ya takılmıştı. İkinci ihale de tamamlanmış ve 4 milyon 441 bin Euro’luk ihaleyi Türkiyeli Aysan Şirketi ile KKTC’li ortağı Sinsan Ltd. almıştı. İhale sonucunda 45 bin led armatür ülke geneline takılacaktı. Ancak Tuluy Kalyoncu, ihaleyi alan şirketin yükümlülüklerini yerine getiremediği gerekçesiyle bugünlerde ihalenin iptal edilmesinin beklendiğini belirtti. İkinci ihaleye yeniden çıkılmasının beklenildiğini söyleyen Kalyoncu, bundan dolayı bir gecikme yaşanabileceğini sözlerine ekledi. 


15 milyon TL tasarruf beklentisi
KIB-TEK Müdürü Mehmet Salih Gürkan da daha önce yaptığı açıklamada, 2014 yılında sokak aydınlatma maliyeti olarak tüketicilerden yaklaşık 18 milyon TL tahsil edildiğini anımsatmış, enerji verimliliği yolu ile tasarruf edilecek yıllık miktarın 15 milyon TL civarında olmasının beklendiğini kaydetmişti. Gürkan bu tasarrufun tüketici faturalarında bu alanda önemli bir rahatlama sağlanmasının hedeflendiğini belirtmişti.

Güncelleme Tarihi: 24 Ekim 2015, 10:23
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474